Audio / Adolescenți

PODCAST: Sunt în casă cu răul

De Diana Meseșan, Mara Mărăcinescu, Ilustrații de Roma Gavrilă

Publicat pe 2 noiembrie 2017

În mai anul ăsta, am câștigat o bursă de jurnalism ca să documentăm violența în cuplurile de adolescenți. Aveam multe contacte printre adolescenți, povești puternice găsite în pre-documentare și credeam că va fi relativ simplu. Dar poveștile s-au evaporat foarte repede, oamenii nu au mai vrut să vorbească și ni s-a cam tras covorul de sub picioare. Ne-am trezit în mijlocul unei camere goale. Ce facem de aici?

Problema de fond era că noi avem în jur de 30 de ani, o vârstă care nu inspiră foarte multă încredere adolescenților. Pentru ei, suntem în aceeași echipă cu părinții lor.

Dar distanța nu pornea doar de la ei. Realitatea e că și noi ne vedeam, într-un fel, în altă barcă, de unde încercam să pescuim povești despre ei. O barcă fără zgâlțâiri, pe o apă mai liniștită, că doar suntem adulți.

Până când am început să ne amintim momente violente din adolescența noastră pe care le uitasem complet. Prietena mea din generală a fost lovită în fața mea, iar eu nu am reacționat. Eu am fost bătută în curtea liceului cu brutalitate și nimeni nu a reacționat. Oameni din jurul nostru, de vârsta noastră, au început să se deschidă, să ne vorbească despre experiențele lor de abuz, doar pentru că auzeau că lucrăm la proiectul ăsta.

Am înțeles treptat că răul e întotdeauna mai aproape decât pare, iar abuzul are enorm de multe nuanțe. Unele sunt vizibile și ușor de condamnat, altele au devenit parte din normalul vieții.

Așa că documentarul audio de mai jos, deși e despre adolescenți, nu e doar pentru ei. E despre cum violența ne poate afecta pe fiecare, mai ales când ceilalți se uită în altă parte.

[Poți să asculți și pe iTunes dacă vrei]

Asta e povestea Adrianei, unul dintre personajele principale din documentar. E ilustrată de Roma Gavrilă.

Acest proiect a fost realizat în cadrul Burselor Superscrieri/Avon pe tema „violenţa domestică”. Programul este un parteneriat între Fundația Friends For Friends și Avon România.


 

Servicii la care pot apela adolescenții dacă trec prin situații de abuz:

Consiliere telefonică gratuită: Helpline-ul A.L.E.G.
0753 893 531
Program: L-V: 09-18

Consiliere online A.L.E.G
http://aleg-romania.eu/consiliere/
Consilierea este gratuită. Durata standard a unei sesiuni online este de 30 de minute. Program online: de luni până vineri, între orele 10 -15, dar pot lăsa și mesaje offline, iar consilierii A.L.E.G vor răspunde.

0800 500 333, o linie telefonică gratuită pentru victimele violenței domestice, la care operatorii vor răspunde non-stop.

Centrele de consiliere pentru copii, adolescenți și familie ale Salvați Copiii din toată țara.
Serviciile sunt gratuite, dar este nevoie de acordul părintelui pentru a accesa serviciul de consiliere pentru copii și adolescenți
http://www.parintibuni.ro/index.php/Parintibuni.ro.html

Servicii de consiliere pentru violență și abuzuri în mediul online
http://oradenet.salvaticopiii.ro/

Servicii de consiliere online pentru întrebări ce țin de infecția cu HIV/SIDA și educație sexuală în general
https://doareu.com/

2 noiembrie 2017, Publicat în Audio /

Text de

  • Diana MeseșanDiana Meseșan

    Reporter. Îi era frică de animale până când a întâlnit-o pe pisica ei, Sumi Jo. Crede că oamenii se pot schimba.

  • Mara MărăcinescuMara Mărăcinescu

    Sunetistă. Caută liniștea. 

Ilustrații de

  • Roma GavrilăRoma Gavrilă

    Desenează, face colaje și ilustrații, din când în când și bandă desenată. Consumatoare de fistic prăjit. Nu crede în categorii.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK