Americanii

Episodul 3. „Unde te duci tu acolo singură?"

De Mara Mărăcinescu, Diana Meseșan, Bianca Karda, Claudia Câmpeanu, Flora Pop, Ilustrații de Roma Gavrilă

Publicat pe 4 decembrie 2018

Ascultați episodul 3 din podcastul „Americanii”, despre începuturile emigrării în masă la noi. Dacă ați ratat primele două episoade, le găsiți aici și aici.

În primul deceniu de după 1900, femeile reprezentau cam 9% din numărul total de imigranți români în Statele Unite ale Americii, conform cercetării realizate de către sociologul român Christina Galitzi și publicate în 1929 în cartea „A Study of Assimilation among the Roumanians in the United States" (Studiu asupra asimilării la românii din Statele Unite").

Între 1910-1920, procentul femeilor plecate s-a dublat ajungând la aproape 21%. Și un deceniu mai târziu, femeile au ajuns să reprezinte jumătate din numărul total de imigranți din România.

Care este povestea acestor femei? Dar a celor rămase acasă în timp ce soții lor munceau în SUA?

Ascultați episodul 3 din „Americanii": „Unde te duci tu acolo singură?" Mara Mărăcinescu este gazda podcastului, iar Diana Meseșan narează acest episod. 

Cântecul Auzit-am d-o minciună face parte din colecția AIMP de la Muzeul de Etnografie din Geneva.

[Poți să asculți și pe iTunes dacă vrei - sau poți căuta cuvântul Americanii în aplicațiile de podcast de pe telefonul tău]

Mai jos sunt fotografii cu Victoria Bordea, Iustina Scurtu și Galeni Mârza, care au vorbit (sau despre care s-a vorbit) în episodul acesta. 

Victoria Bordea, nepoata Iustinei Scurtu, femeia care a lucrat într-o fabrică din SUA
Fotografie din timpul campaniei sociologului Dimitrie Gusti în Drăguș. Iustina e a doua din stânga.
Galeni Mârza, din satul Galtiu (Alba), ne povestește despre soacra ei, Carolina. Soțul Carolinei era plecat la muncă în SUA, iar femeia „închidea copiii în casă și mergea pe hotar la lucru.”

Podcastul Americanii" este produs de către Sunete pe bune și co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

4 decembrie 2018, Publicat în Americanii

Text de

  • Mara MărăcinescuMara Mărăcinescu

    Sunetistă. Caută liniștea. 

  • Diana MeseșanDiana Meseșan

    Reporter. Îi era frică de animale până când a întâlnit-o pe pisica ei, Sumi Jo. Crede că oamenii se pot schimba.

  • Bianca KardaBianca Karda

    Istoric și bibliotecară la Biblioteca Județeană Astra Sibiu. Pasionată de povestea migrației în America.

     
  • Claudia CâmpeanuClaudia Câmpeanu

    Antropolog. După ce a stat cu nasul în cărți poate prea mult timp, a înțeles într-un final că ceea ce contează sunt oamenii și poveștile lor.

     
  • Flora PopFlora Pop

    Violonistă. Face muzică de film.

     

Ilustrații de

  • Roma GavrilăRoma Gavrilă

    Desenează, face colaje și ilustrații, din când în când și bandă desenată. Consumatoare de fistic prăjit. Nu crede în categorii.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK