Recomandări / Timp Liber

Chestii de făcut: săptămâna 15-21 august

De Scena9

Publicat pe 15 august 2016

Acum, că vara a-nceput să facă loc toamnei, e timpul să-ncepem proviziile de arte în aer liber, pentru zilele ploioase când ne vor îngheța mâinile și vom deveni nostalgici. Iar săptămâna care tocmai începe pare foarte potrivită să împace cât mai multe gusturi și să ne trimită la drum. Încap în ea tradiții populare din Maramureș și meșteșuguri contemporane la Cârțișoara, jazz de nota zece în Parcul Natural Apuseni și improvizații sonore-n centrul Bucureștiului, filme & bucătăria balcanică la Port Cultural Cetate și câteva expoziții pe care ni le-am notat cu interes în agendă.

 

Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, Ediția a-7 a, Maramureș, 14 - 21 august 

Printr-o serie de evenimente și micro-călătorii, organizatorii propun o redescoperire a tradițiilor și patrimoniului satelor contemporane din Maramureș. Anul acesta, vor exista patru componente: . Festivalul Satelor (14 - 20 august), în care ies la înaintare 63 de sate maramureșene; Școala de Vară „Moș Pupăză” (14-20 august), o săptămână de ateliere și seminarii, de punere în practică a tradițiilor vii – lemn, țesut, muzică, dans, munca în gospodăria țărănească; Sus pe Bradova (17 - 20 august), o serie de concerte aproape de natură; și Reuniunea satelor la Săpânța (21 august), o sărbătoare maramureșeană-n toată legea.

Cinema Macaz. Bolywood politic – „Chakravyuh", Macaz – Bar Teatru Coop, București, 16 august, ora 20

E ocazia numai bună să vă ajustați prejudecățile despre filmele indiene și să înțelegeți mai bine conflictele sociale și politice din India zilelor noastre. „ Chakravyuh” e un thriller politic despre inegalități, corupție, mari proiecte de dezvoltare și rezistență armată, a cărui proiecție va fi însoțită de discuții.

The Challenge Of The Midi Cellos, Green Hours jazz-café, București, 17 august, ora 19:30

„Vara asta, pentru prima dată în Lume, două violoncele midi (instrumente de altfel, foarte rare), vor cânta împreună pe aceeași scenă”, spun organizatorii. Andrei Kivu și Alexandru Gorneanu, doi violonceliști profesioniști, vor împărtăși nu doar din rigoarea muzicii clasice, ci și din spontaneitatea improvizației, pentru a explora lumi sonore noi.

Expoziția „Emotion In Motion”, Kube Mussette, București, 17-22 august

EMOTION IN MOTION este prima expoziție Romanian Polaroid Photographers din București, după ce proiectul a debutat anul trecut la Barcelona și a călătorit prin lume. Miercuri, 8 artiști români din multe colțuri ale lumii, și 3 artiști străini, expun povești în fotografii instant, explorând lumi cât se poate de diferite: de la corpul feminin, la Mineriade.

Expoziția „NeXus: Fuziuni deschise”, Muzeul de Artă Craiova, 18 august – 21 septembrie

Curatoarea Simona Nastac merge pe urmele amprentelor lăsate în artă și caută să scoată la lumină influențe & inspirații: de la felul în care Constantin Brâncuși i-a modelat drumul artistului Paul Neagu, la direcțiile pe care acesta din urmă le-a deschis în arta europeană. Expoziția, care se anunță foarte bogată și care va avea vernnisajul joi, 18 august, la ora 19, cuprinde lucrări de Paul Neagu, Constantin Brâncuși, Tony Cragg, Marianne Eigenheer, Neville Gabie, Anish Kapoor, Vlad Nancă & Nona Inescu și Nigel Rolfe.

Bucharest Shortcut Cinefest | Best Films, Manasia Hub, București, 18 august, ora 21:30

Bucharest Shortcut Cinefest este o competiție internațională de film independent, ce își propune să facă cunoscute cele mai bune proiecte cinematografice din mediul online. Joi, la Manasia, vor fi proiectate cele mai bune 10 scurtmetraje din cele 100 înscrise, de la ficțiune și documentar, la film experimental.

Festivalul CUCA 2016, Cârțișoara, Sibiu, 19-21 august

A doua ediție CUCA „ mizează pe experiența unică a unei interacțiuni relaxate și avansate într-un spațiu utopic de la poalele Munților Făgăraș”, unde vor avea loc concerte live din zone sonore foarte diferite (Negură Bunget, Balkan Taksim, Somnoroase păsărele, Karpov not Kasparov și mulți alții din muzica made in Ro), ateliere care mai de care (de la caligrafie și astronomie, la field recording, bandă desenată și video gaming) și intervențiile unor artiști în rezidență (Adrian Preda, Alexandru Petre, Lea Rasovzsky, Roberta Curcă, Casandra Vidrighin), care vor transforma spațiul în atelier de creație.

Smida Jazz Festival, sat Smida, Parcul Natural Apuseni, 19-21 august

Într-un cătun aflat la 90 de kilometri de Cluj, natura va face loc unor nebunii jazzistice gata să-i facă melomani și pe cei mai afoni dintre brazi. Nume noi din România, Ungaria, Franța, Germania și Suedia / Turcia anunță două zile de zen natural, pe coloană sonoră live numai bună să anuleze timpul: Essential Notes [România], ARCUS TRIO [România], Loop Doctors [Ungaria], Ilhan Ersahin’s Istanbul Sessions [Suedia/Turcia], Exit Oz [România], Sebastian Spanache Trio [România], Uptake Quartet [Franța] și STUDNITZKY Quartett [Germania]. 

Expoziție „Dincolo de linii - 10 artiști printre descoperiri”, ARCUB, București, 19-24 august

Expoziția curatoriată de Erwin Kessler, al cărei vernisaj se va întâmpla pe 19 august, de la ora 19, aduce laolaltă artiști germani, români și austrieci. Lucrările sunt semnate de Ben Greber, Codruța Cernea, Victoria Zidaru, Ion Bârlădeanu, Hubert Hasler, Franziska Jyrch, Kristin Wenzel, Gili Mocanu ,Tanja Kodlin și Peter Hoiß, artiști din generații și contexte culturale foarte diferite. Cu toate astea, îi unește, spune curatorul, „ o preocupare comună, profundă, pentru liniile deviante sau pentru deviațiile de la linie”.

DIVAN Film Festival #7, Centrul Vechi Craiova, Portul Cultural Cetate, 20-28 august

Divan Film Festival e dedicat filmului și bucătăriei balcanice și anul acesta, pe lângă proiecții și întâlniri cu cineaștii, aduce un proiect itinerant de cultură cinematografică pentru tinerii critici de cinema, precum și două masterclass-uri: „Critica de film în era digitală” și „Înăuntrul camerei de montaj”. În deschidere, va rula „Moarte în Sarajevo”/ ”Death in Sarajevo”, filmul câștigător al trofeului Ursul de Argint și al premiului FIPRESCI la Berlinale 2016. Pe timpul festivalului, camparea la Portul Cultural Cetate este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului.

Foto: ARCUB - Dincolo de linii

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK