Muzică / Electro

Ce mai e nou în muzică#4: Chapelier Fou, Lindstrøm, Colleen ș.a.

De Matei Bărbulescu

Publicat pe 1 noiembrie 2017

Chapelier Fou e optimist și jucăuș cu vioara, Colleen nu poate scăpa de frica de moarte, Liam Gallagher reînvie sunetul Oasis, Floating Points a lansat o melodie cât juma de album, iar Lindstrøm ne poartă printr-o excursie spațială.
 

Chapelier Fou - Muance

Folktronică - adică combinația dintre muzică electronică și instrumente acustice - asta descrie cel mai bine ce face Chapelier Fou și ce găsim pe noul lui album. Sentimentul general de pe Muance este un optimism care te reîncarcă pentru o zi mai bună. Peste o fundație de bas și sintetizatoare, pălărierul construiește o poveste cu sunete de clarinet, violoncel și vioară. Cu vioara se/te plimbă prin tot felul de stări: ba sprinten și înălțător, ba melancolic și introspectiv. Muance se potrivește de minune printre celelalte cinci albume de folktronică ale artistului, fiind complex și atrăgător într-un fel care ți se lipește de ureche.

Ascultă-l când e aglomerat în trafic și ai nevoie de o gură de aer.

4/5★

Lindstrøm - It’s Alright Between Us As It Is

„Apogeul space disco-ului [disco cu sunete futuriste] este cu un deceniu în urma noastră, dar cele mai strălucitoare stele au demonstrat longevitate”, scrie Pitchfork despre norvegian. Albumul este excepțional dpdv al felului în care melodiile evoluează și se leagă între ele. Cele 51 de minute creează impresia unei călătorii prin cosmos cu percuții presărate, unduieli de bas, clape de pian și voci care mi se păreau un pic prea popish, până am auzit asta: „I chose the other path, to be dead, so when I held her she would feel me like a ghost.”

Ascultă-l când se lasă soarele și apar stelele pe cer.

4/5★

Colleen - A Flame My Love, A Frequency

Despre originea albumului A Flame My Love, A Frequency artista a scris pe Facebook că, în urma atacurilor teroriste de la Paris, nu putea să scape de gândul morții ei, prietenilor și necunoscuților. „După câteva săptămâni, am reușit să ies din starea de letargie și să mă apuc de lucru la noul album.” Dar ideea că timpul nostru pe-aici e limitat a rămas cu ea. Chiar dacă instrumentalul este lin și delicat, iar vocea ei moale și blândă, versurile lovesc ca o trezire dintr-un vis: „Separating from the world / Is like a drop of rain / Falling to the ocean floor”.

Ascultă-l când mergi cu trenul și te scufunzi în scaun.

3.5/5★

Liam Gallagher - As You Were

Fostul membru al trupei Oasis și-a lansat primul album solo după ce titanii britpopului s-au despărțit (asta dacă nu punem la socoteală și ce a lucrat cu trupa Beady Eye). Melodia de deschidere, „Wall of Glass”, sparge geamurile cu niște rifuri râcâitoare, instrumentalul de pe „Paper Crown” aduce a The Beatles, iar metaforele versurilor sunt inteligent construite. Pe cântecul „For What It’s Worth”, chitaristul își cere scuze că nu poate să fie un om mai bun, așa cum și-ar dori. Cu siguranță albumul va fi apreciat de fanii genului, dar nu pot spune că e vreun far al british rock-ului.

Ascultă-l când îți faci bagajele să pleci în excursie.

3/5★

Floating Points - Ratio

Melodia pe care a lansat-o neurologul (Floating Points are un doctorat în neuroștiință la University College London) la începutul lunii are aproape 19 minute. Suficient timp pentru trei dropuri care contribuie la un crescendo neliniștitor. De fiecare dată, artistul mai adaugă elemente: o clapă care sună ca butoanele unui robot, o orgă ușoară, o percuție ca niște castaniete sau un bas care tremură. Sper că urmează un album. Woob Woob.

Ascult-o când mergi spre club.

3.5/5★

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK