Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 11-17 martie

De Scena 9

Publicat pe 11 martie 2019

Vremea o să fie schimbătoare săptămâna asta, dar un lucru care nu se va schimba prea curând e entuziasmul nostru pentru că începe ediția a 12-a a unuia dintre festivalurile noastre preferate: One World Romania. (Uite ce am descoperit în anii anteriori de festival - și fii pe fază, venim în curând cu lista de recomandări pe anul ăsta.) În 2019, am adoptat din nou un super documentar, complex ca un puzzle al istoriei și memoriei, dacă vrei să vii, dă click aici pentru detalii despre filmul Patru părți ale unui ecran pliabil. Aici ai întreg programul festivalului. Și-ți mai recomandăm și un concert duminică, al formației rusești super-tari Motorama. Dacă mai ai nevoie de sugestii și pentru alte evenimente, scroll în jos, avem câte ceva pentru toate gusturile tale culturale.

Motorama, în varianta loud. La Control vor fi „unloud”.

Orașe în dialog, de la Ioana

Idei în Agora, cu antropologul Liviu Chelcea, București, Casa Filipescu Cesianu, marți, 12 martie, de la ora 18 la ora 21

Marți o să mă duc să asist la o discuție dintre antropologul Liviu Chelcea și istoricul Sorin Antohi, despre ce îți poate dezvălui orașul bine cercetat. Sub titlul București-New York tur-retur, via antropologie urbană va sta o discuție despre cercetările de teren întreprinse de Chelcea în cele două orașe. „Flora și animalele urbane, ecologiile emergente, rețelele utilitare, automobilitatea, spațiile reziduale ale orașelor, evacuările, Antropocenul și orașele - toate acestea sunt subiecte aparent marginale și banale, dar reprezintă intrări fertile în cercetările de antropologie urbană și studii urbane”, spune acesta. Antropologul a scris despre consum și penurie, despre relații de proprietate, rudenie și restituirea caselor naționalizate, despre schimbarea intensității muncii și percepția timpului la o companie multinațională, precum și despre infrastructuri municipale. Ce propune marți e o îmbogățire a discuțiilor despre București, prin introducerea de noi unități conceptual-politice în limbaj – un limbaj care, momentan, pare arestat între conversații despre dezvoltare urbană rapidă, patrimoniu istoric și „ghetouri” consumeriste. Intrarea e liberă.

Un spectacol de teatru muzical despre familia românilor, de la Venera

Familia fără zahăr, de Mihaela Michailov, Centru de Teatru Educațional Replika, sâmbătă, 16 martie, orele 19:00-20:50

Nu mă țin deloc pe scaun musical-urile, dar pe acesta, scris de Mihaela Michailov și regizat de Radu Apostol, l-aș asculta pe repeat, ca pe un soundtrack vizual al vieților noastre private. Piesa e un portret de familie în continuă mișcare și redefinire. Îți amintește de primele reprezentări fotografice și cum se pozau grămadă trei generații - bunici, părinți, copii, și te aduce în prezentul cu rame mai firave al familiei noastre contemporane. Fiecare cadru istoric familial e un comentariu politic. Spre exemplu, acum un secol, ierarhiile și rolurile moștenite prin legăturile de sânge erau mult mai clare și vizibile, în oglindă cu dezrădăcinarea de acum a milenialilor și căutarea lor continuă de a aparține unui grup care să-i accepte așa cum părinții și bunicii lor nu au știut să o facă. Piesa e un prilej bun să deschizi un dialog cu propria ta familie, așa că poți merge la teatru împreună cu bunica sau cu copilul adolescent. Ia-ți bilet din timp, că se umple repede sala.

O lectură de poezie, de la Ionuț

Lectură publică - poetul Constantin Abăluță, duminică, 17 martie, ora 16.00, Librăria Humanitas Kretzulescu

Absolvent de arhitectură, Constantin Abăluță (n.1938) a debutat ca poet în anii 60 și a fost/este încă foarte prolific și ca prozator, critic, traducător și artist plastic. S-a vorbit despre Abăluță  ca despre un scriitor care a experiment foarte mult până la o anumită vârsă și care care și-a găsit vocea mai târziu, când „avea între 50 și 60 de ani” - după cum o spune chiar el. „În tinerețe am făcut experiențe: suprarealism, onirism, și multe altele. Tel-Quel, Jean-Pierre Faye, Jacques Roubaud, Gellu Naum, Gherasim Luca, Pessoa, Vallejo… Am tradus Charles Cros, Stevens, Dylan Thomas, O”Hara… Mii de versuri. Tempi passati… Formule, stiluri furate, împrumutate, readaptate. Volumele mele erau volume de încercare. Cu poemele lor de excepție. Puține, dar autentice. Asta a constituit baza. Temelia. Apoi am venit eu”, spunea Constantin Abăluță într-un interviu.

Un eveniment organizat de Editura Casa de pariuri literare și Librăria Humanitas Kretzulescu.

O discuție despre droguri, de la Luiza

Seara de dialog #7 – Legalizarea drogurilor, Cărturești Verona, duminică, 17 martie, de la ora 17.00

Serile de dialog sunt organizate de Asociația Secular-Umanistă și Asociația Umanistă Română și pun la aceeași masă oameni cu păreri diferite pe subiecte controversate, „cu speranța că astfel vom contribui la mai multă toleranță și mai puțină polarizare ideologică”. Sună minunat, mai ales dacă scoți puțin nasul din internet și faci câteva exerciții de respirație înainte să te arunci într-o nouă dezbatere fără să sari la gâtul ăluia care crede ceva diferit de ce crezi tu. Duminică după-masă o să stea față în față Costin Militaru, medic specializat în tratamente cu canabis, și Marius M. Stanciu, doctor în psihologie, psihoterapeut și psiholog clinician, care-o să răspundă la câteva întrebări. De pildă, de ce alcoolul și tutunul sunt legale, dar marijuana sau LSD nu sunt? Care ar fi riscurile și beneficiile legalizării? E posibil să consumi droguri în mod responsabil? Acuși se deschide sezonul de festivaluri și vine peste noi valul de știri cu „tineri care consumă droguri”, așa că discuția asta e mai mult decât binevenită.

O expoziție-surpriză, de la Andra

Expoziția ENDLESS / NAMELESS, a artistului Michele Bressan, Galeria Zorzini F (București), joi, 14 martie, de la ora 19

Pe Michele Bressan îl urmăresc de foarte mulți ani pentru felul în care folosește arta, ca unealtă de explorare și înțelegere a lumii: în 2009, de pildă, vorbeam cu el despre „Trip la două stele”, proiectul foto făcut împreună cu Bogdan Gîrbovan în stațiunile de pe litoral, iar în 2017 povesteam despre cum, tot alături de Bogdan, a pus la punct RAPI, întâlnirea dintre fotografie și arheologie militară. Cele mai multe proiecte ale lui merg pe linia dintre fotografie documentară și artă conceptuală, sunt analitice și poetice, sociale și introspective. Expoziția care se deschide joia asta e o necunoscută, fiindcă vine fără niciun teaser curatorial, dar știu (de la surse bune) că va fi o surpriză, atâta vreme cât Bressan va prezenta și lucrări în medii pe care nu le-a mai testat până acum.

Expoziția lui Michele Bressan, în curs de instalare

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK