Recomandări / Timp Liber

Ce facem acasă în săptămâna 4-10 mai?

De Scena9

Publicat pe 4 mai 2020

Cu gândul la primul val de relaxare socială care începe pe 15 mai, rămânem izolați la domiciliu și săptămâna asta, dar pregătiți să ne hrănim mințile cu documentare, lecturi și discuții online.

Șase documentare excelente de la Cineclubul One World (Andra)

Chiar dacă festivalul de film documentar One World România s-a amânat până spre final de vară, până atunci avem cineclub online - o veste grozavă pentru cinefilii frustrați ca mine, că documentarele nu sunt, de obicei, accesibile publicului. Pentru început, în program sunt șase filme ce pot fi văzute: trei filme ale regizoarei franceze Dominique Cabrera, disponibile până pe 15 mai, și trei filme făcute de cineastele germane Helke Misselwitz și Sibylle Schönemann, disponibile până pe 30 mai. Seria Cabrera se întoarce în Franța anilor ‘90, în lumea unui ghișeu poștal dintr-o suburbie săracă, într-un cartier mărginaș de blocuri gata să fie demolat, dar și în intimitatea regizoarei, unde camera prinde un jurnal cu iubire, depresie, muncă, soare și vacanță. Cea de-a doua serie se întoarce în Germania de Est, în ultimii ani de socialism și în primii ani când acesta, odată înlăturat, era înlocuit cu un mutant.

Un bilet la cineclubul online costă 10 lei, respectiv 5 lei cu reducere, iar despre toate bunătățile vizuale pe care le primiți la pachet, aflați mai multe aici. Bonus: vinerea asta, artista Dominique Canberra va intra într-o discuție live cu publicul din România, la care vă puteți deja înscrie.

Documentarul A Secret Love (2020, r. Chris Bolan), pe Netflix (Ioana)


I-a luat șapte ani lui Chris Bolan să spună povestea „mătușilor” lui, Pat și Terry. Cele două au 80 de ani când le întâlnim în fim și sunt pe punctul de a se muta într-un cămin de bătrâni. Sunt reticente, dar nu din motivele obișnuite - cu doar câțiva ani în urmă, femeile au mărturisit familiei că nu sunt doar „bune prietene” sau „verișoare”, așa cum au tot susținut, de 65 de ani încoace. Sunt un cuplu - iar coming out-ul le face să-și retrăiască iubirea, ca și cum ar fi proaspăt îndrăgostite. Le vedem în fotografii și filmări de epocă, fericite și tinere, jucătoare de baseball (una dintre ele a jucat în liga care a inspirat filmul A League of Their Own), proaspăt angajate, mutate împreună etc. Acum se tem că rezidenții căminului, din aceeași generație ca și ele, vor perpetua homofobia pe care au resimțit-o în tinerețe, când se duceau cu teamă prin baruri de lesbiene, ca nu cumva să fie surprinse acolo de poliție și să-și piardă locurile de muncă.

A Secret Love nu e doar un documentar absolut înduioșător despre o iubire care durează o viață. E parte dintr-un proiect mai amplu, de recuperare a poveștilor de dragoste queer dinaintea vremurilor noastre, pe care riscăm să le pierdem, din cauza trecerii timpului și a dezastrelor istorice precum epidemia de HIV/SIDA din anii 80. Luați-vă o oră și jumătate să vedeți filmul, lăcrimatul e garantat, din partea casei.

Intersecțiile de miercuri online cu Daria Pall-Călinescu, miercuri, 6 mai, de la orele 19:30


Cum arată viitorul cinematografiei după ce ieșim din lupta cu noul coronavirus? Ce mai înseamnă acasă când devii cetățean în două lumi? Miercurea asta, Svetlana Cârstean mută dialogul intersecțiilor în mediul online, unde o are ca invitată pe Daria Pall-Călinescu. Daria a lucrat la MediaPro, la festivalurile Anonimul și TIFF și la Ministerul Culturii și Cultelor. În 2010, s-a mutat în Italia, unde a creat cursuri de limbaj cinematrografic pentru copii. Acum caută soluții pentru repornirea cinema-ului după pandemie.

Un recital de pian în amintirea lui George Enescu, luni, 4 mai, de la orele 19:00 (Venera)


Dacă vrei să-ți închei seara în liniște, intră pe net pentru o ședință de terapie cu muzică clasică. Tânăra pianistă Adela Liculescu interpretează o sonată de Beethoven și o suită de George Enescu. Pe compozitorul Enescu îl sărbătorim astăzi, la fix 65 de ani de la moartea sa.

Lecturi despre rasism și manifestările acestui fenomen - cu focus pe rasismul împotriva romilor (Delia)


Oana Dorobanțu, una dintre coordonatoarele volumului Problema românească: o analiză a rasismului românesc, a făcut o listă de resurse scrise și video care abordează teme precum privilegiul, puterea și stereotipurile, pentru a înțelege mai bine fenomenul care și-a arătat colții din ce în ce mai mult în perioada asta. Dacă ai simțit furie și dorința de a face ceva când ai văzut abuzurile poliției asupra romilor sau glumele extrem de rasiste de pe Facebook, ăsta e un punct bun de plecare. Ca să găsim soluții trebuie să știm mai întâi cum am ajuns aici.

foto cover: Cineclub One World Romania online

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK