Publicat pe 23 martie 2020

Azi s-au adunat 576 de îmbolnăviri cu noul virus în România. Decrete militare și-o stare continuă de încordare. Din când în când, îngrijorarea ia o pauză. Cu ce ne mai pansăm izolarea zilele astea, consemnați la domiciliu:

Gala Superscrieri #9, live, pe pagina de Facebook a Fundației Friends for Friends și pe pagina de Facebook Scena9, luni, 23 martie, de la ora 19 (Delia)

De nouă ani încoace, Gala Superscrieri a fost evenimentul anului pentru breasla jurnaliștilor. Dincolo de premiile pentru cele mai bune materiale ale anului trecut, era un prilej să ne întâlnim laolaltă mulți dintre noi și să ne luăm porția de inspirație și curaj pentru încă un an (și da, și de bârfe și mici răutăți). 

Diseară ne vedem pentru prima dată online și va fi un pariu: vom fi mai uniți și mai solidari după toată perioada asta sau dimpotrivă? Hai alături de noi, să afli care sunt cele mai apreciate reportaje, investigații sau opinii din 2019 și să-i auzi pe autorii lor vorbind despre munca asta pe care de multe ori o simțim ca pe un blestem și ca pe o binecuvântare în același timp.

Informație pentru urechile tale (Venera)

Cât timp școlile sunt închise, cărțile audio rămân la dispoziția ascultătorilor, spun cei de la Audible, site-ul cu peste 200 000 de emisiuni, discursuri, interviuri, romane, spectacole de stand-up comedy și multe altele. Fie că ai chef să răsfoiești literatura britanică a secolului al 19-lea cu romanul Jane Eyre sau să o urmărești pe Alice în aventurile ei în țara minunilor narate de Scarlett Johansson, portalul poveștilor audio ți se deschide, în perioada asta, la orice oră. 

JSTOR la liber (Ioana)

Studenți și cercetători din toate țările (cu acces la Internet), bucurați-vă. Miercuri, 18 martie, poate cea mai prestigioasă librărie online de studii științifice de actualitate a anunțat că lasă la liber până pe 30 iunie 6.000 de volume în format electronic, peste 150 de publicații academice, plus arhiva a 26 de publicații din domeniul sănătății publice. E lăudabil efortul de a sprijini cercetarea în vremuri pandemice, dar nu poți nici să nu te gândești la The Internet’s Own Boy, activistul Aron Swartz și co-fondator Reddit, care s-a sinucis după ce a fost condamnat pentru că încercase să pună „la liber” parte din arhiva JSTOR. (PS: Platforma avea o mare parte din conținutul anunțat acum deja disponibil în regim de acces liber, abia acum ne-au anunțat și pe noi.) 

Biblioteca virtuală Humanitas (Andra)

Unul dintre extrem de puținele lucruri bune pe care le aduce pandemia e un puseu colectiv de generozitate culturală: din ce în ce mai multe edituri, muzee, colecții de cinema oferă la liber (sau pentru sume mici) acces la resurse cât pentru trei vieți de auto-cultivare. Editura Humanitas a creat o bibliotecă digitală, cu aproape 50 de titluri gratuite: de la Aristofan, la Baudelaire, de la Virginia Woolf, la Robert Musil. O parte considerabilă din titluri sunt din secțiunea de memorialistică - numai bune de pus lucrurile în context. Trei recomandări: Despre libertate, de John Stuart Mill (o unealtă indispendabilă pentru viața în societate, un fel de briceag filosofic), Ce am auzit de la alții, de Radu Rosetti (care să ne inspire să ținem chiar noi un jurnal în vremurile astea stranii) și Phaidon. Despre suflet, un dialog cunoscut al lui Platon, de combătut anxietatea și cultivat introspecția. 

Cursurile online ale Univeristății Yale (Ionuț)

Cursurile sunt accesibile deja de câțiva ani buni, dar în perioada asta ele devin cu atât mai valoroase. Sunt filmări care se întind pe luni întregi, cu prelegeri despre literatură, filosofie, psihologie ș.a., dar și unele de știință. Au o structură bine pusă la punct și, în bună tradiție americană, sunt foarte clare și ușor de urmărit, cu profi carismatici și amuzanți.  Spre exemplu, eu am fost prins în anii trecuți de cursul ținut de Amy Hungerford despre romanul american postbelic (e o introducere excelentă într-un univers literar fascinan) și de cursul lui Langdon Hammer despre Modern Poetry. Sunt foarte multe de învățat & explorat aici, e aproape ca o vânătoare de comori și e doar la un click distanță. 

Radio FIP (Luiza)

Ascult FIP de când eram în liceu. E un radio online francez, cu vorbe puține și muzică bună și multă. L-am purtat cu mine peste tot, de la Iași la Cluj la Lyon la New York la București, prin toate birourile unde-am lucrat și-n toate casele unde am locuit. Acum, de când stau forțat în casă, îmi face bine să-l știu tot acolo, la un click distanță. Încerc să-mi controlez panica dând play. Play și muzica curge, din timpuri în care oamenii se întâlneau în studiouri și pierdeau nopțile împreună înregistrând, neștiind că peste ani alți oameni o să-și îmblânzească izolarea cu muzica lor. Sunt opt canale diferite, cel principal, care are câte-un pic din toate, rock, jazz, groove, world music, noutăți, raggae, electro. De când a început pandemia, bag numai groove.
 



Foto: Sorin Trâncă / FFF