Arte / Benzi Desenate

Bandă desenată: Partidul Boschetarilor din România

De Sorina Vazelina

Publicat pe 28 septembrie 2018

În timp ce autoritățile tocmai au achitat nota de plată de vreo 7 milioane de euro pentru fântânile decorative din centrul Bucureștiului, pe străzi, prin parcuri, cotloane sau scări de bloc, așteaptă iarna nenumărați oameni fără adăpost. Nenumărați, într-un sens cât se poate de literal: nicio institușie a statului care se ocupă de protecție socială nu știe cam câți oameni ai străzii trăiesc în București sau în toată România. Cu fiecare val de frig, cu fiecare iarnă crâncenă, mulți dispar anonimi, fără urmă. Viața la -21 de grade e o probă decisivă. 

În tot peisajul ăsta ostil, în care media cultivă dispreț pentru cei săraci, există, însă, câteva organizații care merg au grijă de cei mai vulnerabili dintre noi: de cei fără adăpost sau de cei  care se zbat la limita supraviețuirii, de consumatorii de droguri și lucrătoarele sexuale, toți ținte ale bolilor crunte, pentru care nu există nicio „strategie națională”. Carusel este una dintre cele mai active dintre aceste organizații - o mână de oameni, care antrenează mereu în jurul lor alte mâini de oameni, și care lucrează la firul ierbii, nu pe hârtie. Merg pe străzi și le oferă celor pe care cei mai des îi ignorăm lucruri vitale (un ceai cald, un senviș, seringi sterile și prezervative, ca să nu se îmbolnăvească) și, pe cât posibil, sprijin și îndrumare medicală. Până anul trecut, Carusel a avut în Ferentari, cel mai sărac cartier bucureștean, un centru de schimb de seringi, foarte important pentru consumatorii săraci de droguri din zonă. Primarul Daniel Florea, însă, cel care de curând a cheltuit 700.000 de euro din bani publici pentru o serbare în sectorul 5, a decis evacuarea acestui centru, în ciuda protestelor din partea societății civile. Cu resurse greu de accesat și sprijin instituțional teribil de firav, cei de la Carusel continuă să-și facă munca „invizibilă”, să bată străzile noaptea în căutarea celor pentru care o seringă sterilă sau un prezervativ sunt indispensabile, să-i întrebe de sănătate pe cei care-și duc viața singuri, pe stradă. 

Cum arată munca acestor oameni și de ce contează, puteți înțelege mai bine din banda desenată Partidul Boschetarilor din România, pe care a făcut-o ilustratoarea Sorina Vazelina, pornind de la experiențele pe teren și poveștile celor din organizația Carusel. Banda desenată, lansată ieri, redeschide discuția despre nevoia unor măsuri urgente pentru oamenii nevoiași, peste care vine o nouă iarnă. Înainte să citiți și să dați o tură prin București cu activistul Marian Ursan & echipa Carusel, e important să vă țineți minte:

Poți să ai orice: casă, job, studii, familie, și să ajungi în stradă.” (Andra Matzal)

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK