Arte / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 13-19 noiembrie

De Scena 9

Publicat pe 13 noiembrie 2017

Se pare că finalul de săptămână aduce un val de frig arctic peste România - încă nu ninge, dar e clar că trebuie să „brace ourselves, winter is coming”. Așadar, umplem toate parcurile, facem toate tururile ghidate și încheiem drumurile în prima parte a săptămânii. Și peste weekend ne refugiem în librăriile noastre preferate, la party-uri, expoziții, teatru și festivaluri de film. După cum urmează:

Zilele Superscrieri, de la conștiința colectivă Scena9

Se răcește afară, vremea e cam gri, dar dacă ai nevoie de ceva care să te bage în priză tot weekendul + luni, la petrecerea de după, află că singurul premiu de jurnalism care contează în România, Superscrieri, durează anul ăsta mult mai mult de-o simplă Gală. Durează trei zile pline, cu jurnalism nou și bun. Sunt 16 evenimente în total: workshop-uri, dezbateri, masterclass-uri și proiecții de film. Poți să (re)vezi Ultimul căldărar de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu. Poți să vezi ce-i pe raftul de non-ficțiune Superscrieri de la Cărturești, plin de cărți alese pe sprânceană de membrii juriului. Poți să cumperi albumul foto #Protest, care trece în revistă mișcările de stradă din România ultimilor ani – e debutul în print al prietenilor de la Documentaria.ro.

Dar dacă nu știi ce să alegi, uite, avem noi trei recomandări perfecte:

  • Du-te sâmbătă, de la ora 19, la Apollo111, la Masterclassul Superscrieri despre noul jurnalism. Vlad Tăușance o să-i descoasă pe cei care fac noul jurnalism în România (în speță Casa Jurnalistului, RISE Project și Decât o Revistă) despre relația cu publicul, media noi, finanțare și alte avataruri ale domeniului. De-aici îți iei bilet și te costă 50 de lei.
  • Dacă vrei jurnaliști super-eroi, atunci nu poți să ratezi SuperZiceri: Pioneers. E un eveniment despre cum se schimbă modul în care ne luăm informația. E despre schimbări de paradigmă și oamenii care au fost acolo când s-au întâmplat. Și e cu participarea a trei pionieri în jurnalism: Paul Steiger, fondator Pro Publica & multiplu câștigător al premiului Pulitzer, Natalia Antelava, fondatoare a Coda Story și Jacqui Banaszynski, reporter cu 40 de ani experiență și câștigătoare Pulitzer. Se întâmplă duminică de la ora 19, la sediul Fundației Friends for Friends, e în engleză și de aici îți iei bilet.
  • Și un al treilea eveniment important, la care poți să intri doar pe bază de invitație (pe care o obții de aici) e despre independenți și bani. Se cheamă Pitch: Cercul de donatori și ne întâlnim ca să susținem cele mai bune proiecte independente din jurnalism: filmul Acasă (făcut de Radu Ciorniciuc de la independenta Casă a Jurnalistului), proiectul Factual care verifică la virgulă afirmațiile persoanelor publice, ca să vadă dacă ne mint sau nu, proiectul Recorder – jurnalism video românesc făcut rapid și super-bine și Să fie lumină, un proiect care vrea să meargă pe urma banilor în instituțiile cultelor religioase din România. Vrem să le demonstrăm că merită să continue așa și că-i sprijinim.
Programul Zilelor Superscrieri

Mai-mult-decât-o-librărie de la Andra

Hai la Cărturești & friends: Anthony Frost, Receptor & Brewtiful, Cărturești & friends (str. Edgar Quinet nr. 9, București), 15 noiembrie, ora 19

Presupunând că-ți plac mult cărțile, că-ți place să stai de vorbă despre ele cu oameni mișto și să descoperi mereu titluri noi, într-o atmosferă cosy, ca acasă, ce poate să te bucure mai tare decât să intri în librăria ta preferată? Poate doar să intri în amândouă librăriile preferate în același timp. Și, deși sansele ca treaba asta să se întâmple sunt extrem de mici, începând de săptămâna asta chiar va fi posibil. Fiindcă își unesc forțele fosta librărie enlgeză Anthony Frost (închisă primăvara asta după 9 ani și-un pic) și prima librărie Cărturești ever (deschisă fix acum 17 ani într-o cămăruță lângă Universitate, unde, aproape deloc întâmplător, am și lucrat vreo trei ani ca librar). La formula asta nouă se alătură și espresso barul Brewtiful și micro-galeria de artă Receptor, care va deschide tot pe 15 expoziția „Salariatul azi”, a ilustratorului Timotei Drob. Pe bune, nu prea ai motive să nu treci pe la mai-mult-decât-librăria-asta nouă. Dacă n-apuci să vii la deschidere, fă-ți timp și drum cât de curând.

TV k lumea, un oraș ficțional și festival de filme gay, de la Ioana

Atomic TV Hits - anii 2000, Have a Cigar, București, miercuri, 15 noiembrie, de la ora 20

Pur și simplu genul ăla (clasic) de petrecere care n-are cum să eșueze. Mai e și miercuri, e într-un loc simpatic din centru, cu drink-uri bune - efectiv nu văd niciun motiv să nu mă duc. Intrarea e liberă și rezervări poți să faci la numerele astea:  0762 608 048 sau 0784 354 545. Ne vedem să dansăm pe A.S.I.A., Genius și L.A. (sper!),

Memoria unui oraş ficţional – Bucureşti, început de secol XX, Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu, joi, 16 noiembrie, de la 18.30 la 19.30

Carmen Mușat, profesoară la Facultatea de Litere, critic și teoretician literar și redactorul șef al Observatorului Cultural, ne scoate joi seara la o plimbare prin București. Partea interesantă e că vorbim despre un București care n-a existat niciodată, o plăsmuire literară, despre începutul secolului XX în capitala României. Și vorbim despre o perioadă extrem de fertilă în literatura românească - una în care s-au născut numeroase repere din actualul canon. Drept exemplu, un scurt fragment din prezentarea conferinței:

„De la Universitate în strada Olari, de la Parlament la Hipodrom, din Dealul Arsenalului în strada Dionisie şi din strada Câmpineanu pe Calea Victoriei, personajele din Ultima noapte de dragoste, întîia noapte de război se mişcă într-un spaţiu trasat cu precizie, în care se amestecă nume de străzi şi de personalităţi din epocă, denumiri ale unor instituţii şi ale unor cartiere (unele dispărute, altele încă valabile)..”

Serile Filmului Gay International Film Festival #12, Cluj-Napoca, de vineri 17 noiembrie, până sâmbătă, 25 noiembrie

Slabe șanse chiar să ajung la Cluj pentru festivalul ăsta, dar mai dau din când în când click pe pagina evenimentului, pentru că dacă aș fi acolo nu l-aș rata sub nicio formă. Accesul e gratuit la toate evenimentele, iar selecțiile din anii precedenți au fost foarte bune. Poți să te întâlnești și să discuți cu regizori, actori și alți oameni din echipele de filmare, să participi la expoziții, lansări de carte și workshop-uri - SFG e un fel de bufet suedez pentru comunitatea și aliații LGBTQIA+, din care poți să-ți alegi după pofta inimii. Și la câtă lipsă de reprezentare are comunitatea în mass media centrale, un festival e o mini-promisiune că se poate și mai bine. Stați cu ochii pe site-ul festivalului în curând aflăm și care-i programul filmelor și al evenimentelor conexe.

Filme maghiare și-o plimbare prin Pantelimon, de la Vlad 

Săptămâna Filmului Maghiar / Bukaresti Magyar Filmhét, Cinema Muzeul Țăranului, București, până pe 19 noiembrie  

N-am știut mai nimic despre cinematografia maghiară până la Son of Saul - câștigător al Oscarului pentru cel mai bun film străin de anul trecut - și Despre trup și suflet, ultimul văzut vara asta, într-o sală super-plină de la TIFF. Dincolo de realizare, e fascinantă diversitatea de stiluri ale regizorilor din țara vecină. Săptămâna Filmului Maghiar, ajunsă la a 11-a ediție, e o plimbare printre lung- și scurtmetraje, filme de animație și documentare, tocmai pentru a ilustra varietatea asta. Invitat în acest an e Festivalul internațional de scurt-metraje BUSHO de la Budapesta.

Pantelimonul Cultour_al - Tur pietonal gratuit, stația de metrou Costin Georgian, București, sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 11.00  

„Capătu’ lui Paișpe, Pantelimon” și-a căpătat aura de legendă în anii ‘90, când B.U.G. Mafia scotea primele piese. Cartierul a existat însă cu mult înainte de „blocurile gri”: aici au fost descoperite cele mai vechi urme de pe actualul teritoriu al Bucureștiului, iar de-a lungul secolelor s-au ridicat mănăstiri, spitale pentru ciumați și moșii și s-au perindat generații de târgoveți și meșteșugari. Sâmbăta asta, asociația Coultour_al organizează, împreună cu Asociația Make a Point, un tur printre poveștile locului. „Veți afla cum arăta cartierul la începuturile sale, care este istoria unor locuri cheie, legendele urbane legate de acest cartier, «celebrități locale», care este renumele cartierului și prin ce transformări a trecut pentru a ajunge la evoluția pozitivă de astăzi”, promit organizatorii. Turul durează aproximativ două ore, iar participarea e gratuită.

O expoziție interdisciplinară și un spectacol cu femei rome, de la Ionuț

Expoziție Apparatus 22, Galeria Suprainfinit, București, joi, 16 noiembrie, ora 19.00

Colectivul transdisciplinar Apparatus 22 vă așteaptă săptămâna asta la vernisajul expoziției The Twists and Turns of the Speculative Still Life: What Would Charles Sterling Say?, care va ține până pe 20 decembrie. Și vă invită să vedeți o serie de lucrări diverse - instalații, performance, text, ce includ referințe și experiențe din design, sociologie, economie și literatură. Apparatus 22 se consideră „un colectiv de visători, cercetători, activiști poetici și futurologi (eșuați) interesați de explorarea relațiilor complexe dintre economie, politică, studii de gen, religie, mișcări sociale și sistemul modei, cu scopul de a provoca teme de reflecție asupra societății contemporane.” Începând din 2015, membrii săi își împart munca între București și Bruxelles.

Gadjo Dildo, MACAZ - Bar Teatru Coop., București, duminică, 19 noiembrie, ora 19.00

Un spectacol cu trei actrițe rome care joacă trei femei rome angajate la Gypsy Experience, un număr de cabaret cu tematică exotică. Fiecare dintre ele are o poveste specială: Vanessa e o cântăreață celebră care recunoaște în fața lumii că este romă, dar cariera sa are de suferit. Stela, o fostă smardoaică, încearcă o nouă relație cu o femeie după un mare eșec în dragoste, iar asta nu e deloc ușor pentru că nimeni nu crede că o femeie romă poate fi lesbiană. Sidonia se străduiește din copilărie să uite că este romă, dar este pusă într-o situație fără ieșire când se îndrăgostește de un bărbat rom. Spectacolul ia o întorsătură neașteptată când clișeele despre femeile rome sunt dezvăluite, analizate și ridiculizate. (bilet întreg - 25 lei; bilet cu preț redus - 20 lei; rezervări aici). Spectacolul este o producție a companiei de teatru Giuvlipen, care face de curând lobby pentru înființarea unui teatru de stat rom (despre care puteți afla mai multe aici).


Imagine principală: detaliu din afișul evenimentului pentru redeschiderea librăriei Anthony Frost, de Sorina Vazelina

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK