Carte / Bookfest

Ce cărți să-ți iei de la Bookfest 2017

De Mihai Iovănel

Publicat pe 21 mai 2017

Trivia

Ei bine, cum lucrurile nu s-au schimbat prea mult între timp, următorul paragraf din acest articol despre Bookfest 2017 (24–28 mai, pavilioanele C1, C2, C4 și C5 de la Romexpo) îl (auto)plagiază pe cel care deschidea textul de acum un an.

Lățit în pavilioanele laterale de la Romexpo, Bookfest e ruda săracă a târgului din toamnă/iarnă Gaudeamus. Îi lipsește glamourul, lipsesc și destule edituri care consideră că nu merită efortul/taxele de participare. Pentru vizitatori reducerile nu sunt enorme (între 10% și 30% pentru cărțile noi), cărțile pot fi găsite mai ieftin (până în 50%) pe platforme  de distribuție precum elefant.ro (care însă – ca și librăriile obișnuite, de altfel – percep comisioane uriașe de la editori, până în 60%). Pe de altă parte, Bookfest rămâne o ocazie bună de a te plimba printre cărți, de a descoperi noutățile și de a găsi edituri și cărți inexistente în timpul anului.

Accesul este gratuit. Programul de vizitare:

- miercuri, 24 mai: 10:00 – 20:00;

- joi, 25 mai: 10:00 – 20:00;

- vineri, 26 mai: 10:00 – 21:00;

- sâmbătă, 27 mai: 10:00 – 21:00;

- duminică, 28 mai: 10:00 – 20:00.

Suedia

De regulă, țara invitată la Bookfest a jucat un rol periferic în cadrul târgului, dar anul acesta programul alocat Suediei mi se pare mai mult decât ofertant, așa că încep cu el.

Miercuri, la ora 17:00 (standul Suediei, pavilion C4–C5), are loc conferința Activism prin bandă desenată, susținută de Johannes Klenell, editorul Galago („cea mai renumită revistă de bandă desenată din Suedia”).

Joi, la ora 17:00 (standul Suediei, pavilion C4–C5), au loc dezbaterea și vernisajul expoziției Swedish Crime Scenes: Să decifrăm misterele succesului literaturii crime suedeze contemporane (invitați Andreea Chebac și George Arion, moderator Virginia Costeschi).

Joi, de la ora 18:00 (standul Suediei, pavilion C4–C5), cititorii se pot întâlni cu un important editor suedez – Jacob Dalborg, CEO al trustului suedez Bonnier Books. Mai participă Mihai Mitrică și Simona Kessler.

Vineri, la ora 18:00 (standul Suediei, pavilion C4–C5), puteți asista la video-conferința cu David Lagercrantz, continuatorul seriei Millennium a lui Stieg Larsson (dar și ghostwriter-ul cărții autobiografice a lui Zlatan Ibrahimovici).

Tot vineri și tot de la 18:00, dar pe scena principală (Agora, pavilion C4), are loc dezbaterea Femei în literatură, literatură scrisă de femei; participă Athena Farrokhzad, Majgull Axelsson, Elena Vlădăreanu, Lavinia Braniște, moderatoare fiind Svetlana Cârstean.

Vineri, la ora 19:00, la standul Editurii Humanitas, o nouă dezbatere, de această dată despre literatura contemporană din Suedia şi România. Invitat special este scriitorul suedez Aris Fioretos, secondat de Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Denisa Comănescu (Scena Agora, pavilion C4). Fioretos își va lansa romanul Mary sâmbătă la standul Humanitas (ora 12: 30, pavilion C2).

Sâmbătă, la ora 16:00, Mircea Cărtărescu dialoghează cu Matei Martin pe tema Suedia, țară de adopție (standul Suediei, pavilion C4–C5)

Tot sâmbătă, de la ora 17.00 (standul Suediei, pavilion C4–C5), are loc lansarea romanului Un bărbat pe nume Ove de Fredrik Backman (Editura ART, trad. Andreea Caleman; invitați Laura Albulescu și Alex Tocilescu).

Programul complet al Suediei poate fi consultat aici.

Ficțiune

Un prim eveniment (miercuri, 13:30,  scena Agora, pavilion C5) este lansarea cărții Crimă în ținutul secuiesc, primul volum din seria Parazitul prietenos inițiată de Caius Dobrescu la Editura Crime Scene Press; lansarea e acompaniată de dezbaterea Puterea morală a cărților. Mai participă, alături de Dobrescu, Cristian Tudor Popescu, Mihai Vacariu și studenți ai SNSPA.

Bookfest 2017 este o ediție excepțională pentru ficțiunea românească – romane și povestiri. Majoritatea apar la Polirom: come-back-ul lui Florin Iaru cu Sânii verzi; Cartea pisicii de Cristian Teodorescu (ilustrații de Mardale; pisica de pe copertă e, vai, oribilă); Miere, al doilea volum al lui Tudor Ganea; Pereți subțiri de Ana Maria Sandu; multașteptatul debut în proză al lui Bogdan-Alexandru Stănescu (deja în curs de clasicizare în poezie și eseu) Copilăria lui Kaspar Hauser; Exitus de Adrian Georgescu; Ultraviolență de Bogdan Coșa. Tot aici apare câștigătorul concursul de debut al Editurii Polirom pe 2017: Alexandru Done, Downshifting.

Și pentru că toată lumea e înnebunită după pisicile lui Tocilescu, lansarea cărții acestuia Imperiul Pisicilor are loc sâmbătă, la ora 19:00 (stand Polirom, pavilion C2; invitați: Ana Maria Sandu, Lavinia Braniște).

Pe majoritatea nu le-am citit încă. În schimb am citit super-romanul lui Mihai Radu Extraconjugal (tot Polirom). Reproduc blurb-ul pe care l-am scris pentru coperta a patra:

Extraconjugal e la bază un roman noir, începând cu enigma propusă în prima frază (dezvoltată apoi concentric), continuând cu vocea pe care e construită cartea (cinică, ironică, amuzantă, briliantă stilistic) şi sfârşind cu modul ambiguu în care se produc rezolvările. Mihai Radu panoramează, printr-o mişcare fluidă, o lume contemporană în care intră şi neoanele metropolei, şi praful în suspensie al provinciei, şi scenetele vieţii corporatiste, şi scenariile erotice inutil elaborate ale adolescenţei, şi nervii plesniţi ai căsniciilor, şi teasing-ul extraconjugal; şi piste false, şi elegii, şi comedii, şi drame. Totul e alert, sclipitor, profund, memorabil”.

Humanitas scoate un cărțoi promițător de Radu Jorgensen – Exit 45. Tragedie academică americană. De asemenea, Lanţul de aur, un nou roman de Andrei Cornea, dedicat patriarhului Daniel (glumesc, e „decât” un thriller filosofic plasat în antichitate).

La Cartea Românească (preluată de Paralela 45) sunt tentante Club 70 (retro) de Miruna Runcan și Freddie de Adrian Buzdugan. La Nemira – Mara Wagner, În spatele blocului. Răzvan Exarhu scoate Fericirea e un ac de siguranță la Curtea Veche. 

Nemira lansează un nou autor român de SF: Adrian Mihălțianu, Epoca Inocenței (seria Terra XXI, partea I).

Și la capitolul traduceri se anunță câteva titluri de vârf, începând cu capodopera Povestea lui Genji de Murasaki Shikibu (Polirom, traducere din limba japoneză de Angela Hondru). Tot la Polirom: Orhan Pamuk, Femeia cu Părul Roșu (trad. Luminița Munteanu); Philip Roth, Contraviața (trad. Alexandra Coliban); John Williams, Augustus (trad. Ariadna Ponta). 
 
La Humanitas apare ultimul roman al lui Jonathan Safran Foer, Iată-mă (trad. Andra Matzal și Cosmin Postolache). 
 
Art lansează o nouă traducere, semnată de Iulia Gorzo (una dintre traducătoarele de top din noua generație), din Lumină în august de William Faulkner. Tot la Art unul dintre cele mai bune/originale romane polițiste publicate în ultimii ani: Un proiect sângeros de Graeme Macrae Burnet (finalist Man Booker Prize 2016; trad. Alex Văsieș). Sper să apară până la târg.
 
Alt roman polițist recomandabil e Greșeala fatală de Sophie Hannah (Nemira).
 
Amatorii de SF pot cumpăra de la Editura Paladin Răzbunare ancilară de Ann Leckie.

Un roman cu totul special este debutul în ficțiune al antropologului și filosofului francez Claude Karnoouh, Autoportretul adolescentului îmbătrânind. Scurt roman sociografic (Adenium).

Nonficțiune

Un eveniment așteptat este apariția jurnalului lui Radu Vancu pe anii 2012-2015, Zodia Cancerului (Humanitas). Lansare şi sesiune de autografe vineri, 19:00, Stand Humanitas, pavilion C2; invitați: Horia-Roman Patapievici, Cristian Pătrăşconiu, Lidia Bodea. Sunt curios câte rime va găsi Radu Vancu la „m...e PSD”.

La Humanitas se mai lansează volume de Andrei Pleşu (Despre inimă şi alte eseuri), Gabriel Liiceanu (România, o iubire din care se poate muri – nu știu cine-i pune lui Liiceanu titlurile în ultimii ani, probabil un pitic de grădină bețiv care visează să publice la Amurg Sentimental), Mircea Cărtărescu (Peisaj după isterie), Traian Ungureanu (Proştii Europei. Cum se sinucid civilizaţiile). Plus Emilia Şercan, Fabrica de doctorate sau Cum se surpă fundamentele unei naţii – o carte pe un subiect extrem de actual. Plus Dorian Branea, Statele Unite ale românilor. Cărţile călătoriilor româneşti în America în secolul XX.

Cei care doresc puțină variație ideologică se pot adresa volumelor Marele jaf postcomunist. Spectacolul mărfii și revanșa capitalismului de Emanuel Copilaș și Liberalismul: pro și contra. O idee ce refuză să moară, deși nu știe ce o ține în viață, coordonatori Sorin Adam Matei, Caius Dobrescu, Emanuel Copilaș (ambele la Adenium).

Două cărți pe aceeași tematică politică-ideologică, dar antologând texte clasice, sunt Oratorie politică românească (ed. îngrijită de Roxana Patraș și Livia Iacob, Editura Universității „Al. Ioan Cuza” Iași) și Îi urăsc, mă! Antologia pamfletului. De la cronicarii munteni la Pamfil Şeicaru de Magda Răduţă (Humanitas).

O temă fierbinte apare în volumul colectiv Cum citesc bărbații cărțile femeilor, coordonat de Lia Faur și Șerban Axinte (Polirom).

Și o viață fierbinte: Viață de Keith Richards (Polirom, trad. Veronica D. Niculescu și Lucian Niculescu). În sfârșit în română. Chitaristul de la The Rolling Stones a tras pe nas cenușa propriului tată, deci are ce povesti.

Alte memorii memorabile: Autobiografia lui William Butler Yeats (Herald).

Și un volum semnat de Dana Fodor Mateescu, autoarea câtorva dintre cele mai bune reportaje publicate după 1989: Povestiri din București  (Cartea Românească).

Două cărți speciale despre păsări: Prietenii păsărilor de Orbán Zoltán (Editura Casa) și Păsările. Enciclopedie ilustrată de Tudor Cozari (Editura Arc). Apropo, recomand cu căldură și insignele de la Societatea Ornitologică Română.

În colecţia Ştiinţă de la Humanitas apar Amir Alexander, Infinitezimal. Cum a contribuit la făurirea lumii moderne o teorie matematică periculoasă și Steven Weinberg, Lumea explicată. Evoluţia ştiinţei moderne (lansare duminică, 16:00, stand Humanitas, pavilion C2; invitați: Doru Căstăian, Cristian Presură, Liviu Ornea, Gheorghe Stratan, Gabriela Maaz).

La Herald, printre diverse chestii ezoterice, sunt editate câteva volume care n-ar trebui să lipsească din nici o bibliotecă: Leviatanul de Thomas Hobbes, Epoca raţiunii de Thomas Paine, În apărarea drepturilor femeii de Mary Wollstonecraft. Plus reeditarea mai mult decât necesară a uneia dintre cele mai importante cărți din toate timpurile: Originea speciilor de Charles Darwin. 

Apropo de ezoterism, Editura Junimea lansează cartea unui specialist în istoria culturală a filozofiei oculte: Arcanosophia de Radu Cernătescu.

Pe lista mea mai figurează Dinamica unei structuri de autoguvernare: Comunitatea evreiască din România de Liviu Rotman (Hasefer) și Critică, marginalitate, cinism (editori Cristian Iftode, Cristina Voinea, Editura Universității din București).

Poezie

Aștept cu nerăbdare maximă volumul Beatitudine. Un eseu politic de Cosmina Moroşan (Nemira, în excelenta colecție „Vorpal”, îngrijită de Svetlana Cârstean).

Căutați NEAPĂRAT la standul Editurii Charmides volumele Glitch de Vlad Moldovan și Sergio Leone de Vlad Drăgoi.

Mircea Dinescu revine cu Colierul din bomboane de colivă (Editura Fundației Pentru Poezie Mircea Dinescu). În ultimii ani, Dinescu s-a specializat mai mult în coliere de cârnați (vezi restaurantul din Centrul Vechi și emisiunile culinare), dar iată că și poetul rămâne la dispoziția dumneavoastră.

La Paralela 45 apar două ediții complete din poezia lui Liviu Antonesei și Bogdan Ghiu. Tot acolo un volum despre Marin Mincu, căruia poezia ultimilor 30 și ceva de ani îi datorează mult: Viață și text. Biobibliografie Marin Mincu de Bogdan Crețu și George Popescu.

Traduceri: Voi, cuvinte. 101 poeme alese de Ingebord Bachmann (trad. Ana Mureșanu și Ramona Trufin) și Vecin cu viaţa. Poezia ortonimă. 1911-1935 de Fernando Pessoa (trad. Dinu Flămând), ambele la Humanitas, plus minunata antologie din Edward Hirsch Focul viu. Poeme vechi și noi 1975-2010 (trad. Bogdan-Alexandru Stănescu, Polirom).


Fotografie principală via Bookfest.ro

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK