Video / Gorzo

Gheorghe s-a mutat între Casa Poporului și casa lui Dumnezeu

De Ileana Gabriela Szasz

Publicat pe 11 iunie 2019

După ce părinții l-au anunțat că vor să dărâme casa veche din lemn, artistul Dumitru Gorzo s-a hotărât să-i ofere casei unde a copilărit o viață de apoi. A demontat bârnele de lemn din care era construită casa, în stil tradițional, și le-a adus din Maramureș, din satul Ieud, în mijlocul Bucureștiului, unde le-a găsit un loc cu vedere numai bună: în curtea Muzeului Național de Artă Contemporană.  Aici, a montat bârnele grele de lemn într-o formă cu totul nouă, despre care unii spun c-ar semăna cu un spermatozoid cu un animal sau cu o floare. Nu știm exact ce anume e noua formă de viață pe care Gorzo a construit-o din fosta casă părintească, dar știm că a fost botezată Gheorghe - de parcă ar fi un prieten, un apropiat, o entitate vie în toată regula. Pe Gheorghe îl găsiți până în luna septembrie în curtea Muzeului, mai precis între Casa Poporului și Catedrala Mânturii Neamului. Iar despre istoria casei, până să devină Gheorghe, aflați mai multe la Supanta MNAC, în cadrul Centrului de Documentare și Cercetare a Culturii Vizuale „Mihai Oroveanu”. 

Dumitru Gorzo este unul dintre cei mai importanți artiști contemporani din România și își împarte timpul între București și New York. Despre arta și munca lui, am stat de vorbă când i-am vizitat atelierul din Capitală.  Proiectul Gheorghe este curatoriat de Silviu Pădurariu.

Reportaj video de Ileana Szasz și Maria Bălănean / Vira Films

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK