Foto / Coronavirus

1 Mai la mare, în vreme de izolare

De Claudiu Popescu, Fotografii de Claudiu Popescu

Publicat pe 2 mai 2020

În fiecare an, plajele României se umpleau, pe 1 Mai, de petreceri în cluburi, beri și shot-uri prelungite până la zi și răsărituri romantic-etilice. Am vrut să vedem cum arată locurile noastre cele mai iubite de la Marea Neagră anul acesta, așa că am dat o tură pe litoral, în perioada autoizolării.


La începutul anilor 2000, în liceu, pe drumul spre mare de 1 Mai mă panicam de fiecare dată când se apropia nașul de mine în tren și mă ascundeam în baie sau pe unde apucam, ca să nu mă prindă fără bilet. Acum, la începutul anilor ‘20, tot în drumul spre mare, m-am panicat în mod inexplicabil de fiecare dată când m-a tras poliția pe dreapta (și s-a întâmplat de vreo 5 ori). Inexplicabil, pentru că de data asta sunt blindat - am legitimație de presă, adeverință de la angajator și declarație pe proprie răspundere (plus mască și dezinfectant). Unii dintre polițiști au fost chiar glumeți - când i-am zis unuia că mă duc în Vamă să pozez plaja goală mi-a spus că mai bine stăteam acasă și îmi trimitea el poze pe whatsapp. 

Ce-i drept, se pare că românii chiar au stat acasă de acest 1 Mai. În mini-excursia mea de o zi pe litoral, din Eforie Sud și până în Vama Veche - via Costinești, Neptun, Jupiter, Venus, 2 Mai -, în afară de poliție care era la tot pasul, m-am întâlnit doar cu o mână de oameni. În rest, multă liniște. Liniște pe care aș fi zis că am căutat-o mereu la mare, dar acum că am găsit-o în sfârșit nu știu dacă este ce îmi doream. O atmosferă postapocaliptică, nici nu-mi dau seama dacă mai mult terifiantă sau relaxantă. Parcări goale, hoteluri abandonate, plaje pustii, câini mici, albi și mulți, o doamnă îmbrăcată în negru care străbate plaja de la un capăt la altul ca să hrănească lebedele, patronul clubului Expirat la un grătar cu familia (plus un câine mic și alb) în fața terasei  închise, un domn care caută cu binoclul un vas îndepărtat pe mare, o stradă principală pe care nimeni nu îți cere un leu pentru bere în schimbul unei îmbrățișări, un loc bun pentru săruturi, doi câini mari plimbați de stăpânii lor, cârpe în bătaia vântului și un răsărit perfect în oglindă. Așa a fost 1 Mai anul ăsta la mare. La anul să fim mai mulți.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK