București înconjurător / Mediu

București înconjurător

De Roxana Bucată

Publicat pe 28 noiembrie 2022

Bucureștiul înconjurător este o zonă a contradicțiilor, în care se regăsesc și depozitele de deșeuri ale capitalei, dar și visele rezidențiale vândute de dezvoltatori celor care vor liniște și verdeață departe de centru. Spațiul din jurul Bucureștiul este în plină transformare dintr-o zonă rurală într-una una suburbanizată și devine o extensie a Bucureștiului în care locuitorii vechi și noi se confruntă cu probleme de mediu împinse din centru către margine.

Conceptele de centru și periferie pot fi aplicate la orice nivel: planetar (centrul înseamnă țările bogate care exportă deșeurile la periferie – în țările sărace), regional (vestul Europei este centrul care externalizează activitățile economice poluatoare în țările estice, periferice),  național (capitala este universul frumos care își asigură resurse din orașele provinciale, periferice) sau municipal (centrul orașului este întreținut și cosmetizat, pe când marginea orașului asigură eliminarea deșeurilor).

Ne propunem, pe parcursul a șase materiale, să explorăm cum e viața la marginea unei zone metropolitane europene într-o societate capitalistă în care logica consumului nelimitat nu ocolește nicio comunitate. În timp ce proiectele de mediu publice și oengistice se concentrează în centru unde vedem piste de biciclete, ape mai curate, spații pietonale și altele, la margine problemele de mediu sunt mai vizibile și mai apăsătoare. Seria de articole explorează situația mediului în Ilfov (dar și din alte comunități aproape de București), mai exact impactul asupra comunităților al depozitelor de deșeuri, infrastructurii de reciclare, al poluării aerului, sărăciei energetice, contaminării solului, dar și cum e reprezentat și folosit Ilfovul din punct de vedere politic în această luptă pentru un mediu curat. În timp ce problemele de mediu se mută din centru spre margine, politicienii (și nu numai) acuză marginea că aduce problemele de mediu în centru, prin arderea deșeurilor, spre exemplu.

Cele trei depozite de deșeuri care deservesc capitala se află în Ilfov, concentrând impactul deșeurilor generate în tot Bucureștiul în câteva comunități de la marginea capitalei. Poluarea aerului crește direct proporțional cu dezvoltarea periferiei, unde facilitățile de gestionare a deșeurilor, energetice, industriale, traficul greu, construcțiile și defrișările contribuie tot mai mult la un aer încărcat de particule. Sărăcia energetică este un adevărat fenomen care afectează tot mai mult oamenii de la periferie, unde costurile ridicate de viață aduse de „dezvoltare” i-au pus și mai mult în dificultatea de a-și asigura încălzirea pe timp de iarnă, fie că înseamnă plata facturilor sau găsirea de surse de încălzire. Acestea sunt câteva exemple privind impactul asupra oamenilor a acestei dinamici centru-margine pe care o documentăm.

În explorarea noastră, vorbim cu oameni și cu responsabili pentru a surprinde o parte mică a vieții în Ilfov. O filă dintr-o poveste mult mai mare și mai complexă despre acest spațiu între trecut și viitor. Vă invităm să vedeți, auziți și citiți de-a lungul a șase materiale jurnalistice (și nu numai) cum arată problemele de mediu pe care nu le vedem din centru.


 

București înconjurător este un proiect editorial Scena9 care face parte din One Minute Older, proiect al Fundației9 și câștigător al unui grant din partea programului Climate of Change și finanțat prin Programul de educație și conștientizare pentru dezvoltare al Comisiei Europene (DEAR).


Text de

  • Roxana BucatăRoxana Bucată

    Jurnalist interesat de problemele planetei, dar și comunicator în sensul mai larg pe teme de mediu. Pe lângă articolele despre tranziție energetică și criza climatică de pe Think Outside the Box, a mai fost responsabilă pentru Pelicam, festivalul de film despre mediu și oameni, dar și pentru urmărirea procesului legislativ pe mediu în Parlament, în calitate de consilier pe comunicare. Momentan, studentă în politici de mediu la CEU.

     


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK