Carte / Literatură
Misterul iepurilor buclucași
Scena 9
Citește un fragment din volumul de proză scurtă „Spații Mici” al Adrianei Jderu.
Citește un fragment din volumul de proză scurtă „Spații Mici” al Adrianei Jderu.
Premiat cu o mențiune specială în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la TIFF, „Tigru” – despre un specimen care scapă de la zoo – e totuși insuficient de exotic pentru a deveni memorabil.
În ultimul episod din seria „Scriitori și animale” avem pisici, hamsteri, arici și păianjeni.
Un porc își găsește tradiționalul sfârșit în al șaptelea text al seriei „Scriitori și animale”, scris de Mihai Duțescu.
Maria Orban aduce iepuri, cai și leoparzi, în cel de al șaselea text din seria „Scriitori și animale”.
Al cincilea episod din seria „Scriitori și animale” e despre nutrii, animale deopotriva reale și fantastice, imaginate de Ilinca Mănescu.
Cum s-a schimbat atitudinea românilor față de câinii fără stăpân în ultimii 20 de ani.
În al patrulea episod din seria „Scriitori și animale”, Augustin Cupșa spune povestea dulce a unei broaște muzicale.
Frica lui Remus Boldea de lilieci se transformă în admirație și autodescoperire în cel de al treilea episod din seria „Scriitori și animale”.
„Vacile sunt fragilitate greoaie, cred că asta mă atinge cel mai mult la ele”, scrie Ruxandra Novac, în al doilea episod al seriei „Scriitori și animale”.
Deschidem seria „Scriitori și animale” cu o confesiune a Ralucăi Nagy despre o viețuitoare bizară care i-a bântuit primul lockdown la Saigon.
Cinci aventuri ilustrate din viața tumultoasă a șobolanilor de București.
O listă de zece romane publicate în ultima sută de ani în care apar aceste ființe care de regulă trezesc sentimente de oroare, dar care au parte și de roluri mai simpatice – cel puțin în literatură.
Un programator își abandonează biroul și străbate țara ca să afle cum ne purtăm cu ființele din jurul nostru. A ieșit primul documentar românesc care arată suferința pe care le-o provocăm animalelor.
Scandalul recent despre adăpostul de la Odăi a redeschis problema câinilor străzii din România. Ce se întâmplă cu aceste animale și ce soluții sunt? Am stat de vorbă cu trei specialiste.
Un fotograf documentează munca taxidermiștilor din România, unde meseria de a conserva animalele după moarte e foarte rar întâlnită.
Dacă animalele sunt ca pietrele, atunci le putem arunca într-un morman pe care putem călca. Dacă totuși nu sunt, atunci ne aflăm în fața unei dileme morale serioase.
Citește un fragment din cartea unei cercetătoare care pune omul față-n față cu reflexia sa, cimpanzeul.
Medicul veterinar care a fondat Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice din apropierea Bucureștiului vorbește despre munca lor și despre cum nu mereu e recomandat să ne credem salvatorii animalelor.
O întrebare importantă, la care încearcă să răspundă unul dintre cei mai activi cercetători ai lumii animale.
Câtă emoție și câtă rațiune încap în lumile non-umane? La ce e bună agresivitatea și ce forme capătă ea în societățile noastre?
Află 5 lucruri pe care le-au descoperit Andrada&Sorina în timp ce documentau „Alb-negru”, un reportaj excelent despre păsări, oameni și viață în general.
Am discutat cu specialistul în etologie Carmen Strungaru despre rău, frumos și neîncredere.
O incursiune în lumea Teach for Romania, ONG-ul care de opt ani pregătește profesori pentru comunitățile vulnerabile din România.
O călătorie înapoi spre curtea școlii în care ghizi sunt scriitorul și arhitectul Mihai Duțescu și fotografii Ioana Moldovan, Remus Țiplea, Hajdu Tamás, Andrei Becheru și Ciprian Hord.
În mijlocul pandemiei, 347 de școli și grădinițe cu „grupuri sanitare neconforme” și fără bani d erenovări. Am condus 1200 de kilometri, să vedem cum îi primesc pe copii cele mai sărace școli din sate și comune.
Cine pe cine abandonează de fapt atunci când vorbim despre abandonul școlar? O cercetare într-o comună din Bistrița-Năsăud.
Ce pierdem odată cu orele de educație artistică din școală, care devin opționale? La urma urmei, desenul, așa cum e numită în mod eronat educația plastică sau vizuală, e la fel de prezent precum aplicațiile matematice.
O elevă de 12 ani din București s-a tăiat pe mâini din cauza colegilor ei. Deși trebuiau să intervină, profesorii n-au știut ce să facă. Bullying-ul este, în continuare, un fenomen necunoscut pentru multe școli din România.