Publicat pe 6 decembrie 2021

Am intrat, oficial, în ultima lună a celui de-al doilea an pandemic. (Din câți? Nimeni nu știe.) Nu prea știm, de altfel, nici cum s-a dus anul ăsta ciudat - însă măcar câteva certitudini culturale avem și săptămâna asta. Jazz și istorie culturală, dezbateri, un concert cu o voce de miere, un performance care aduce adorație corpurilor „neconforme” și o discuție cu o geneticiană preocupată de marile întrebări ale vieții. Muzică să fie, căci măcar de dansat mai putem dansa.


Timp de 40 de ani | Vernisaj Centrul Ceh, București, joi, 9 decembrie, de la ora 18

Centrul Ceh, fără îndoială unul dintre cele mai tari institute culturale din capitală, împlinește anul ăsta 40 de ani și îi dorim la mulți ani și la mai mare. Dacă n-ar fi fost pandemie, cu siguranță ar fi o organizat o petrecere pe cinste, dar ne bucurăm și cu expoziția Timp de 40 de ani, care ne duce prin viața lui de până acum. O serie de imagini și obiecte de arhivă construiesc o călătorie audiovizuală prin trecutul diplomatic și cultural al acestei instituții, din care o să aflăm de pildă că încă din 1971 cele două republici socialiste la acea vreme au semnat un acord de înființare a Casei de Cultură Cehoslovacă în România. Aceasta s-a deschis propriu-zis însă, abia zece ani mai târziu. Dacă ratezi vernisajul, expoziția o să fie deschisă până pe 28 ianuarie 2022. Dacă nu îl ratezi, la finalul vizitei o să primești o bere cehă. (Delia)

Intersecțiile de miercuri cu Évelyne Heyer (online), miercuri, 8 decembrie, de la ora 19:30

Cine suntem, în esență? La întrebarea asta, genetica oferă în ultima vreme răspunsuri detaliate care ne schimbă — sau ar trebui să ne schimbe — felurile în care ne construim identitățile. În ultima ediție din acest a Intersecțiilor, Svetlana Cârsten va discuta cu Évelyne Heyer, specialistă în antropologie genetică și autoare a cărții Odiseea genelor, despre poveștile conținute de ADN-ul nostru. Cartea a apărut în acest la Editura Nemira, în colecția Orion. Puteți citi un interviu cu Évelyne Heyer în numărul 4 din Scena9 pe hârtie. (Vlad)

Concert Corina Sîrghi, București, Teatrul Infinit, miercuri, 8 decembrie, de la orele 19:00

Poate știi vocea Corinei Sîrghi de la concertele live din centrul Bucureștiului sau de la vreo petrecere tematică, unde muzica lăutărească ocupa un loc de cinste. Corina reușește, prin prezența și talentul ei, să te conducă în lumea îndepărtată a muzicii pe care o cântă. Miercuri seară, va fi acompaniată de Cătălin Răducanu la pian și de Vladimir Săteanu la contrabas. Mai sunt câteva locuri, așa că grăbește-te să-ți iei unul de aici. (Venera)

Jazz în secolul XXI, luni, 6 decembrie, Goethe-Institut București, ora 19.00

O discuție inedită despre reprezentări ale jazz-ului în secolul XXI la care participă Louis Sclavis, Lucian Ban și Moritz Baumgärtner, trei figuri importante ale muzicii contemporane. Cum se definește și cum se dezvoltă jazz-ul în lumea de azi? Care sunt provocările și direcțiile pentru anii și deceniile ce vin? Sunt câteva din întrebările pe care le vor „ataca” acești trei muzicieni experimentați proveniți din diferite școli & scene ale lumii. Accesul la eveniment se face pe bază de rezervare. (Ionuț)

APR [Adorație Performance-ului Radical] | unteatru, București, sâmbătă, 11 decembrie, și duminică, 12 decembrie, de la orele 19

Dansul e o formă de rezistență și a fost așa de la bun început, în mod special pentru că a adunat corpuri neconforme, transgen și queer. Despre asta e vorba în APR [Adorație Performance-ului Radical], un performance-eveniment care explorează noapte, dansul și cultura ballroom ca pe spații formative, de apartenență, identitate și familie. Spectacolul a fost creat de Irina Milan, Paul Dunca/Paula Dunker, Waana Neagu, Raj Alexandru/Ramya, Octavian și Alex Bălă (care semnează și muzica), iar costumele poartă semnătura lui Andrei Dinu. Biletele le găsiți aici - atenție, sunt doar 30 de locuri disponibile pentru fiecare reprezentație. (Ioana)


Fotografie principală din „APR [Adorație Performance-ului Radical]”, via Caleido/fb