Rezidența9 / Rezidența BRD Scena9

Istorii din Antropocen

De Scena9

Publicat pe 2 februarie 2022

Artista austriacă Rosi Grillmair se va întâlni cu publicul de la București în cadrul unui artist talk: Stories from the Anthropocene. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 5 februarie, de la ora 17:00, la Rezidența BRD Scena9, iar intrarea este liberă. Născută în 1991, Rosi Grillmair este artistă, programatoare și mediatoare culturală. Ea trăiește și lucrează la Linz.

„Să-ți creezi propria ta lume” - iată un exemplu de filozofie individualistă. Dar ce lume ar fi aceea fără alți oameni - ar mai exista arta? Dar tehnologia? Atât în lucrările sale cât si în atelierele pe care le susține, Rosi Grillmair pune întrebări incomode despre modul în care ne raportăm la instrumentele electronice pe care le imaginăm pentru a ne ușura existenta. O parte dintre ele vor fi puse pe tapet și la întâlnirea pe care artista austriacă o va avea cu publicul român, la invitația Forumului Cultural Austriac şi a Fundației9. 
 
În arta sa, Rosi Grillmair cercetează în principal tehnologiile și curentele din societatea contemporană care ne ajută să ne înțelegem mai bine pe noi înșine. „Suntem, în aceeași măsură, creații ale tehnologiilor pe care le imaginăm și ale mediului în care trăim și pe care îl modelăm” explică Rosi Grillmair. Seara de la Rezidența BRD Scena9 va fi una a „istoriilor despre arta digitală, fără a ocoli câteva întrebări filozofice pe care le ridică ascensiunea inteligenței artificiale, sau unele coincidențe care apar, în ultima vreme, la întâlnirea artei cu tehnologia”, adaugă artista, care este și o povestitoare pasionată.

Rossi Grillmair

Rosi Grillmair pune accentul pe libertatea de interpretare a mesajului unei lucrări precum și pe explicarea chestiunilor legate de artă, limbă, cultură și tehnologie prin povestiri captivante și medii interactive. De asemenea, obiectele ready-made și diferitele locuri pe care le utilizează devin pretexte pentru artă prin schimbarea contextului, creând noi semnificații sau înlăturându-le pe cele de origine. Pe de o parte, mediul ei preferat este cel digital, efemer - modelat de programare și apoi de privirea umană. Pe de altă parte, Rosi Grillmair urmărește să captureze și să imortalizeze momente de viață în materiale naturale, cu rezistență îndelungată, precum piatra, lemnul sau țesăturile. În lucrările ei, virtualul şi experiența haptică (tactilă, manuală) se întâlnesc în artefactul digital.
 
Lucrările lui Rosi Grillmair au fost prezentate la festivaluri și expoziții internaționale de artă. Este speaker pe teme de inteligență artificială și artă, Maker-Culture și Creative Codeing. De asemenea, face parte din mai multe comunități open-source.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK