Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 15-21 mai

De Scena 9, Fotografii de Larisa Baltă

Publicat pe 15 mai 2017

Redactorii Scena9 îți dau pe semnătură cele două-trei chestii pentru care și-ar rupe timp din programul zilnic. Fiecare după chipul și asemănarea sa, după gust ca sarea și după pofta inimii. Le-am ales cu gândul la tine, omul de la celălalt capăt al fibrei optice și-al internetului mobil, pentru că ne ești simpatic și vrem să-ți mulțumim că ai încredere în recomandările noastre.

Un spectacol și o piesă, de la Ionuț Dulămiță

Spectacolul ’90, MACAZ - Bar Teatru Coop., București, 19-21 mai, ora 19.00

Cinci actori și actrițe care au acum vârstele pe care le aveau părinții lor în 1990 - Alexandru Fifea, Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean și Andrei Șerban - reevaluează, în regia lui David Schwartz, perioada post-socialistă prin amintiri personale și istorii de familie, în care se implică emoțional și de care se distanțează critic. În spatele poveștilor lor, urmărim reconfigurarea radicală a societății românești – de la rescrierea în cheie anticomunistă a biografiilor elitei intelectuale și academice, la privatizarea locuințelor; de la mirajul aventurilor antreprenoriale, la degradarea vieții muncitorilor și angajaților la stat. Intrarea este liberă, pe bază de rezervare - pe care o puteți face aici.

Piesa Menajeria de sticlă, POINT, București, sâmbătă, 20 mai, ora 20.00

O piesă de Tennessee Williams, în regia Alexandrei Penciuc, care lansează întrebarea: „Dacă te-ai putea întoarce în trecut, ai schimba ceva?”. Este o călătorie ce oferă posibilitatea de a revedea sau rescrie lucruri din trecut, este ca o mașină a timpului ce deschide un drum spre acceptare, pavat de frică, blocaj şi neputinţă. Niciunul dintre personaje nu poate exista fără celălalt, dar în acelaşi timp, fiecare cere „acel ceva mereu amânat şi mereu aşteptat pentru care trăim”. Bilete online aici.

Afișul spectacolului „90”

Muzeul Viitorului, de la Luiza Vasiliu

Expoziție: Ovidiu Anton la Future Museum, Centrul Ceh, 18-31 mai

Centrul Ceh se transformă în galerie de artă contemporană, pe numele ei Future Museum, și te-așteaptă în următoarea jumătate de an să vezi viitorul, împărțit în trei expoziții una și una. Prima are vernisaj joia asta, de la ora 20.00: Ovidiu Anton -  „Home is where my problems are”. Ovidiu Anton s-a născut la Timișoara, dar locuiește și lucrează la Viena (de altfel, toți artiștii din Future Museum sunt made in ro, dar lucrează/au lucrat multă vreme în străinătate). E prima expoziție solo a artistului în România și înțeleg că include o instalație de desene și trei filme-eseuri, printre care „Smells Like Paradise”, cu doi câini care ajung într-o țară nouă (iar noi descoperim codurile culturale diferite din România și Austria), și „Street Cat Deluxe”, cu pisicile din Istanbul, gentrificare și relația om-animal.

Expoziția ține până la final de iunie și poate fi văzută la Future Museum@Centrul Ceh (Ion Ghica, 11, București), de luni până vineri, de la 8.00 la 16.30.

După Ovidiu Anton, urmează, la vară, Anetta Mona Chișa & Lucia Tkáčová, și, la toamnă, regizorul Andrei Ujică.

Teatru tânăr și mândrie, de la Ioana Pelehatăi

Relief #2. Laborator de Teatru Tânăr 2017, Teatrul Excelsior, București, 17-21 mai

Dacă ai vreun adolescent prin preajmă, și dacă mai e și interesat de teatru, e foarte posibil să fi auzit de Ideo Ideis – un festival de teatru tânăr care se desfășoară de ani buni la Alexandria, în Teleorman, la inițiativa unor tineri de-acolo. Ei, dacă n-ai ajuns încă la Alexandria, dar vrei să vezi cam care-i vibe­-ul, care-i toată faza cu teatrul tânăr și de ce o ia toată lumea razna de entuziasm când vine vorba de Ideo, poți să mergi weekend-ul ăsta la Relief #2. Relief e un laborator de teatru, care aduce la București câteva dintre trupele de teatru de liceeni din țară. Poți să-i vezi jucându-și piesele pe scena de la Excelsior,  să afli ce părere au despre ele membrii juriului (Dorina Chiriac, Marius Florea Vizante și Florin Piersic Jr.), să vezi un spectacol în regia lui Gigi Căciuleanu (#EmojiPlay), iar înainte de gala de închidere să urmărești secvențe din Goldoni lucrate de participanți cu tineri regizori și colaboratori muzicali. Și, garantat, să-ți iei o porție de energie de la cea mai tânără generație de actori din România.

Bucharest Pride 2017 - Marșul Diversității, Arcul de Triumf, București, sâmbătă, 20 mai, de la ora 16

A început săptămâna Pride-ului și, ca-n fiecare an, mă bucur peste măsură. Se-ntâmplă o grămadă de evenimente organizate de comunitatea LGBTQIA+ din București, iar eu probabil iar n-o să am timp să bifez tot ce mi-aș dori. Dacă aș fi la Iași, de exemplu, n-aș rata proiecția documentarului Revoluția genului, cu Katie Couric (miercuri, 17 mai, la Centrul Cultural German, de la ora 18). Tot miercuri, dar la București (Cărturești Verona, de la ora 17), Asociația MozaiQ organizează forumul IDAHOT – o întâlnire cu parlamentarii Petre Florin Manole (PSD), Florina Presadă (USR) și Adriana Săftoiu (PNL), cu privire la parteneriatul civil, de Ziua Internațională Împotriva Homofobiei și Transfobiei. Miercuri la Macaz, Oana Decem pune muzica anilor ‘90 pentru comunitatea trans și prietenii ei, dar și pentru a strânge fonduri pentru o mamă din comunitate, care crește singură doi copii. Luni, de la ora 19.30 la Institutul Cervantes din București se proiectează lungmetrajul Timp de 80 de zile, un film basc despre două prietene care descoperă o chimie aparte între ele, atunci când se reîntâlnesc după 50 de ani de separare. Miercuri, de la 20.30, la Centrul Național al Dansului din București, prietenii de la Decât o Revistă te invită la o nouă reprezentație a bio-info show-ului despre persoane transgen, La institutul schimbării. Iar joi, la Share Cafe de la ora 18.30, tot MozaiQ te invită la o seară de proiecții cu cinci scurtmetraje românești pe teme LGBT.  

Pe scurt, dacă vrei să sărbătorești comunitatea LGBT din București, în anul în care are nevoie de cât mai mulți aliați împotriva inițiativei de modificare a definiției familiei în Constituția României, hai. Poți să afli mai multe despre identitatea transgen, să vezi filme realizate de membri ai comunității și, poate cel mai important, să participi la marșul împotriva homofobiei și a transfobiei. Poți să fii solidar.

Trailerul scurtmetrajului „Mom, Dad, I Have to Tell You Something”, unul dintre cele cinci filme care vor fi proiectate joi la Share Cafe

Japonia și cartea lu' Exarhu, de la Vlad Odobescu

Zilele Culturii Japoneze, Universitatea Româno-Americană, 15-21 mai

Dacă n-ați auzit încă de kendama, poate v-ați petrecut o bucată de copilărie cu desenele manga. Sunt bucăți de cultură japoneză care par frivole, dar un semn că lumile noastre se pot atinge indiferent de bariere culturale. Zilele Culturii Japoneze, care încep astăzi, aduc - între altele - un workshop manga împreună cu artistul Daichi Kawada care se va ține pe 19 mai, o proiecție a iconicului Ghost in the Shell, demonstrații de kendama, cursuri de ikebana, lansări de carte și expoziții.

Lansare Fericirea e un ac de siguranță, de Răzvan Exarhu, Grădina Verona, joi, 18 mai, de la ora 18.00

Pe Răzvan Exarhu îl știu de prin 2007, când am căpătat misiunea de a-i cere textele pentru o rubrică de ziar. Descopeream acolo bucăți spectaculoase din România acelor zile, care e în bună măsură și țara de azi: mini-tratate despre cretini, șlapi și veganism, în care ironia locuia în aceeași frază cu empatia. L-am urmărit apoi pe Twitter și pe Facebook, unde a devenit repede cel mai important ctitor de hashtag-uri din țara noastră. După aia mai că m-aș fi apucat de gătit doar ascultându-l cum vorbește despre mâncare.

Săptămâna asta, Răzvan Exarhu lansează prima sa carte, în care a pus fragmentele lui de istorie contemporană personală alături de ilustrațiile Andreei Chirică. O să aflați mai multe despre Fericirea e un ac de siguranță dintr-un interviu video pe care-l publicăm săptămâna asta.   

 

day130. waking up to the same existential questions every morning #quovadis #imisplacemyphone #everyday #adrawingaday

A post shared by Andreea Chirică (@persoana_fizica) on

15 mai 2017, Publicat în Arte / Recomandări /

Text de

  • Scena 9Scena 9

    Conștiința colectivă de pe Scena9

Fotografii de

  • Larisa BaltăLarisa Baltă

    Fotografiază cu drag banalul și rutina. Nu e cea mai sociabilă, dar caută oamenii și nu crede în cuvântul „nefotogenic”. O găsiți (și) aici.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK