Publicat pe 5 iulie 2021

Săptămâna asta cu prognoze meteo schimbător-dramatice ne întâmpină cu un program de proiecții de film care ține toată vara, o descindere extraterestră într-un teatru, lăutari vechi și buni, un vernisaj în Grădina Edenului - și, bonus, un podcast despre un revoluționar prea puțin cunoscut. A se consuma toate acestea cu multe lichide hidratante.


Cinevara #3, Rezidența BRD Scena9, de joi, 8 iulie, ora 21.00, până pe 2 septembrie

Rezidența BRD Scena9 reîncepe de joi serile de cinema în aer liber. Până pe 2 septembrie, curtea va găzdui proiecții ale unor bijuterii restaurate ale cinematografiei mondiale. Seria e deschisă de Lucía/Lucia (1968), filmul de debut al regizorului cubanez Humberto Solás. Filmul spune poveștile a trei femei, în trei momente revoluționare din istoria Cubei și trei stiluri cinematografice diferite.

Trailerul filmului „Lucia”

Selecția filmelor a fost realizată de către Richard Peña, profesor la School of The Arts, Columbia University și director de programe la Film Society of Lincoln Center din New York timp de 25 de ani (până în 2011). Pentru al doilea an consecutiv, Cinevara este organizată în parteneriat cu The Film Foundation, organizație non-profit americană, fondată de Martin Scorsese și dedicată conservării filmului și expoziției cinematografiei restaurate și clasice. Prețul unui bilet este de 25 lei, iar pentru fiecare proiecție sunt disponibile 40 de locuri (în aer liber). Biletele pot fi achiziționate în rețeaua Eventbook. (Vlad)

Un spectacol-invazie, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, vineri, 9 iulie, de la ora 22.00

VA URMA. Pe Planeta Oglindă, un spectacol de Gianina Cărbunariu, în care decorul și unul dintre personaje este chiar fațada Teatrului Tineretului. Un teatru invadat de extratereștri veniți să salveze specii pe cale de dispariție (specii de animale și artistice, etc), pe care aceștia vor să le ducă pe planeta lor. Spectacolul vine în continuarea unor alte proiecte outdoor ale Teatrului Tineretului și se pliază pe ideea de teatru al comunității. „Ne-am propus să vorbim despre teatru și situațiile dificile cu care acesta se confruntă peste tot în lume, într-un mod în care spectatorul să fie o parte esențială a acestei discuții, fie că e vorba despre publicul plătitor, fie că e vorba de publicul întâmplător", spune Gianina Cărbunariu. (Ionuț)

Nea Vasile și Taraful de la Mârșa, București, Green Hours Jazz Cafe, miercuri, 7 iulie, de la ora 19 la ora 21

Nea Vasile Dinu, mare vocalist, mare țambalagiu, vine săptămâna asta din comuna Mârșa, județul Giurgiu, la București, ca să cânte lăutărie veche, hore și sârbe - așa cum a făcut-o deja în toată Europa. Cu taraful lui, cu care a cântat alături de Zdob și Zdub, Nightlosers și Taraf de Haidouks, precum și pentru Regele Mihai I (nea Vasile ține mult la amintirea asta). Biletele se cumpără de aici și costă 60 de lei, iar evenimentul va fi organizat cu respectarea regulilor de distanțare. Dacă vreți un mic sample înainte de concert, ca să știți la ce să vă așteptați, dați play mai jos.  (Ioana)

Ștefan Ungureanu | GARDEN OF EDEN, joi, 8 iulie, București, Galeria H’Art, de la orele 19:00

Lucrările artistului Ștefan Ungureanu au ajuns în săli de expoziție din toată lumea, de la București, la Brașov, Moscova și New York. Joia asta are loc vernisajul unei noi expoziții, Grădina Edenului, „o metaforă pentru o situație matematică, un algoritm care iterează pe un grid dezvoltarea și evoluția în timp (generații) a unor sisteme care par vii, reale, și mai mult decât atât, fundamentate matematic, ca o reconfortare științifică a validității unei idei”, după cum spune artistul. (Venera)

Ascultă podcastul The Vanishing of Harry Pace, de la Radiolab

Cum ar fi să afli dintr-o dată că acum vreo sută de ani, cineva din familia ta a făcut câteva mișcări revoluționare pentru societate, dar tu nu știi aproape nimic despre el? Ei bine, fix de la premisa asta pornește noul proiect de documentar audio de la Radiolab, care pornește pe urmele unui erou cu totul necunoscut: Harry Pace, activist pentru drepturile persoanelor de culoare, provocator cultural și creator al legendarei case de discuri Black Swan Records, creată special pentru comunitatea artiștilor de culoare. Podcastul Radiolab e o căutare papitantă a lui Harry Pace și, pe lângă ditamai istoria culturală pe care o străbate în cinci episoade, reface o întreagă istorie intimă, de familie, cu secrete și uși demult nedescuiate. (Andra)


Imagine principală: Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. Fotografie de Marius Șumlea, via fb/Teatrul Tineretului