În afara bulei / Coronavirus

România în vremea virusului. Sighet

De Octavian Coman, Fotografii de Raul Ștef

Publicat pe 19 martie 2020

În următoarele zile Scena9 vă prezintă un jurnal în imagini al României în această perioadă a claustrării și a anxietății. De la nord la sud, vom încerca să vă descriem astfel câteva dintre lucurile care se întâmplă acum. 

Cei doi reporteri, Octavian Coman și Raul Ștef, au pornit din Sighetu Marmației, de la granița cu Ucraina.

Călătoria lor a fost plănuită înainte să vină pandemia. Nu a fost abandonată pentru că jurnaliștii asta fac în vremuri de criză, sunt ochii și urechile publicului și merg acolo unde publicul nu poate merge. „Suntem foarte atenți. Ne dezinfectăm de ne ia răul, menținem distanța față de oameni. Facem tot ce este posibil. Meseria noastră presupune însă să ieșim în lume.”

Punctul de frontieră cu Ucraina din Sighetu Marmației a fost închis temporar. El face parte dintr-o listă de astfel de treceri de graniță cu trafic redus a căror activitate a fost suspendată pentru a permite trimiterea unor angajați de acolo în punctele de tranzit aglomerate, după cum a anunțat în 12 martie ministrul de Interne, Marcel Vela.

Vestea închiderii punctului de frontieră s-a răspândit printre localnici. Nimeni nu mai încearcă să treacă, iar locul e scufundat în liniște.

Clădirea din Sighetu Marmației în care stau în carantină românii veniți din țări cu un număr mare de îmbolnăviri cu noul coronavirus este ușor de recunoscut. În față sunt jandarmi, iar cel puțin trei dintre mașinile parcate la poartă aveau numere de Italia. Obiecte personale sunt lăsate în dezordine în autovehicule.

Centrul de carantină este în cadrul internatului Liceului Forestier. Aici sunt cazate mai mult de 120 de persoane.

Am vorbit peste gard cu unul dintre cei care stau în clădire timp de două săptămâni. Bărbatul ieșea la geam, din când în când, ca să fumeze sau să vorbească la telefon. E de opt zile în carantină. A venit singur din Italia și ne-a spus că e mulțumit din condițiile din internat.

Pe la 8.30 dimineața, un bătrân vine cu mașina la centru ca să le aducă mâncare celor apropiați aflați înăuntru. Grăbit, nu vrea să stea de vorbă cu noi. Merge la jandarmi și-i întreabă dacă poate să lase pachetul la poartă. Unul dintre ei îi zice că nu se mai poate.

De dimineață, o mașină aduce și cafeaua. Sticlele și paharele de unică folosință sunt luate de o femeie din centrul de carantină. După aceea ușa căminului e închisă cu cheia.

Un alt loc pentru carantină a fost deschis de autorități în apropiere de Sighetu Marmației într-o pensiune. Proprietar este Ionel, care povestește că a acceptat imediat propunerea venită de la Direcția de Sănătate Publică din județ. „Nu mi-e frică de virusul corona. Absolut nicio secundă”, spune el.  Poartă mănuși și mască în timp ce face curățenie sau le aduce mâncare celor 22 de persoane pe care le cazează. Singura sa temere e ca nu cumva să îmbolnăvească pe alții. După cum declară proprietarul clădirii, toți cei aflați în carantină aici au ieșit negativ la teste.

În camere are și o familie cu un copil, dar și o femeie însărcinată în luna a noua. Ionel spune că îi ajută cum poate, cu mâncare și cafea, dar a fost să cumpere și medicamente, căci o femeie a făcut un atac de panică. Mai are 18 locuri de cazare și se declară deschis să mai primească și pe alți români care trebuie să intre în carantină.

„Îi respect. Mă pot pune și eu în situația lor. Am fost 12 ani și jumate prin occident și știu ce înseamnă să vii acasă și să vrei să-ți vezi familia.”

Nu toți localnicii au fost fericiți că a făcut asta. A primit mesaje în care era condamnat pentru alegerea lui.

„Eu o să fac în continuare ceea ce am simțit că trebuie să fac. Nu mă interesează ce o să zică restul oamenilor.”

În nordul României multe dintre activitățile comerciale au intrat în amorțire. În schimb, drumurile principale sunt pline de camioane de marfă, iar în păduri drujbele răsună în continuare. 



Mâine publicăm al doilea episod al seriei „România în vremea virusului”.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK