Teatru / Iubire

Brutalitate & bunătate

De Mihai Brezeanu

Publicat pe 27 iulie 2016

În primele scene, pantalonii lui Liliom şi rochia doamnei Muskát n-au fermoare. Se vede treaba că announcer-ul de la carusel şi patroana lui au o relaţie multilateral dezvoltată. Între ei apare Julika şi, odată cu ea, fermoarele. Asta deşi prima interacţiune dintre ea şi Liliom e tactilă: degetele bărbatului pe coapsele femeii. Apoi ceva se schimbă.

Montat acum 3 ani, la Brăila, de Victor Ioan Frunză, stând la baza Carousel-ului lui Andrei Şerban, care a avut premiera la Bulandra în toamna anului trecut, textul lui Molnár Ferenc iese din nou la lumină, de data asta în zona independentă: la unteatru, în regia Zsuzsánnei Kovács. Cum a ajuns piesa asta scrisă în 1909, care părea că şi-a trăit gloria în perioada interbelică, să fie vedeta scenei româneşti din 2016? Să fie vorba de actualitatea teribilă a poveştii lui Liliom, inadaptatul de la periferie, şmecheraşul cel arătos, capabil să vrăjească din vorbe, dar incapabil să se exprime altfel decât prin violenţă când vine vorba de spaime, frustrări, sentimente? Ori poate e în discuţie fascinaţia pe care personajele pure, visătoare, gen Julika, aterizate parcă din altă lume, le-au exercitat mereu asupra artiştilor şi a publicului?

Meritul lui Molnár şi al spectacolului de la unteatru e de a apropia contrariile, de a nuanţa albul şi negrul, de a introduce dubiul, dilema, şansa ratată / fructificată la milimetru. În Liliom (Ionuţ Vişan inspirat, nuanţat, aducând mult, poate uneori prea mult, cu stilul lui Sorin Leoveanu), brutalitatea co-există cu bunătatea şi naivitatea. Julika (Sabrina Iaşchevici, jucând mult din priviri, ajutată de excepţionala expresivitate a ochilor) îşi tace iubirea, o ascunde de lume, chiar şi de cel iubit. Doamna Muskát (Florina Gleznea în mare formă) descoperă, treptat, inspirată de modelul Julikai, voluptăţile erotismului non-vulgar. Cei trei formează un triunghi amoros ce evoluează, de-a lungul spectacolului, pe linia fină dintre măreţie și abjecţie, mânat de cele mai bune intenţii, minat de cele mai rele instincte.  

Pentru scena de final, Zsuzsánna Kovács propune o surpriză înduioşătoare. Bucuria descoperirii ei revine fiecăruia. Ca şi cea a privirii unui spectacol ce îngăduie speranţa că la căpătatul violenţei, trivialităţii, micimii umane, mai e încă de găsit un pic de lumină.


unteatru
Liliom
Text: Molnár Ferenc
Regie: Kovács Zsuzsánna
Scenografie: Cristian Stănoiu
Actori: Sabrina Iașchevici, Ionuț Vișan, Florina Gleznea, Corina Moise, Liviu Pintileasa, Andrei Seușan, Silviu Debu

Următoarea reprezentaţie va avea loc sâmbătă, 30 iulie, în cadrul festivalului Zilele Unteatru. Programul complet al evenimentului e de găsit aici

Citiți și interviul cu Andreea&Andrei Grosu, fondatorii Unteatru: „Chiar facem ceva pentru societate, nu ne croșetăm șosetele noastre”

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK