Teatru / Alternativ

Cu puțin ajutor

De Mihai Brezeanu

Publicat pe 25 mai 2016

„Voi fi acelaşi puştan de 22 de ani cu ochi candizi şi suflet în gât. Pentru că nu mi-e frică. Şi mi-e frică că nu mi-e frică. Nu mi-e frică de voi. Sau de mine. De nimeni şi de nimic. Doar de ziua de mâine. Care nu ştii cum te va izbi. Sau izbuti."

Cu acest discurs, Alexandru Voicu şi-ar fi întâmpinat premiul de debut pentru care a fost nominalizat la Gala UNITER 2016. Până la urmă, premiul n-a venit, dar speech-ul a ajuns pe pagina de Facebook a actorului. Multă lume a comentat că e mai bun decât tot ce s-a rostit pe scena zisei Gale. În ce mă priveşte, îl descoperisem pe Voicu cu o seară înainte de Gala UNITER. Nu în Iluzii, spectacolul de la Godot-Cafe Teatru pentru care a bifat nominalizarea, ci în With a little help from my friends, premiera de la Excelsior a lui Alexandru Măzgăreanu. 

Piesa porneşte de la textul provocator, dar inegal al Mariei Manolescu: povestea despre derută, nesiguranţă, refuz al vieţii trăite conform reţetelor adult-stabilite, virează, după un început curajos şi isteţ, spre o etalare previzibilă a câtorva angoase la zi ale vârstei, care diminuează relevanţa şi umanul personajelor, transformându-le în simple şabloane. Pornind de la aceste premise, Măzgăreanu construieşte un spectacol coerent, alert, capabil să lanseze câteva întrebări incomode, dar a cărui alură studenţească mai lasă încă loc de creştere. De pildă, eliminarea unei incoerenţe dramaturgice de tipul motociclist dispărut în munţi în timp ce motocicleta e găsită la mare (aşa cum arată planul ticluit de personajul principal) n-ar face decât să dea mai multă credibilitate piesei.

Plasat în centrul intrigii, potenţat cu precădere de scenele deopotrivă haioase şi cărnoase alaturi de Vlad Bălan (nuanţat-inteligent) şi Irina Antonie (energic-acaparatoare), Alex Voicu e, însă, marea revelaţie a spectacolului. Cu alura sa longilin-filiformă, privirea de Colin Farrell şi moaca amintind de tinereţile lui De Niro, Voicu e genul acela de prezenţă ce confiscă privirile şi forţează adjectivele. Rezist tentaţiilor, mărginindu-mă să aplaud atât citatul din deschidere, cât şi debutul carierei unui actor ce poate deveni cu adevărat important. With a little help from himself.

***

With a little help of my friends sau Un joc pe bune, de Maria Manolescu
Regia: Alexandru Măzgăreanu
Scenografia: Romulus Boicu
Muzica: Alexandru Suciu
Video Mapping & Design: Luca Achim, Cristian Niculescu
Distribuţie: Alexandru Voicu / Bogdan Florea, Irina Antonie, Vlad Bălan, Andrei Cătălin, Beatrice Rubică

Următoarea reprezentaţie va avea loc marți, 7 iunie

Fotografie de Romulus Boicu

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK