Publicat pe 18 mai 2017

A şaisprezecea ediţie a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 2 – 11 iunie) scoate din nou atletismul din cinefili, care se vor perinda iarăși dintr-un loc în altul în viteză pentru a vedea cât mai multe din cele 225 de filme – 188 de lungmetraje și 37 de scurtmetraje – venite din 53 de țări. Din această ofertă generoasă, am selectat cinci titluri care nu trebuie ratate.

1. Povestea iubirii, de Radu Mihăileanu. Cineastul are obiceiul de a lucra cu distribuţii internaţionale, dar acesta e primul lui lungmetraj în engleză. A colaborat cu nume consacrate - Gemma Arterton şi Derek Jacobi, care va participa la festival – şi a adaptat un bestseller internaţional semnat de Nicole Krauss. Lungmetrajul are o structură complicată, de puzzle, pendulând între mai multe perioade şi locuri; filmările au avut loc la Cluj și București, la Montreal și New York.

2. Filmul care deschide TIFF - Regele Belgiei -  este o farsă comică ce pleacă de la o premisă incitantă: fiind într-o vizită de stat în Turcia, regele Belgiei află că țara pe care o conduce s-a divizat. Decide să se întoarcă acasă, dar o furtună solară afectează toate rețelele de telecomunicații. Fără telefon și-n imposibilitatea de a zbura către Belgia, dar cu puțin ajutor din partea unui regizor englez și a unui formații feminine bulgare de muzică populară, părăsește țara în travesti și pleacă în aventura vieții sale, într-un road trip nebun prin Balcani.

3. Din competiţie, deşi nu tocmai pe gustul celor slabi de înger, iese în evidenţă Tortura, debutul în lungmetraj al lui Ben Young. Un ucigaş în serie e deja rău, dar ce te faci când ai de-a face cu un cuplu de specimene? Asta află Vicki (Ashleigh Cummings), o adolescentă de 17 ani după ce e răpită... Atuul lungmetrajului constă în modul în care livrează suspansul bine dozat cu ajutorul imaginilor, dar şi în jocul actorilor.

4. Dacă tot ne-a torturat cu interpretarea din Amour, poate e momentul s-o vedeţi pe regretata Emmanuelle Riva în Pierduți în Paris, un rom-com trăsnit al duo-ului belgiano-canadian format din Dominique Abel şi Fiona Gordon. Actriţa joacă rolul unei mătuşi parizience de bibliotecară din Canada, care vine la Paris ca să-și reîntâlnească mătușa, dar n-o mai găseşte. Trece prin dezastru după dezastru, culminând cu întâlnirea cu Dom (Dominique Abel), cu care dezvoltă o frumoasă relație de love-hate.

5. Dacă sunteţi pasionaţi de cineastul, artistul, scriitorul, fotograful şi artistul Abbas Kiarostami, vedeţi Du-mă acasă, ultimul său scurtmetraj, și 76 de minute și 15 secunde cu Abbas Kiarostami, un documentar in memoriam, de Seyfolah Samadian, un colaborator şi prieten al regizorului. Nu o să aveţi parte de interviuri, nu vă aşteptaţi la punerea în context a ceea ce lasă în urmă regizorul iranian, dar o să vedeţi un portret intim şi eliptic al său, format din momente filmate din viaţa lui, care arată nu doar joie de vivre, ci şi plăcerea pură derivată din poezie, regie şi artă.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK