Muzică / Dream pop

Anna din Nord

De Mihai Dinu

Publicat pe 5 iunie 2017

Anna Lotterud ducea acum cinci ani o viață anostă. Zilele ei de luni arătau la fel ca zilele de vineri. Lucra într-un mic magazin dintr-un mic orășel de lângă Oslo, Gjøvik, și se pregătea pentru o viață lungă de cuplu, alături de prima dragoste a vieții ei. Rutină, rutină, rutină, dar cine știe, poate își zicea în gând că asta n-a omorât niciodată pe nimeni. Obișnuia să spună că-i place micul oraș în care locuiește, pentru peisaje și mai ales pentru „the safe & slow lifestyle”.

Până când pe ușa magazinului a intrat într-o zi o femeie. A continuat să vină, zi după zi, fără să cumpere nimic. Și, la un moment dat, i-a spus din senin, dintr-un motiv pe care Anna nu l-a aflat niciodată, să-și abandoneze pur și simplu viața banală și să înfrunte noi orizonturi. Iar Anna, într-un impuls de o nebănuită spontaneitate, și-a cumpărat bilet de avion către Australia și a lăsat în urmă tipul cu care era combinată și toată viața pe care o plănuise alături de el.

Ce a făcut în Australia? S-a îndrăgostit din nou, numai și numai ca să vadă cum e să ai inima frântă și, poate, ca să se simtă un pic vinovată pentru plecarea ei din Norvegia. În plus, s-a apucat să studieze design grafic. Și, fix în punctul ăsta, l-a cunoscut pe Brady Daniell-Smith, la un concert de-al lui, în Melbourne.

Brady era și el, pe-atunci, un suflet bântuit, care se lupta cu o relație complicată. Au stat de vorbă la câteva pahare cu vin, s-au împrietenit, iar după o vreme, Anna i-a mărturisit dorința ei ascunsă de a compune muzică. I-a spus chiar și cum și-ar dori să sune compozițiile ei și că nu știe deloc ce să aleagă: o chitară cu reverb și ecou sau un pian cu reverb și ecou? Brady a încurajat-o și-au ajuns să facă asta împreună, într-un exercițiu comun de exorcizare a demonilor din viețile lor amoroase. Tot ca-n povești, s-au gândit să le arate exercițiile lor terapeutice și altora, sub un nume care mai întâi fusese o poreclă: Anna Of The North.

Cei doi au găsit o rețetă minunată pentru un dream pop viguros și cu potențial global. Rădăcinile ei nordice, reci, simple, aride, primesc o injecție de căldură, fix ca-n sezonul secetos din Australia. Anna a povestit și care este sursa ei de inspirație: lipsa de somn. Doarme un pic peste patru ore pe săptâmână și i se întâmplă ca, din când în când, din cauza oboselii, să mormăie cântece de leagăn imaginare. Muzica celor doi e caldă, vaporoasă și te învăluie precum o pânză de păianjen.

Povestea are un final parțial. În septembrie, cei doi Anna Of The North își lansează primul album, Lovers.

Despre album, vorbim la timpul potrivit. Adică la toamnă.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK