Audio / Podcast

Podcast: La ce e bună cultura

De Andra Matzal, Cosmin Postolache

Publicat pe 21 aprilie 2016

Când lucrezi ca jurnalist la departamentul de cultură al unui ziar românesc (în redacțiile unde supraviețuiește relicva asta), poți avea impresia că ți se face un favor. Subiectele tale, atunci când nu e vorba de mari valori și monști sacri ori de vreun artist român în proximitatea unui premiu, sunt expediate condescendent. ”Cultura nu vinde”, ”cultura nu ține de foame”, ”cultura nu interesează pe nimeni” sunt unele din cele mai îndrăgite hituri care se aud din boxele managerilor, ca din difuzoarele cu care Coreea de Sud își exasperează jumătatea de nord. În aceeași logică, bugetul Ministerului Culturii a atins în 2016 pragul de 0,1 din PIB și, ca și când procentul n-ar fi fost de-ajuns în modestia lui, felul în care sunt cheltuiți banii e adesea cel puțin discutabil. Așa se face că, în afara câtorva orașe mari, unde viața culturală (încă mai) mișcă, în cea mai mare parte a țării, din orășele până în sate, se întinde vidul. 

De cealaltă parte a baricadei, se aude corul celor pentru care cultura nu se scrie decât cu ”C” mare și doar de către mari oameni. ”Cum să vă spun, noi suntem elitele,” mi-a zis la un moment dat singurul om de cultură dintr-un orășel românesc. ”Cultura e mai importantă decât sănătatea,” se avântase cineva de curând la o dezbatere, de la care lipseau însă combatanții. 

Cum Scena9 și-a luat avânt să cartografieze tocmai zonele culturale, mi s-a părut legitim să înțelegem dacă și la ce-o fi bună cultura. I-am invitat la discuții pe Vlad Ursulean, jurnalist și fondator al Casei Jurnalistului, și pe Constantin Vică, cercetător la Centrul de Etică Aplicată al Universității București.

La ce e bună cultura

Prin podcasturile Scena9, vom provoca discuții între oameni cu păreri și viziuni cât mai diferite, pornind de realitatea culturală și socială imediată. Dacă aveți propuneri de teme și invitați, le aștept la andra@scena9.ro.

Efecte sonore, muzică și montaj de Cosmin Postolache

Foto: Vlad Ursulean, în articolul ”Sălbaticul din Brad, un text despre agonia vieții culturale într-un oraș de provincie

21 aprilie 2016, Publicat în Audio /

Text de

  • Andra MatzalAndra Matzal

    Editor. Jurnalistă multitasking, mamă, navetistă. Mai multe despre Andra, aici. O găsiți la andra@scena9.ro.

     

  • Cosmin PostolacheCosmin Postolache

    Experimentează până unde duce sunetul, de la compoziții clasice, la beat-uri electronice. 


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK