Carte / Bookfest

10 cărți care nu trebuie ratate la Bookfest 2018

De Mihai Iovănel

Publicat pe 25 mai 2018

Pe 27 mai, când scriu rândurile de față, programul Bookfest 2018 (30 mai – 3 iunie, pavilionul B2 de la Romexpo) încă n-a fost urcat pe site. În comparație cu Gaudeamus, Bookfest e o sărăcie de târg, la care multe edituri mici nici nu se mai deranjează să vină, deci plantarea din timp a programului n-ar fi schimbat situația. Dar orișicât.

Cu toate acestea, Bookfest rămâne un târg de carte, iar un târg de carte rămâne un bun prilej de a hoinări printre cărți și de a vâna titluri obscure și reduceri.

În continuare, 10 recomandări din rândul noutăților. Pe cele despre care am scris deja nu le-am mai inclus aici. Dar fac o excepție și re-recomand romanul de debut al lui Iulian Bocai, Ciudata și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu (Editura Polirom), și thrillerul gotic Șarpele din Essex de Sarah Perry (traducere de Ioana Văcărescu, Editura Nemira).

Deci:

10. Radu Negoiță, Disconfort Residence. Cum să identifici capcanele din schița apartamentului pe care vrei să-l cumperi, Editura Publica

O carte pe cât de utilă, pe atât de amuzant scrisă. Radu Negoiță demască cu umor toate (exagerez) țepele posibile prin care dezvoltatorii imobiliari fac viața populației mai interesantă.

9. Mihaela Apetrei, Cină cu ficat și inimă, Editura Trei

Primul roman de un autor român publicat în colecția de literatură polițistă a Editurii Trei – probabil cea mai bună de pe piața noastră.

8. Lavinia Betea, Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu. Agenda Tovarășei în 1989, Editura Corint

Lavinia Betea, care a publicat numeroase cărți pe tema comunismului (inclusiv câteva volume de interviuri cu foști membri ai nomenclaturii), analizează pas cu pas programul Elenei Ceaușescu din ultimul an al comunismului românesc. „Tovarășa” a generat multă mitologie, dar nici o biografie decentă; acest capitol din viața birocratică a cabinetului 2 este binevenit.

7. Stejărel Olaru, Agentul nostru Victor, Editura Polirom

Că tot suntem la comunismul românesc și la mitologiile lui, Securitatea încă mai produce mitologie la aproape 30 de ani de la desființare. Secretul cel mai bine păzit al Securității: serviciul român de informații era departe de a fi perfect dpdv al competenței. Acest nonfiction al lui Stejărel Olaru urmărește viața senzațională a agentului dublu Silviu Crăciunaș, considerat multă vreme erou al rezistenței anticomuniste (evadase din închisoare, trăise clandestin în România, reușise apoi să părăsească țara și publicase un roman demascator la Londra, finanțat de Ion Rațiu și stilizat, după unele informații, de scriitorul britanic William Somerset Maugham), dar revelat după 1989 drept agent secret al Securității, care îi orchestrase isprăvile aparent eroice pentru a-l infiltra mai credibil în emigrația din Occident. Ce a obținut Securitatea din toate aceste scenarii rămuroase, veți descoperi citind cartea.

6. Åsne Seierstad, Unul dintre noi. Povestea lui Anders Breivik și a masacrului din Norvegia, trad. Simina Răchițeanu, Editura Art

Un alt nonfiction senzațional, urmărind viața lui Anders Behring Breivik, autorul fascist și nebun (nu neapărat în această ordine) al crimei în masă din 2011 care a lăsat în urmă 77 de victime.  

5. Robert M. Sapolsky, De ce nu fac zebrele ulcer? Ce este stresul, cum ne îmbolnăvește și cum îl putem combate, trad. Dan Crăciun, Editura Publica

Cam multe nonfiction-uri pe această listă, dar nu puteam exclude cărțoiul lui Robert M. Sapolsky despre stres, bomba cu ceas care ticăie în organismele noastre. O lucrare provocatoare intelectual, extrem de utilă.

4. James Baldwin, Camera lui Giovanni, trad. Elena Marcu, Editura Black Button Books

O carte-cult a mișcării LGBT și al doilea roman al lui James Baldwin tradus la noi în decurs de un an (primul la Paralela 45, anul trecut).

Dacă tot sunteți la standul Black Button Books, cumpărați-le toate titlurile, începând cu cele ale scriitorului american de origine bosniacă Aleksandar Hemon.

3. George Saunders, Lincoln între vieți, trad. Radu Paraschivescu, Editura Humanitas

Man Booker Prize 2017

Probabil cel mai admirat roman publicat anul trecut pe piața anglo-americană, Lincoln între vieți e o scriere polifonică de o mare virtuozitate stilistică (dacă n-ar fi fost tradusă de cineva de calibrul lui Radu Paraschivescu, nici n-ar fi meritat citită în română), care reconstruiește din mai multe voci impecabil orchestrate limbul deznădejdii în care coboară Abraham Lincoln după moartea la 11 ani a fiului său Willie.  

2. Lavinia Braniște, Rostogol și vulcanii noroioși, cu ilustrații de Andrei Măceșanu, Editura Arthur

Ceva mai amuzant și mai crocant, dar nu mai puțin eclatant, pentru cei mari și pentru cei mici în egală măsură: volumul al treilea din povestea lui Rostogol, cel mai simpatic porcușor, care de data asta merge într-o tabără de creație la Vulcanii Noroioși. Cărțile din serie, care pot fi parcurse și independent, stau alături de tot ce s-a scris mai bun în literatura de gen (genul fiind aici „cărți pentru copii care pot fi citite și de adulți” – sau invers).

1. Alan Moore, Dave Gibbons, Watchmen, trad. Iulia Gorzo, Editura Art

Iată că în sfârșit avem în română romanul grafic Watchmen, capodopera lui Alan Moore cu ilustrații de Dave Gibbons și culoare de John Higgins. Da, e adevărat că azi supereroii sunt pe toate gardurile și că filmul făcut de Zack Snyder a fost excelent, dar versiunea revizionistă a lui Moore, publicată în anii ’80, își păstrează până azi geniul și diferența specifică.

Imagine principală via BrașovTV

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK