Publicat pe 27 septembrie 2021

Săptămâna asta de toamnă îmblânzită începe sub multe semne alte întrebării: nu știm cât ne vom mai putea bucura de libertate de circulație pe la evenimente, vaccinați fiind - dar cât mai putem, vă aducem selecția săptămânală. Discuții cu artiști, retrospectivă de festival de film, o expoziție SF-punk și una retro-auto. Să ne bucurăm, deci.


Bogdan Coșa la Intersecțiile de miercuri (live pe Facebook), miercuri, 29 septembrie, ora 19:30

Pe Bogdan Coșa l-am descoperit odată cu Ultraviolență, ultima parte a trilogiei Poker, și de-atunci îl citesc pe unde apuc. Ca să te conving să faci și tu asta o să-ți recomand pentru început textul despre întoarcerea sa în Codlea natală, publicat recent în DoR. Miercuri, la Intersecții, Svetlana Cârstean va vorbi cu el despre ce ar putea însemna maturitatea scrisului, precum și despre condiția scriitorului în lumile noastre de azi. (Vlad)

Timpuri Noi: Xenogeneze ale SF-lui (expoziție), Rezidența BRD Scena9, București, 1 octombrie - 21 noiembrie 

SF-ul nu e doar despre mâine, ci și despre oamenii de azi și imaginația lor. Dacă te uiți la cum vedeau înaintașii noștri de pe la 1900 viitorul, o să găsești reprezentări precum cele de aici, în care viziuni despre oameni călare pe căluți de mari sau balene înhămate „conviețuiesc” cu unele mai apropiate de realitatea noastră, cum ar fi roboți care fac singuri curățenie. Expoziția de la Rezidența BRD Scena9 e o călătorie prin fandomul SF românesc, „o comunitate polimorfă de interese și pasiuni transformative comune”: „De la texte și coperți din 1912 care fac trimitere la generațiile din anul 3000 sau 2000, la o copertă de revistă cu desen «Gara de Nord în anul 2000», văzută de un elev de liceu în 1970 în revista Racheta Cutezătorilor, înainte de 1989 și după, Fandomul SF a avut un sediu și baze fizice, s-a desfășurat în cadre clare, în mintea oamenilor, în apartamente, în convenții naționale și internaționale, în tabere, în case de cultură, în cămine culturale și a avut susținători de scurtă și lungă durată, care au colaborat la reviste, suplimente, cărți și o multitudine frenetică de fanzine și expresii vii vizuale.” (Vlad

Dumitru Gorzo ⎮ Continuous Studio ⎮ Part 1, Malmaison, București, marți, 28 septembrie - sâmbătă, 9 octombrie, de la orele 15:00

Dumitru Gorzo, unul dintre cei mai importanți artiști contemporani din România, își deschide ușile atelierului pentru oricine vrea să fie martor, chiar și preț de câteva minute, la procesul său de creație. Demersul pare o încercare de relaționare mai intimă cu privitorul, care de obicei are acces la artă în forma sa finală și în atmosfera festivă a galeriilor. Mai multe despre cine este și ce face Dumitru Gorzo, aflați de aici și aici. (Venera)

Retrospectiva Anonimul 2021 - 28 septembrie - 3 octombrie, ARCUB și Cinema Elvira Popescu

O săptămână plină cu scurtmetraje românești (inclusiv cele din seria „Povești la feminin”, realizate de tinere cineaste), nouă scurtmetraje internaționale, plus alte câteva lungmetraje românești & internaționale, printre care Land, filmul lui Robin Wright, și noul film al lui Wes Anderson, The French Dispatch, difuzat în premieră în România. (Ionuț)

Socialistele orașului, București, Muzeul Național de Artă Contemporană, joi, 30 septembrie - duminică, 3 octombrie 

Astăzi, mașinile sufocă orașul, dar până acum 30 de ani lucrurile stăteau cu totul altfel. Cum, aflăm în expoziția de (auto)vehicule, plăcuțe de înmatriculare și memorabilia auto de la MNAC, organizată de Retromobil Club România. Organizată în trei părți (Privilegiații, Statul și Cetățenii Republicii), expoziția poate fi vizitată în cadrul unor tururi ghidate pe 1, 2 și 3 octombrie - stați cu ochii pe pagina de facebook a muzeului pentru detalii. Ca să-ți faci o idee despre ce o să vezi, ține cont și că vor fi trecute în revistă cele trei mari etape ale comunismului made in Ro: stalinismul, destalinizarea și național-comunismul ceaușist. Evenimentul marchează finisajul expoziției cu lucrări omagiale din colecția muzeului Catalog 2019. Deschis pentru inventar. (Ioana)


Fotografie principală: Interiorul Magazinului Universal din Reșița, redecorat de Dumitru Gorzo. Fotografie de Ștefan Schultz pentru Scena9.