Americanii / Adolescenți

Episodul 6. Reuniunea

De Răzvan Chiruță

Publicat pe 24 decembrie 2018

Ascultați ultimul episod din podcastul „Americanii”, despre începuturile migrației în masă la noi.

Din anii ‘60, ‘70 au supraviețuit mai multe povești despre reuniuni de familii. Cei care plecaseră la muncă în SUA la începutul secolului 20 și care rămăseseră acolo s-au putut întoarce în satele lor natale să își viziteze rudele.

Americanii erau primiți ca niște oaspeți de vază. „Și-aici în sat era obiceiul ca atunci când venea un om de vază, o personalitate, era primit cu covoare. Se puneau așa pe ațe dintr-o parte în alta a uliței. Cele mai frumoase. Ăsta era obiceiul”, ne-a povestit o femeie din Fofeldea, un sat din județul Sibiu.

În ziarul românesc America, tipărit în Cleveland, Ohio, sunt reclame la excursii în România. În ediția din 2 aprilie, 1964, apare următorul anunț: „Vizitați rudele în România și anul acesta cu grupurile Argus. Anunțăm pe toți ce interesați că vom organiza 2 grupuri vara aceasta spre România.” Organizatorul: Argus Travel Company, cu sediul în Cleveland, Ohio. La pagina următoare găsim o altă reclamă cu excursii organizate în România de Hiland tours, firmă deținută de Margie Moțoiu din Detroit, Michigan. La altă pagină apare un anunț pentru „Călătorii în România cu jet-ul”, organizate de The Chima Travel Bureau, cu sediul în Akron, Ohio.

După 2000, genealogia devine unul dintre cele mai populare hobby-uri în Statele Unite. Americanii își caută rădăcinile, iar unele dintre rădăcinile astea sunt chiar în România.

Ascultați „Reuniunea”, ultimul episod din podcastul „Americanii”. Mara Mărăcinescu este gazda podcastului, iar Diana Meseșan narează acest episod.

[Poți să asculți și pe iTunes dacă vrei - sau poți căuta cuvântul Americanii în aplicațiile de podcast de pe telefonul tău.]

Anunț din ziarul „America"
Anunț din ziarul „America"
Anunț din ziarul „America"

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK