Special / Savantgarde

Savantgarde: Dentiștii din hochei, câinele revoltelor din Chile și arhiva „Nature”

De Scena 9

Publicat pe 8 noiembrie 2019

Savantgarde.ro e blogul unde sociologul și jurnalistul Marius Cosmeanu adună cele mai relevante idei și evenimente legate de știință și tehnologie, pe care apoi le trimite spre căsuțele noastre poștale, într-un smart digest la care vă încurajăm să vă abonați aici. În fiecare zi de vineri, găsiți pe Scena9 trei dintre recomandări din acest digest, numai bune de citit & gândit. Săptămâna acesta avem dentiștii din hochei, câinele rebel al revoltelor din Chile și arhiva de 150 de ani a revistei Nature.

THE NETWORK // Știința e o rețea, fiecare lucrare din domeniu fiind legată de cele care i-au premers și de cele care i-au urmat. O echipă coordonată de ardeleanul Albert-László Barabási, guru al teoriei rețelelor (cu care am stat de vorbă și la Scena9), a săpat după componenta Nature a acestei rețele, adică 150 de ani de studii interconectate și interdisciplinare din arhiva revistei. Rezultatul: o grafică 3D interactivă de zile mari.

PROFIL // Fotbalul american, rugbyul, boxul și alte sporturi mai dure sunt pistol cu apă pe lângă hochei când vine vorba de traume dentare. Pucul face ravagii și uneori scoate dinți la grămadă, dând bătăi de cap stomatologilor și chirurgilor dentari din NHL, Liga Națională de Hochei americană. ESPN descrie viața însângerată a acestora.

STORY // Articolele depsre protestele din ultima vreme din Chile sunt pline cu referințe la Negro Matapacos, câinele care i-a făcut pe polițai și a devenit un simbol al revoltelor după ce ani de zile a fost alături de protestatarii din Santiago. Odată cu răspândirea legendei sale, artiștii au început să îl transforme pe Matapacos într-un erou local. Un articol din Hyperallergic.

Savantgarde este un blog și un smart digest săptămânal de știință și tehnologie, dar nu numai. 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK