Recomandări / Timp Liber

Chestii de făcut: săptămâna 10-16 aprilie

De Scena9, Ilustrații de Sorina Vazelina

Publicat pe 10 aprilie 2017

Oarecum simbolic, dar complet accidental, în săptămâna în care mulți dintre noi se preocupă cu învieri și renașteri (plus ouă&miel), Scena9 își reîmprospătează formatul de recomandări culturale săptămânale. Ne-am gândit că vrem să-ți oferim altceva decât veșnicul meniu de evenimente de bifat. Ne-am dat seama că vrem să-ți garantăm fiecare, în nume propriu, ceva cultural mișto de făcut. În fond, toată lumea are timp limitat la dispoziție și nimeni nu poate să le cunoască pe toate. Nici măcar cei mai energici dintre noi, nici măcar cei băgați până peste urechi în povestea asta mare și generoasă a culturii, n-au energie să consume mai mult de două, hai trei porții de cultură pe săptămână.

Așa că, începând cu săptămâna asta mare, redactorii Scena9 îți dau pe semnătură cele două-trei chestii pentru care și-ar rupe timp din programul zilnic. Fiecare după chipul și asemănarea sa, după gust ca sarea și după pofta inimii. Le-am ales cu gândul la tine, omul de la celălalt capăt al fibrei optice și-al internetului mobil, pentru că ne ești simpatic și vrem să-ți mulțumim că ai încredere în recomandările noastre. Spor la încondeiat & poftă bună la cultură :)

Migrație, iubire&teatru f. bun, de la Luiza Vasiliu

„Migrație și iubire la distanță” - o prezentare de Jasmina Al-Qaisi, marți, 11 aprilie, ora 17.00, Camera 102, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (Șoseaua Panduri, 90)

Jasmina a cercetat felul în care migrația și mobilitatea ne afectează relațiile personale. La finalul anului trecut, a publicat un text pe Scena9 despre asta: „Mi-am dedicat mai mult de jumătate de an unui studiu despre mecanismele de întreținere a unei relații la distanță, am scris o teză de master despre acest subiect în cadrul programului de Studii Vizuale și Societate de la SNSPA. Am stat de vorbă cu aproximativ 100 de cupluri în relații de dragoste la distanță, iar cu 10 dintre ele am făcut interviuri, observații și m-am uitat la pozele pe care și le-au trimis o vreme. Dar mi-a luat ceva timp să mă hotărăsc să scriu casual despre asta.” Între timp, s-a hotărât să și vorbească despre cercetarea ei. Marți, la Facultatea de Sociologie.

Artists Talk, un spectacol de Gianina Cărbunariu, marți, 11 aprilie și miercuri 12 aprilie, ARCUB, ora 20.00

Vorba Gianinei Cărbunariu, mergi să vezi Artists Talk chiar dacă e nominalizat pentru Cel mai bun spectacol la Premiile UNITER. Am adunat deja o serie de motive aici și n-are rost să le repet. Zic doar că e unul dintre cele mai bune spectacole pe care le puteți vedea zilele astea în București. Pardon, în România.

P.S. La fiecare reprezentație, există 16 bilete la promoție, adică două la preț de unul ;)

Artă&nesupunere, de la Andra Matzal

Despre nesupunere civică, discuție organizată de Asociația de Filosofie Practică, joi, 13 aprilie, J’ai Bistro, ora 19 

Când e întemeiat ca cetățenii să se revolte împotriva puterii politice care, cel puțin teoretic, ar trebui să-i reprezinte? Ce are în comun democrația despre care vorbea Platon cu democrația pe care ne batem capul s-o înțelegem azi? Ce ne rămâne de făcut după ce apele unui protest se liniștesc? Și lista poate continua, din moment ce, pentru filosofie, întrebarea a una din uneltele de bază cu care operează. Întâlnirea de joi, unde intrarea este gratuită, vă propune o dezbatere deschisă, pentru a afla cum putem răspune în 2017 la probleme vechi de când lumea. Moderatorul Mihai Laurențiu Fuiorea, care a studiat filosofia la Cluj și la Paris, promite o atmosferă relaxată, în care să ne aducem aminte ce forță au argumentele, într-o vreme când e din ce în ce mai greu să le distingi într-o ploaie de speculații.

Practici ale cercetării, forme ale acțiunii artistice - masă rotundă, marți, 11 aprilie, Salonul de Proiecte, ora 18 

7 teoreticieni, profesori și artiști care urmează un proiect de doctorat se întâlnesc să discute despre unde și cum se intersectează artele și cercetarea, cum diferă cercetarea din „științele tari” de cea specifică artelor și cum arată în prezent școlile doctorale din România, în domeniul artelor. Invitații sunt Ionuț Cioană (artist și doctorand la UNARTE, pe care-l puteți citi în fiecare săptămână pe Scena9), Larisa Crunțeanu (artistă și doctorand la UNARTE), Ruxandra Demetrescu (istoric, teoretician și profesor la UNARTE), Maria Drăghici (artistă, activist cultural, la rândul ei doctoral), Cătălin Gheorghe (teoretician, curator și conferențiar la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași), Iosif Király (artist, profesor universitar și co-fondator al departamentului de Fotografie și imagine dinamică din cadrul UNARTE) și Ștefan Ungureanu (artist și doctorand la București).

Teatru angajat, intersecții & taraf de la Ioana Pelehatăi

Via Negativa (Reactor, Cluj) - Povești la Replika, luni, 10 aprilie, Centrul de Teatru Educațional Replika, ora 19

Povești cu avatarurile noastre, promit cei de la Replika – iar mie, până acum, mi-a plăcut cum se achită de promisiunile narative echipa de-acolo.  În plus, de data asta aduc (tot gratis, ca de obicei), un spectacol produs de Reactor de Creație și Experiment, Cluj. Pe Raul și Petro de la Reactor i-am cunoscut în primăvara asta, când le-am văzut la Cluj spectacolul Refugii, despre evacuările abuzive din strada Coastei lângă groapa de gunoi din Pata Rât. Fac genul de teatru care mă mișcă: din perspectivă asumat intelectualistă, dar autoreflexiv; critic și angajat. Pro tip: mai nou, la Cluj ajungi cu 90 de lei, în 40 de minute prin aer, deci dă o fugă la Reactor să-i vezi și la ei acasă, bucureșteanule.

Intersecțiile de miercuri - serie nouă. 2, miercuri, 12 aprilie, Rezidența Scena9, ora 19

Ți-am mai spus că se întorc Intersecțiile de miercuri, așa-i? Așa-i. La ediția de săptămâna asta, Alex Tocilescu, cunoscut pentru melodii cu Simona Ionescu, proză, publicitate, dar mai ales pisici pe Facebook, stă de vorbă cu jurnalista Ana Maria Sandu, „despre București, Frankfurt și New York, celebritate, oameni și feline, copii și părinți”. Și, desigur, despre scris. 

Taraf de Caliu / UFe / Alizarina, joi, 13 aprilie, Expirat Halele Carol, ora 21

Încă n-am ajuns la Expiratul nou, deci ce ocazie mai bună decât concertul ăsta cu muzică de lume, într-o săptămână în care nimeni n-o să muncească mai nimic, pentru că pre-sărbători, deci pot să înghesui trei chestii culturale? UFe știe bine cu vinilul – poate cel mai bine din România, pe filmul meu de muzică a lumii. Alizarina îmi promite klezmer + clasic + etno-balcanic, deci <3 Iar Taraful lui Caliu din Clejani efectiv nu mai are nevoie de niciun intro. Mă rog, deși, de ce nu? Dacă tot suntem în picioare:

Dans contemporan+punkăreală de la Ionuț Dulămiță

Două femei contemporane, un spectacol de Ioana Marchidan, joi, 13 aprilie, Linotip - Centru Independent Coregrafic, ora 20

Un performance despre care se spune că nu trebuie să fii feministă sau bărbat ca să-l vezi și să-ți pui probleme vizavi de condiția femeii de azi, într-o lume dominată în continuare de bărbați. Spectacolul face parte din prima stagiune de dans contemporan ce se desfașoară la LINOTIP începând cu luna februarie.

Punk Night - proiecție documentar + concert, miercuri, 12 aprilie, Centru, ora 19

Un event cu intrare liberă care începe cu proiecția unui documentar despre Lightning Bolt - o trupă de noise rock din SUA cunoscută pentru performance-uri guerrilla-style - și se încheie cu concertul trupei punk Las Poftas, care revine în România după jumătate de an.

Trailer-ul documentarului „Lightning Bolt: The Power of Salad” (2002)

Metropolă + izolare de la Vlad Odobescu

Actopolis - The Art of Action, până pe 26 aprilie, la Institutul Goethe și ARCUB

În calitate de cetățean fără buletin de București, dar pasionat de interacțiunile, ascunzișurile și excentricitățile orașului, doresc a vă aminti următoarele: 

  • O echipă condusă de arhitectul Ștefan Ghenciulescu a căutat feluri de transforma jumătatea sudică a orașului, cea neglijată de-a lungul vremii de autorități și le-a găsit chiar la oamenii săi;
  • Alte proiecte prezentate zilele astea la București au fost create pentru Ankara/Mardin, Atena, Belgrad, Oberhausen, Sarajevo şi Zagreb;
  • Nu-ți trebuie multe ca să locuiești bine, nu-i nevoie de sclipici și cantități industriale de asfalt, ci doar de niște decizii de bun-simț și de un vot bine cântărit. 

Izolați în România, Marți, 11 aprilie, de la ora 19, la Muzeul Țăranului Român

E o serie de reportaje filmate în câte-o lună a anului trecut, într-o zonă izolată din România. Oameni din Alba, Maramureş, Suceava, Năsăud, Caraş, Mehedinţi, Tulcea, Vrancea, Neamţ, Harghita care trăiesc la o altă viteză față de lumea pe care-o știm își spun poveștile.  

10 aprilie 2017, Publicat în Arte / Recomandări /

Text de

  • Scena9Scena9

    Conștiința colectivă de pe Scena9

Ilustrații de

  • Sorina VazelinaSorina Vazelina

    Ilustrator. E una jumătate designer grafic, un sfert ilustratoare și o pătrime autoare de benzi desenate.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK