Publicat pe 11 martie 2024

În cei 34 de ani de când lucrează ca fotojurnalist pentru Associated Press, Vadim Ghirda a fost în multe dintre cele mai violente conflicte de pe harta lumii. Pentru fotografiile sale în care documentează războaiele lumii, a primit unele dintre cele mai prestigioase premii, printre care Prix Bayeux-Calvados pentru corespondenți de război în 2022, iar în 2023 Pictures of the Year International și Pulitzer pentru fotografie de știri, cu echipa de la Associated Press. 

O parte din fotografiile realizate de Vadim Ghirda de-a lungul timpului sunt prezente în cadrul expoziției FRONT, alături de imagini ale fotojurnalistei Larisa Kalik, care documentează războiul din Ucraina. 

Am stat de vorbă cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik despre fotografia de război, despre etica ei și costurile emoționale ale acestei munci. 

Aceasta este o variantă editată a dialogului cu Vadim Ghirda, moderat de jurnalista Ioana Pelehatăi, care a avut loc la Rezidența9, pe 24 februarie 2024. Expoziția FRONT rămâne deschisă la Rezidența9 (Str. I.L. Caragiale 32, București) până pe 24 martie 2024.

Video: CueTape