Media&digital / dezinfo

Trebuie să vorbim despre dezinformare

De Scena 9, Ilustrații de Oana Barbonie

Publicat pe 22 septembrie 2022

Cât de mult poate mass-media să distorsioneze percepția pe care o avem asupra realității? Deciziile noastre din viața reală chiar pot fi influențate de ce citim pe Facebook?  Știrile false sunt un fenomen de amploare cu efecte îngrijorătoare, o realitate alternativă pe care o acceptăm cu foarte multă ușurință. Ultimii doi – trei ani au însemnat o suprasaturare de informații despre pandemie, alegeri și război. În tot zgomotul, cum știm ce mai e o informație obiectivă? DEZinfo Talks își propun să găsească câteva răspunsuri.

Valeriu Pașa, expert în politici publice și președintele WatchDog.md (o comunitate a societății civile de tip think-tank din Republica Moldova) și Codruța Simina, jurnalistă și coordonator al proiectului DEZinfo de pe Scena9, vor susține prezentări pe aceste subiecte pe 26 și 27 septembrie, la Rezidența9. Accesul este gratuit.

Evenimentul se va deschide pe 26 septembrie, la ora 18:30, cu prezentarea susținută de Valeriu Pașa despre dezinformare și manipulare în contextul războiului din Ucraina. Cum mai poate un privitor obișnuit să distingă între adevăr și minciună într-un război care nu se desfășoară doar pe câmpul de luptă, cât și la nivel informațional?

Valeriu Pașa este specializat în advocacy și practici electorale, evoluții politice, politici media, dezinformare și contracarare a propagandei. Împreună cu alți experți în politici publice, a înființat think-thank-ul WatchDog.MD și a implementat diverse proiecte menite să încurajeze reziliența publicului împotriva dezinformării externe și interne, să contracareze retragerea democratică, să promoveze dezbaterea publică asupra problemelor cheie de politică, să promoveze femeile în sectorul politicii sau să întărească activismul diasporei moldovenești. Din 2020, conduce o campanie amplă de ridicare a nivelului de rezistență a societății împotriva propagandei și dezinformării.

Pe 27 septembrie la ora 18:30, Codruța Simina va susține un atelier de consum media responsabil: ce este dezinformarea, cum o recunoaștem și ne protejăm de impactul ei? Probabil ați auzit recent că „Uniunea Europeană o să ne oblige să mâncăm gândaci”. E un fals. Dar ce se ascunde în spatele lui? Și cui îi folosește acest tip de retorică propagată online? În cadrul atelierului, Codruța Simina va explora, alături de cei prezenți, câteva studii de caz și va trasa câteva direcții pentru consumul responsabil de media.

Codruța Simina este reporter și are 17 ani de experiență în presă. A scris în presa locală și națională, acoperind domeniile politic și administrație. A făcut parte din echipa fondatoare PressOne, unde s-a jucat cu toate genurile jurnalistice și a abordat domenii diferite, de la sănătate la jurnalism cultural sau investigații. În ultimii ani, s-a specializat în investigarea dezinformării online, dezvăluind rețele de propagandă ale partidelor politice din România. Este co-autor al newsletter-ului Misreport, un sumar săptămânal al falsurilor și dezinformărilor virale în România. Pentru Scena9, Codruța coordonează seria DEZinfo, care își propune să exploreze diversele feluri în care putem fi manipulați în mediul virtual.

Accesul la DEZinfo Talks este gratuit. Evenimentele vor avea loc la Rezidența9, pe strada I.L. Caragiale 32, București.


DEZinfo este un proiect editorial finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în cadrul textelor sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK