Educație / Carte
Cum gândim ca să gândim mai bine
Iulian Bocai
Cronica unui manual de bune deprinderi în gândire.
Cronica unui manual de bune deprinderi în gândire.
Cine sunt cei care le predau copiilor ucraineni aflați în refugiu la Brașov? O jurnalistă și fostă voluntară a centrului CATTIA a stat de vorbă cu oamenii care s-au transformat în profesori pentru copiii comunității lor.
Cine pe cine abandonează de fapt atunci când vorbim despre abandonul școlar? O cercetare într-o comună din Bistrița-Năsăud.
O incursiune în lumea Teach for Romania, ONG-ul care de opt ani pregătește profesori pentru comunitățile vulnerabile din România.
Sunt mamă singură, am doi copii și am trecut în acești ani prin setul clasic de experiențe al unui părinte în pandemie, cu școli închise și redeschise de atâtea ori și în atâtea formule, încât le-am pierdut șirul.
Cum discută părinții cu cei mici despre corp și intimitate și cum își amintesc propria adolescență? Am stat de vorbă cu șase adulți despre educație sexuală.
La peste 40 de ani de la publicare, aducem în limba română un text clasic al scriitoarei suedeze Astrid Lindgren, care a dat lovitura de grație în condamnarea violenței împotriva copiilor.
O călătorie înapoi spre curtea școlii în care ghizi sunt scriitorul și arhitectul Mihai Duțescu și fotografii Ioana Moldovan, Remus Țiplea, Hajdu Tamás, Andrei Becheru și Ciprian Hord.
Câteva zeci de copii din orașul Isaccea (Tulcea) învață, de la începutul școlii, într-o capelă mortuară. Am vrut să aflăm de la cei din comunitate cum s-a ajuns la această soluție.
În mijlocul pandemiei, 347 de școli și grădinițe cu „grupuri sanitare neconforme” și fără bani d erenovări. Am condus 1200 de kilometri, să vedem cum îi primesc pe copii cele mai sărace școli din sate și comune.
Ce pierdem odată cu orele de educație artistică din școală, care devin opționale? La urma urmei, desenul, așa cum e numită în mod eronat educația plastică sau vizuală, e la fel de prezent precum aplicațiile matematice.
După legea care ar elimina conceptul de gen din școală, Ungaria, Polonia, Brazilia ne așteaptă în comunitatea selectă a statelor iliberale. Dar ce înseamnă mai exact acest concept și cum a devenit el sperietoare?
O propunere de modificare a legii educației interzice studiul teoriilor contemporane despre gen, urmând calea iliberalismului întâlnit deja în țări precum Ungaria.
Pe 11 martie 2020, școlile s-au închis, iar educația a rămas în mâinile celor care au acces la internet. Am vorbit cu opt elevi și profesori despre cum s-au adaptat în perioad asta la școala online și ce relație au cu tehnologia.
Am stat de vorbit cu 20 de oameni care s-au reapucat de școală după 30 de ani.
Am fost la Clejani, să particip la o slujbă de sfințire a școlii, după ce a fost distrusă de trei elevi. Slujba nu s-a ținut, iar autoritățile au înlocuit-o cu un discurs motivațional.
Bilanț de început de școală: avem peste 1.200 de școli cu toalete în curte, elevii pleacă din țară, iar cei rămași nu știu cu ce vor ajunge la ore.
În apropierea Zilei Copilului, am fost la MNAC să aflu ce înțeleg copiii din arta contemporană.
Am vorbit cu 20 de elevi dintre cei adunați la Festivalul de book-trailere Boovie, ca să aflu ce cărți din literatura română nu le plac și de ce.
De centenarul Bauhaus, o clasă de elevi din Târgu Ocna învață curentul artistic de la artiștii români.
Asociații cu caracter religios, a căror strategie s-a bazat mult timp pe opoziția față introducerea educației sexuale în școli, au devenit în ultimii ani mult mai active în a-și promova propriile programe.
12 românce vorbesc despre orgasm și ne arată cum societatea ne modelează intimitatea.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Ne plângem adesea de cum arată orașele noastre. Ne enervează construcția hidoasă care se ridică pe locul unui părculeț sau al unei case vechi, de amenajările urbane prost făcute sau inutile.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.