Special / Savantgarde

Savantgarde: Biomimetică, Leonard Cohen animat și Zidul Berlinului

De Scena 9

Publicat pe 15 noiembrie 2019

Savantgarde.ro e blogul unde sociologul și jurnalistul Marius Cosmeanu adună cele mai relevante idei și evenimente legate de știință și tehnologie, pe care apoi le trimite spre căsuțele noastre poștale, într-un smart digest la care vă încurajăm să vă abonați aici. În fiecare zi de vineri, găsiți pe Scena9 trei dintre recomandări din acest digest, numai bune de citit & gândit. Săptămâna acesta avem biomimetica sau designul inspirat de natură, o animație după ultimul interviu al lui Leonard Cohen și o selecție de linkuri despre căderea Zidului din Berlin, eveniment de la care s-au împlinit trei decenii. 

DESIGN // Forma actuală a celebrelor trenuri japoneze de mare viteză Shinkansen, cunoscute și ca „trenuri glonț”, sunt opera lui Eiji Nakatsu. Ce îl deosebește pe designerul japonez de colegii de breaslă? E birdwatcher și la designul trenurilor cu pricina s-a inspirat din aerodinamica a trei specii de păsări. Un film Vox despre biomimetică sau cum poate ajuta natura designerii și, prin ei, tehnologia.

ANIMAȚIE // Cu puțin înainte de a muri, David Remnick, de la The New Yorker, a stat de vorbă cu Leonard Cohen. Despre muzici, carieră și cum se pregătea să iasă din scenă.

SPECIAL // Pe 9 noiembrie s-au împlinit 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Am strâns câteva linkuri dedicate subiectului: o animație TED, un film TheEconomisto istorie orală și una alternativă, perspectiva unui grănicer, evadări incedibile din Berlinul de Est și un proaspăt interviu DerSpiegel cu cancelarul Angela Merkel + animația de mai jos din The Wall.

Savantgarde este un blog și un smart digest săptămânal de știință și tehnologie, dar nu numai. Ediția de azi o puteți citi aici.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK