Viață&co / Război în Ucraina
„O suferință pe care nu se poate să n-o simți”
Ioana Pelehatăi, Larisa Baltă
Ce rol mai joacă „marea cultură” într-un mare război? Un dialog cu traducătoarea Justina Bandol despre Rusia.
Nehotărâtă. Orbecăie între fotografie și scris. Mai multe despre Larisa, aici. O găsiți la larisa@scena9.ro.
Ce rol mai joacă „marea cultură” într-un mare război? Un dialog cu traducătoarea Justina Bandol despre Rusia.
O artistă self made decupează personaje din trecut și le readuce la viață cu propriile lecții despre auto-cunoaștere, pierdere, regăsire.
Am dat o fugă până la studioul lui Cătălin Cristuțiu, unul dintre cei mai importanți și mai prolifici monteuri de film de la noi, și am vorbit despre traseul lui din ultimii douăzeci de ani, despre cinema & lunga lui colaborare cu Radu Jude.
Spectacolul pornește de la piesa Romeo și Julieta de Shakespeare, de unde preia personajele feminine, pe care le reimaginează în lumea contemporană.
Am vorbit cu interpreta rolului principal din „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” despre școală, sex și despre cum toată arta e politică.
Am dat o fugă la Casa „George și Agatha Bacovia” din București și am explorat cartierul într-o zi cu cer plumburiu de februarie.
Zeci de obiecte cu poveste trimise din toate colțurile lumii de oameni care au trecut prin despărțiri ajung la Rezidența BRD Scena9 din București, în expoziția „Museum of Broken Relationships”.
Anastasia Gavrilovici, cea mai bună tânără poetă a anului a scandalizat internetul cu versuri despre feminitate, sexualitate și fragilitate.
Cu Nora Agapi, regizoarea documentarului „Timebox”, despre cea mai mare arhivă personală din România, evacuări, relația tată-fiică și memorie.
Am fost în Ferentari de 1 iunie, la fotbal cu băieți și fete, să văd dacă balonul e la fel de rotund și pentru copiii din ghetou.
Cu graficiana Amalia Dulhan despre moarte, îndrăgostire, anatomii și autoreprezentare.
Peste o sută de copii de refugiați și migranți musulmani au serbat împreună Crăciunul alături de copii romi și români, într-o biserică mormonă din București.
Casa memorială de la Comana nu e deschisă publicului, așa că hai s-o vezi în 26 de imagini și versuri de Naum.
Se întâmplă atâtea în cuptorul bucureștean, încât săptămâna asta abia așteptăm să evadăm: care pe la mare, care în județele din jur - sau măcar pe la o terasă, un film, ceva.
Am vorbit cu o psiholoagă, vloggerița Tequila și alți participanți la un mare festival de psy din România, despre dependența de telefon mobil și internet.
Am vorbit cu scriitoarea mea preferată, după care am scris 3 scrisori: despre feminism, talent, Bistrița vs. București și despre timp ca o spirală cu capetele suprapuse.
Textul unui englez despre un schizofrenic și medicii lui, pus în scenă în context local cu o pacientă de etnie romă, creează un spectacol cam lung și repetitiv, dar cu un univers sonor mișto.
Săptămână plină, cu teatru tânăr și adult, LGBT Pride la București, Japonia, fericirea lui Exarhu și Muzeul Viitorului.
Am participat la Campionatul Național de Quiz, ca să aflu cine mai are nevoie de concursuri de cultură generală în Epoca Google.
Dacă nu v-ați contrazis cu nimeni pe tema protestelor, stați bine la coeficientul de zen.
Piața Victoriei vuiește în valuri, țiuie persistent și fără întrerupere și zumzăie de dezbateri.
Aristul Pisica Pătrată a decorat fostul cinematograf Marconi din București, căzut de douăzeci de ani în ruină.
Spectacolul „Del Duma, Vorbește-le despre mine” dă voce unor femei curajoase.
Am fost până la Craiova ca să văd cum dansează niște liceeni care nu aud muzica.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.