Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 18-24 decembrie

De Scena 9

Publicat pe 18 decembrie 2017

Într-o săptămână în care parcă a venit pe bune iarna, iar noi toți alergăm, alergăm, alergăm (după cadouri și bani, după ițele neînnodate ale anului), poate ne facem, totuși, și-un pic de timp. Pentru concerte, filme, expoziții și alte lucruri care fac bine la minte. Noi vă recomandăm așa: 

Carte despre alții și golani, de la Ioana

Lansare antologie Scrie despre tine, str. Căderea Bastiliei 56-58, joi, 21 decembrie, de la ora 19 la 22

În ultimii patru ani, de când există, proiectul Scrie despre tine, o școală independentă de dramaturgie și scenaristică, a crescut o grămadă. Și ușor nu le-a fost. Au schimbat sedii și cursanți, au obținut finanțări (dar pe termen limitat) – pe scurt, s-au cam chinuit, cum fac mulți independenți din zona culturală. Acum, însă, par să se fi stabilit în casă nouă și bună, pe strada Căderea Bastiliei, unde lansează joi un prim volum. E o antologie de texte ale absolvenților școlii, dintre care multe au fost deja prezentate în spectacole lectură, în perioada 2014-2016. În carte o să găsești texte semnate de Diana Ichim, Raluca Ghența, Gabriela Anton, Sânziana Darie, Laura Gheorghe, Marian Enache, Ioana Slăniceanu, Bogdan Giurgica, Alina Medoia, Ionuț Avramescu, Octavian Dan și Diana Marinescu. Dacă nu ajungi la lansare, poți să treci pe la Scrie despre tine oricând după 21 decembrie, să o cumperi, să stai de vorbă cu trainerii de scriere dramatică și să afli ce mai pregătesc. (Spoiler: o versiune online a cursului, pentru cei care nu pot să participe la întâlnirile live.)

GOLAN & Omelette live, Control Club, joi, 21 decembrie, de la ora 21

M-aș duce joi în Control să-i văd și eu odată live pe Golan. Mi se pare rușinos că nu i-am prins până acum, în primul rând pentru că mi se par foarte buni, și-apoi pentru că Matei, colegul de la muzică i-a văzut în Franța de hăt vara trecută (#fomo). Dacă nu știi nimic despre ei, poți să începi cu live-ul de mai jos (piesa mea preferată dintre toate ale lor). Și pot să-ți mai spun, așa, pe fast-forward, că există din 2013, că-s trei tipi (Alex, Mihai și Ernesto) și că se joacă în specia lor de electro cu instrumente live, cu sampling, un pic de jazz, un pic de clasic, texte bune și, una peste alta, le iese un electro cald, uman și super actual. Bonus: în deschidere cântă Omelette (despre care am mai scris aici), un trio super fresh de synthpop cu influențe ‘80s , clipuri mișto și super good vibes. Nu-i rata. Biletele costă 50 de lei și poți să ți le cumperi online de aici.

Un târg de lucruri coapte și o carte de scrisori de pe front, de la Luiza

COPT - ediția de Crăciun, Colorhood (Mavrogheni, 10), marți și miercuri, 19 și 20 decembrie, de la 11.00 la 21.00

Am deja o mică armată de cavalerie din ceramică/porțelan/lemn: broșe cu urs, leneș, vulpe, pasăre flamingo, cal înaripat etc. Pe unele le-am luat chiar de la Mura, care, împreună cu Cristina Ciobanu, bricola acum câteva zile minunății de porțelan cu praf de aur și le pregătea de glazurat și dat la cuptor în atelierul Colorhood. Pe lângă broșe și decorațiuni de porțelan, Colorhood scoate la vânzare ilustrații noi + „tototot ce mai avem ascuns prin mape și sertare, la prețuri provocatoare (reduceri #pebune -50-80%)”. Având în vedere că „tototot” înseamnă inclusiv ilustrații semnate de unii dintre cei mai extraordinari ilustratori români, aș zice să treceți neapărat pe Mavroghineni 10 (foarte aproape de Spitalul Colțea) și să luați de-acolo cai, vulpi, fulgi și desene pe care să le faceți cadou oamenilor care-au fost alături de voi anul ăsta. Spuneți „mersi” cu un urs ;)

Urs-podoabă din porțelan Limoges, decor cu pigmenți ceramici și aur coloidal făcut de Mura, via Colorhood.

Lansare: Scrisori de pe front, MȚR, miercuri, 20 decembrie, de la 19.00

Știu de proiectul ăsta de ceva vreme și de-abia așteptam să se transforme în carte. Lansarea e miercuri, la MȚR, prezintă scriitorul Filip Florian. Volumul e proaspăt apărut la editura Martor și adună cărți poștale, jurnale și note de pe front, scrisori, memorii ale preoților militari și ale prizonierilor, fotografii din Primul Război Mondial. De ce s-o citiți? „Pentru că oamenii din acele vremuri mai au încă ceva să ne spună. Din aceste detalii, amănunte și alte lucruri aparent neînsemnate, ne putem construi propria imagine despre anotimpurile și întregul Marelui Război.”, spune textul event-ului de pe Fb și cam trebuie să-i dau dreptate.

Echipa proiectului, ca să știm cui să-i mulțumim pentru ideea asta bună: Mirela Florian (inițiere proiect, concepție editorială), Vera Hampu (transcriere manuscrise), Cristina Hurdubaia (pagina de facebook) Carla Duschka și Ciprian Isac (concept grafic, DTP), Monica Pepine, Evelin Márton și Georg Aescht (traduceri), Carmen Mihalache (manager proiect editorial).

Film politic și teatru evreiesc, de la Ionuț

Cercul de Film Politic: Roșii (1981), MACAZ - Bar Teatru Coop., București, luni, 18 decembrie, ora 19.30

O ecranizare romanțată a poveștii cuplului de jurnaliști americani Louise Bryant și John Reed, care s-au aflat în URSS în timpul Revoluției din octombrie 1917 și-au consemnat ulterior evenimentele. Roșii a fost produs în SUA în plin Război Rece și, cu toate astea, a fost bine primit de către public și critici, luând trei Oscaruri. Producătorul, regizorul și actorul din rolul principal, Warren Beatty, a lucrat mai bine de 10 ani la realizarea lui, documentându-l riguros. A inserat în ficțiune chiar și fragmente de interviuri luate la începutul anilor ’70 unor martori din cercurile frecventate de Reed și Bryant în anii 1910-1920. Roșii face parte din inițiativa MACAZ de-a marca centenarul Revoluției Ruse la cercul său săptămânal de film politic.

Premieră Marienbad, Teatrul Evreiesc de Stat, București, 20-21 decembrie

O adaptare după romanul cu același nume al scriitorului și dramaturgului evreu de limbă idiș Șalom Aleihem (Solomon Naumovich Rabinovich, pe numele rău real), care invită spectatorul în „atmosfera frivolității și veseliei” din anii '20, „într-un periculos joc între voioşie şi tristeţe, splendoare şi mizerie, opulenţă şi sărăcie, atmosferă cauzată de încheierea unui război.” Toate astea pe ritmurile muzicianului evreu Misha Spoliansky, considerat fondatorul cabaretului interbelic. Spectacolul se joacă în idiș, cu traducere în română.

Teatru despre păcatele artei + povești cu aromâni, de la Vlad

Artists Talk, ARCUB, București, marți, 19 decembrie, ora 20.00

Discuțiile cu regizori și actori incluse prin felurite festivaluri devin, adesea, ocazii de a gâdila vanități mai degrabă decât dezbateri reale despre subiectul pus în scenă. Ambalajele fistichii, inovațiile artistice, câștigarea bunăvoinței vreunui primar contează mai mult decât oamenii despre care e vorba.

Regizoarea Gianina Cărbunariu creează șase scene inspirate din discuții cu publicul la care a asistat și din interviuri: „Ceea ce ne-a interesat a fost să înțelegem, noi înșine parte din acest sistem, felul în care (i)responsabilitatea artistului transpare din discursul despre propriul demers și despre lumea în care trăiește”. Am scris despre Artists Talk aici.

Povești cu aromâni, Muzeul Țăranului Român, București, marți, 19 decembrie, de la ora 10.00

Expoziția reunește imagini, texte etnografice, istorice și autobiografice, înregistrări audio și video ce conturează imaginarul lumii aromânești, cu toate ale sale.

“Pornind de la memoria imaginii-martor și puterea de sugestie a obiectelor ce construiesc identitatea culturală a comunității, publicul este invitat să descopere o serie de imagini și obiecte arhetipale devenite iconice pentru comunitatea aromână – drumul, muntele, caravana, oile, fălcarea, călivele, hoara, mătăniile, hlambura, cârlibana și o serie de relații existente în lumea arhaică: relația cu natura, cu animalele, cu meșteșugul, sensul călătoriei și al familiei, dar și al căutării unei patrii primitoare, când istoria îi devine potrivnică”, spun organizatorii.

Evenimentul e parte din proiectul european CU TENDA, desfășurat între 10 noiembrie 2017 și 10 februarie 2018.  

Orașul-sufragerie și turul ghidat al Revoluției, de la Andra

Expoziția Denisa Niță / Sufragerie, la Galeria RAFT, Cluj-Napoca, 18 decembrie - 31 ianuarie

Dacă dai peste fotografiile Denisei Niță, o să-ți vină să dai Next și Zoom, să le explorezi mai bine toate detaliile. Și asta fiindcă, deși par scenografii foarte atent calculate, ele sunt, de fapt, instantanee din viața orașului. Dezordine, tandrețe, nesimțire și farmec, absurd și teribil de plictisitor - toate astea emană din felul în care noi, organismul colectiv care populează orașul, ajungem să modelăm spațiul. Începând de azi, găsiți la mica (dar îndrăzneața) galerie RAFT, o parte din fotografiile pe care Denisa le-a făcut în drumurile ei prin orașul cu canapele, fotolii și televizoare abandonate.

Turul ghidat al revoluției din 1989, Piața Universității din București (ca punct de plecare), 23 decembrie, ora 15

Cu câteva zile înainte să se împlinească 28 de ani de la Revoluție, citesc știrile despre dosarul evenimentelor din ‘89: „Probatoriul administrat a reliefat mecanismele dezinformărilor constante, având consecințe deosebit de grave, lansate prin intermediul TVR, Radiodifuziunii și mijloacelor militare de comunicații, astfel fiind instaurată la nivel național binecunoscuta psihoză teroristă.

De asemenea, se conturează modalitatea prin care au fost transmise o serie de ordine militare diversioniste, cu consecințe deosebit de grave. În legătură cu aceeași diversiune au fost obținute date care demonstrează că în anul 1987 forțele armate ale României au importat două tipuri de imitatoare de foc militare, respectiv imitatoare pentru armamentul de infanterie, cu foc la gura țevii și imitatoare privind desantul de parașutare.” Etc. Etc. Și tot la 28 de ani de la revoluția încă neelucidată public, urmașii celor care au preluat imediat puterea în ‘89 au reușit să-i scoată în stradă până și pe judecători. Într-un moment în care vorbim din ce în ce mai des despre dezinformare, e cât se poate de important să aflăm cât mai mult despre trecutul nostru foarte recent, așa de bine mușamalizat de toate regimurile care s-au succedat la putere. Puteți începe cu turul ghidat al Revoluției și cu documentarul fabulos al lui Andrei Ujică și Harun Farocki, Videogramele unei revoluții.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK