Publicat pe 29 iunie 2020

După o pauză lungă și fără precedent, orașele se retrezesc încet la viața culturală, încercând să se adapteze la condițiile noi impuse de pandemie: unele vernisaje se întind pe câteva zile, evenimentele care transformau spațiile în oaze comunitare se fragmentează și dispersează publicul, iar intervențiile în spațiul virtual țin des locul întâlnirilor în carne și oase. Cu un ochi spre acest proces continuu de reinventare și cu un picior în vacanță, facem agenda săptămânii, în care încap cel mai important eveniment-manifest pentru spațiul public de la noi, film documentar, webinar despre infodemie + multe specii de muzică.

Street Delivery: ReSoluții pentru oraș, 3-5 iulie, București

Unul dintre evenimentele emblematice pentru viața Bucureștiului din ultimii 10+ ani, Street Delivery, se transformă pe timp de pandemie într-un puzzle răsfirat prin tot orașul. Gândit ca un manifest pentru dreptul pietonilor la spațiul public, confiscat în mod obișnuit de mașini, și ca un vizor prin care oamenii își pot construi alte Bucureștiuri posibile, Street Delivery de anul ăsta își păstrează spiritul, dar își extinde harta spre cât mai multe cartiere. Lista proiectelor din acest an se află aici, iar programul complet va fi anunțat cât de curând. Până atunci, știm clar că weekendul ăsta, la Manasia se întâmplă pictură murală, explorarea cartierului evreiesc + o farmacie queer pentru creșterea toleranței.

Radiooooo, o arhivă de muzică, organizată în timp și spațiu

E un mapamond și o „mașină muzicală a timpului” - poți să asculți muzică din Italia franchistă imediat înainte de romanțe din Republica Moldova a anilor ‘60, iar cele mai interesante călătorii muzicale, sunt, ca de obicei, în spațiul non-occidental (jazz din Libia, anyone?). Site-ul mai are câteva funcții simpatice, în care îți grupează melodiile după criterii gen slow, fast sau weird, modul „taxi”, care te poartă în călătorii prin mai multe țări și decenii, sau modul „insulă”, care generează playlist-uri tematice. Mai jos, o descoperire de pe Radiooooo (cu 5 de O).

The Waiting Room: Claire Simon & Ross McElwee - două proiecții de film și o discuție cu documentariștii care le-au făcut, vineri, 3 iulie, de la orele 17:00, online

Vinerea asta, One World Romania te invită să-ți începi weekendul cu o discuție cu doi dintre cei mai importanți documentariști ai momentului: Claire Simon din Franța și Ross McElwee din Statele Unite. Amândoi au în spate zeci de ani de experiență în arta filmului documentar și vor porni dezbaterea cu două dintre filmele lor, pe care le poți vedea online începând cu ora 17:00. Mai jos, poți vedea trailerul primului film care te așteaptă online, Le village, semnat de Claire Simon, care spune povestea unei mici localități din Franța unde oamenii își construiesc o comunitate care sfidează așteptările lumii contemporane. 

Post Muzica 22: Diana Miron, marți, 30 iunie, de la ora 20 (online, pe pagina Rezidenței BRD Scena9)

Următorul invitat la seria de performance-uri Post Muzica, care au tot expandat granițele muzicii, este Diana Miron - unul dintre cele mai dinamici artiști români ai momentului în materie de experimente sonore. De la muzică atonală și improvizații care aduc jazzul și avangarda împreună, la muzică pentru teatru, Diana explorează liber toate teritoriile, cu voce și vioară. Înainte s-o puteți asculta live pe vreo scenă, mâine seară, o puteți vedea & asculta într-o sesiune înregistrată.

Diana Miron, la înregistrările performance-ului de la Sala Omnia, ce va fi difuzat la Post Muzica

Concert de muzică braziliană, Mara Halunga & Cauê De Marinis Project, vineri, 3 iulie, ora 20:00, Ceainăria GreenTea

Cauê e din Brazilia, Mara e din România și împreună cântă (cu vocea, chitara și pandeiro) bossa-nova, samba și alte ritmuri care te plimbă prin São Paulo, Rio de Janeiro și nord-estul țării sud-americane.

Webinar: Infodemia COVID 19 și Fake news, joi, 2 iulie, de la ora 18

Procentul celor care neagă realitatea coronavirusului și necesitatea măsurilor de precauție a crescut simțitor odată cu relaxarea condițiilor de izolare, la fel ca numărul de cazuri de îmbolnăviri înregistrate. Răspândirea știrilor false și bombardarea informațională au contribuit sensibil la acest lucru, fenomen care ilustrează că dezinformarea poate amenința, la propriu, viața oamenilor. Facultatea de Științe Politice a Universității București deschide acest subiect, alături profesori, cercetători și activiști. Despre infodemie și falsele ei remedii puteți citi aici.

Foto main: Nikita Dembinski