Publicat pe 11 aprilie 2020

Distanțarea socială a dat peste cap viețile a miliarde de oameni din lumea întreagă, care acum trebuie să se abțină luni întregi de la activitățile care până de curând păreau firești: plimbări, exerciții fizice, întâlniri cu prietenii, mers la concert sau la meci. Există, însă, o categorie de oameni cărora autoizolarea nu le-a schimbat deloc viața socială. Gamerii, aceste mirifice creaturi de interior, pentru care distanțarea socială înseamnă doar că acum au mai mulți oameni cu care să se joace.

Pe 29 martie, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat în cadrul unui parteneriat cu unele din cele mai mari companii din lumea gaming-ului că lansează campania #PlayApartTogether. Scopul campaniei e încurajarea populației globului să se folosească de jocuri video pentru a se distanța social, dar a păstra contactul cu prietenii și partenerii de joacă. Cumva, nici nu era nevoie de OMS să zică asta. Steam și alte platforme de gaming raportează numere record de jucători de câteva săptămâni. 

Jocurile online îți oferă una dintre cele mai bune variante să-ți petreci timp cu prietenii sau familia pe perioada autoizolării, fiindcă sunt activități de făcut la comun, pentru care nu doar că nu trebuie să ieși din casă, dar nici măcar nu e musai să pui un tricou pe tine. Iar oferta e imensă. De la shootere sângeroase de ultimă generație la chestii casual pe care le poți juca cu maică-ta - e o lume nemărginită. Uite câteva recomandări pentru cei care nu știu de unde s-o apuce. 

The Jackbox Party Pack

Un preferat al petrecerilor, Jackbox e o serie de 6 compilații de jocuri numai bune de jucat în 2 - 8 jucători, direct de pe telefonul mobil. Pachetele conțin jocuri haioase și creative, care te lasă să te întreci cu prietenii tăi într-o sumedenie de abilități: talentul la desen (Drawful), cultura generală (You Don’t Know Jack, Trivia Murder Party), harul umoristic (Quiplash), talentul de a minți (Fibbage) sau skill-ul de a face rime într-un hip-hop battle (Mad Verse City). Jucat cu oamenii potriviți, combinația dintre premisele absurde și ingeniozitatea jucătorilor are șanse mari să rezulte într-una din cele mai amuzante seri din viața ta.  

Marea realizare a jocurilor Jackbox e că folosesc prompturi amuzante care fac inputurile jucătorilor să fie și mai amuzante. Quiplash de exemplu te va întreba „Care e cel mai bun mod de a impresiona un marțian?”, dar depinde doar de tine să găsești răspunsul care îi va amuza cel mai tare pe prietenii tăi. E, în esență, kerosen numai bun de stârnit focul umoristic mocnit care arde deja în tine. 

Jackbox e gândit să fie jucat în aceeași cameră, cu monitorul sau televizorul ca piesă centrală și telefoanele pe post de controller. Pentru a-l juca de la distanță e nevoie ca cel care deține jocul să folosească un webcam sau o platformă dedicată streamingului, cum ar fi Twitch, pentru a transmite ecranul către toți ceilalți jucători. 


Poți să-ți cumperi de aici The Jackbox Party Pack 6 cu 29,99 euro.


Don’t Starve Together

Lansat în 2013 de Klei Entertainment, Don’t Starve e unul dintre cele mai bune jocuri care au ieșit din valul de concepte survival al ultimului deceniu. Scopul e să îți ții personajul în viață cât mai mult într-o lume ciudată și întunecată care încearcă să te omoare la orice pas. Printre variabilele de care trebui să ai grijă ca personajul tău să nu moară se numără sănătatea, foamea și nivelul de stabilitate mentală. 

La cererea publicului, Klei a lansat în 2015 un expansion gratuit care adaugă multiplayer, cu până la șase jucători, care a dat o viață nouă jocului și l-a făcut și mai popular decât era deja. Sălbăticia e întunecată și vrea să te omoare, dar e mai plăcut să încerci să o cucerești alături de câțiva prieteni. 

Sincer vorbind, e singurul joc de pe lista asta pe care nu l-am jucat. Am decis, însă, să îl includ pentru că popularitatea sa în rândul atâtor gameri cu gusturi și preocupări diferite e imensă, iar absența de pe listă ar fi însemnat că jumătate din comentariile la articol ar fi fost despre asta. 


Poți să-ți cumperi Don't Starve Together de aici, cu 14,99 euro, iar Steam îți face cadou o a doua copie, pe care o poți trimite unui prieten.


Divinity Original Sin 1 & 2

Cele două jocuri lansate în 2014 și 2017 de compania belgiană Larian sunt o ciudățenie. Pe de o parte, seria reușește să creeze un joc în stilul RPG-urilor (Role Playing Game) clasice, ca Ultima sau Baldur’s Gate, al căror principal punct de atracție era campania single-player; pe de alta sunt printre cele mai bune jocuri cooperative făcute vreodată. Original Sin 1 poate fi jucat în doi jucători, iar continuarea sa în patru. 

Spre deosebire de multe alte jocuri multiplayer în care jucători sunt mereu în competiție directă sau indirectă, Original Sin te lasă să joci campania alături de unul (sau de trei) prieteni. Fiecare dintre voi controlează un personaj și lucrează împreună pentru rezolvarea acelorași misiuni. Bineînțeles, nimic nu te oprește din a cleveti împotriva colegilor tăi de party și de a încerca să îi subminezi la fiecare mișcare. Dacă ești genul ăla de prieten. 


De aici poți să-ți cumperi un bundle care include ambele episoade ale jocului, plus alte bunătăți, cu 89,99 euro. De sine stător, primul episod costă 39,99 euro, iar al doilea 44,99 euro.


Dungeons & Dragons
 

Legendarul joc pen-and-paper are aproape 50 de ani de existență, dar e mai popular ca niciodată, mai ales după ce serialul Stranger Things a deschis apetitul unei generații noi pentru D&D. În mod normal, jocul constă într-un grup adunat în jurul unei mese pline cu foi, creioane, zaruri, figurine și tabele, cu un Dungeon Master pe post de narator și câțiva jucători pe post de aventurieri. Înarmați cu săbii, vrăji și, mai ales, cu propria imaginație, jucătorii trebuie să rezolve misiuni, să exploreze orașe sau regiuni întregi, să extragă informații utile de la personajele pe care le întâlnesc și, atunci când e nevoie, să spargă câte o țeastă de goblin sau de dragon. 

Apariția platformelor online dedicate, ca roll20.net, sau diverse scripturi pentru Discord au dus la o trecere către online a multor sesiuni în ultima vreme, iar carantina a accelerat procesul. Diferența nu e prea mare. În loc să arunci zaruri pe masă, folosești un buton pentru asta. În loc să îți ții cu migală foaia cu informațiile, skillurile și echipamentul personajului, o face roll20 pentru tine. Iar elementul central de gameplay al Dungeons and Dragons (sau a oricărui alt RPG pen and paper similar) rămâne neschimbat: comunicarea. Niciun alt joc de pe lista asta nu îți dă atâta libertate de acțiune ca D&D. Atunci când nu ești limitat de grafică, scripturi și dialoguri pre-scrise, ca în jocurile video, poți lua orice acțiune și explora orice colț al lumii create de Dungeon Master

Pentru mulți va părea ceva mult prea geeky sau complicat, dar e momentul perfect să-i dai o șansă. Adună câțiva prieteni interesați, uită-te la două-trei tutoriale pe YouTube și aruncă-te în cea mai personalizată aventură pe care ai avut-o vreodată. 

Overcooked 2

Overcooked a fost lansat în 2018 de Team17, companie cunoscută pentru franciza Worms, altă serie cu un mod multiplayer îndrăgit. Dar spre deosebire de Worms, Overcooked e un joc cooperativ, în care până la patru jucători lucrează de zor într-o bucătărie plină cu obstacole. Scopul e să gătești și să servești cât mai multe din felurile care îți sunt comandate. 

La fel ca într-o bucătărie de restaurant adevărată, e nevoie ca fiecare dintre jucători să știe bine ce are de făcut ca toată mașinăria să funcționeze perfect. Unul taie ceapa, altul pune mâncarea pe farfurii, altul pasează farfuriile ospătarului, iar orice ezitare sau greșeală individuală va costa puncte colective la finalul rundei. E recomandat să joci cu oameni pe care nu îi urăști deja. 


Overcooked 2 se găsește aici și costă 29,99 euro.


Unreal Tournament 2004

E distractiv să îți testezi cultura generală sau să construiești lumi fantastice întregi, dar câteodată supapa de care ai nevoie e mult mai nesofisticată. Uneori vrei doar să te întreci cu prietenii într-un deathmatch în care nu contează cine e mai deștept sau mai creativ, ci doar cine e mai bun la tras cu pușca. 

Shooterele sunt cel mai popular gen al ultimelor două decenii, deci nu vei duce lipsă de opțiuni, de la jocuri tactice și realiste cu tematică militară, la fantezii multicolore în care inamicii explodează cu artificii. Cu toate astea, recomand un arena shooter clasic și sincer, ca Unreal Tournament sau Quake. Scopul aici nu e să fii impresionat de grafica complexă sau de povestea sofisticată. Scopul e să pușchi - pușchi. 


Unreal Tournament 2004, ediție specială, costă 14,99 euro și se găsește aici.


Heroes of Might and Magic III Complete

Un clasic absolut al jocurilor de strategie pe ture, Heroes 3 nu are nevoie de nicio introducere dacă ai între 25 și 55 de ani și ai fost vreodată în aceeași cameră cu un calculator. Pentru tineret, Heroes 3 e un joc de strategie în care dezvolți și cucerești orașe, avansezi eroi în nivel și aduni armată cu scopul de a-ți zdrobi adversarul pe câmpul de bătălie. Scos de 3DO în 1999, rămâne la fel de relevant și astăzi, în rândul jocurilor de strategie pentru oameni care nu se grăbesc. 

Indiferent dacă te aliezi cu prietenii tăi pentru a lupta împotriva AI-ului sau dacă decideți să vă înfruntați direct, Heroes 3 e în continuare un joc pe care să te bazezi atunci când vrei să treacă ore întregi pe lângă tine fără să le simți. Cu un ALT-TAB discret poți chiar și să continui să citești Facebook sau știrioficiale.ro cât timp își fac tura ceilalți jucători. 

Fiind vorba de un joc mai vechi de 20 de ani, experiența de multiplayer oficială nu e la fel de prietenoasă ca pentru alte jocuri de mai sus și e posibil să aveți nevoie de un software third-party ca Game Ranger pentru asta. 


Heroes of Might & Magic 3 se găsește aici.


Fotografie principală de JESHOOTS.com, via Pexels