Publicat pe 6 iulie 2020

Canicula începe să ne chinuie, însă avem și săptămâna asta o colecție de evenimente interesante: încep proiecțiile de film în aer liber la Rezidența BRD Scena9, într-o selecție de zile mari; ne întâlnim cu o poetă fascinantă a României contemporane; vorbim online despre combaterea rasismului; și, la Timișoara, o artistă ne dezvăluie secrete despre arta ei.

Cinevara: Trecut pentru viitor | Filme în aer liber, Rezidența BRD Scena9, joi, 9 iulie, de la orele 21:00 (Venera)

Începând cu joia asta, curtea Rezidenței se deschide o seară pe săptămână cu filme atent selectate de Richard Peña, profesor la School of The Arts, Columbia University și fost director de programe la Film Society of Lincoln Center din New York. Până-n septembrie vă puteți încheia serile de joi cu câte-o proiecție în aer liber despre drepturile omului și diversitate culturală, semnate de regizori ca Sergei Parajanov, Kim Ki-young sau Edward Yang. Poți să-ți iei bilet pentru proiecțiile viitoare de aici.   

Trailerul filmului care se proiectează joi, 9 iulie: „Memorias del Subdesarrollo” (Cuba, 1967, r. Tomás Gutiérrez Alea)

Discuție despre strategii pentru combaterea rasismul sistemic, organizată de Consiliul Europei (From challenges to solutions: Tools to fight systemic racism), online, marți, 7 iulie, ora 12:00

6 specialiști pe rasism din întreaga lume se întâlnesc să vorbească despre strategii pentru combaterea rasismului sistemic și instituțional. Printre ei se află și Magda Matache, directoarea programului de studii rome de la Harvard, sau David Martin Abanades, inspector al poliției locale din Fuenlabrada, Spania, care a studiat crimele rasiale și bias-ul pe motive etnice pe care îl au polițiștii atunci când verifică buletinele, lucrând la îmbunătățirea relațiilor dintre poliție și grupuri vulnerabile. 

Angela Marinescu - conferință, Curtea Teatrului de Comedie - Sala Nouă, vineri, 10 iulie, de la ora 18 la ora 20 (Ioana)

În cadrul proiectului Where is she?, colectivul artistic Nucleu 0000 o invită într-o conferință pe Angela Marinescu - una dintre cele mai importante voci poetice ale României contemporane, dar și o prezență extrem de rară în spațiul public. Marinescu vine să-și citească propriile creații și să discute ce înseamnă pentru ea „subpoezia”. Accesul e limitat, pentru un număr de 35 de participanți, deci dacă vrei să te înscrii, comentează rapid pe pagina evenimentului sau trimite un mesaj la Nucleu 0000.

„Această noapte însetată de dragoste
îmi țâșnește din piept precum atunci, de mult,
când încă foarte tânără scuipam sânge pe pereții
plini de fum ai spitalului din vârful muntelui.
în plimbările mele rătăcite și bolnave
drumul printre brazi izbucnea direct din plămâni
ca un arc de argint înmuiat în rășină
sau poate ca un cuvânt care provoacă actul sexual
sau, mai exact: plăcerea pură.

un șobolan mă urmărește pretutindeni.”

(„Această noapte”, din Poeme de sus în jos, Editura Cartea Românească, 2003)

Artist Talk: Ana Adam & Ami Barak, Jecza Gallery, Timișoara, 10 iulie, ora 7.00 pm

Un dialog cu Ana Adam (n. 1964), artistă din Timișoara care a expus mult în țară și în străinătate, și care s-a bucurat de un mare succes la ediția din 2017 a Bienalei Art Encounters „Viața – mod de întrebuințare”. La sfârșitul lui mai 2020, s-a deschis la Jecza Gallery expoziția Anei Adam – Drawing is witchcraft or the other way around, curatoriată de Ami Barak, care cuprinde desene în cerneală, dar și lucrări cusute (cu ciuperci & alte teme „șamanice”).


Fotografie principală: Ana Adam, „Above my arching there is a space”, detaliu. Cerneală pe hârtie, 2019