Publicat pe 15 aprilie 2024

Femeile din hip-hop au fost adesea marginalizate și subreprezentate în acest gen muzical. Ele s-au confruntat cu sexism și misoginie atât din partea altor artiști hip-hop, cât și din partea industriei muzicale în ansamblu. Artistele din România au luptat activ și curajos cu aceste reprezentări nedrepte. 

Arhiva de Sunet explorează această realitate în primele două episoade ale unei noi serii de podcasturi create în colaborare cu Scena9,  despre teme, momente și problematici ale culturii hip-hop locale.  

Deschidem discuția în contextul: Expoziția A.F.R.O.N.T. - O perspectivă colectivă asupra culturii Hip Hop din România, care se deschide azi la Rezidența9 din București. 


 

Primul episod surfează prin valurile de femei MC (femcees) de pe scena locală de hip-hop și le are ca invitate pe rapperița de școală veche Dana Marijuana și pe una dintre succesoarele sale, Gia „Energia” Tudoran, jurnalistă și membră a colectivului Muze. O călătorie presărată cu multă muzică, care începe de la primele experiențe în studio ale Danei și se încheie cu piesele politice ale trupei Muze, unde sunt dinamitate probleme precum sexismul sau violența domestică. 

Au existat numerose dezbateri privind prezența femeilor în hip-hop sau mai degrabă lipsa lor. Asta s-a văzut inclusiv în ultimul val de reacții adverse la temele și limbajul folosite de artista Erika Isac în piesele ei. Mai ales în hitul „Macarena”, care a stârnit polarizări privind rolurile de gen în societate la fel de efervescente ca și cazul trapper-ului Gheboasă de la Untold, de vara trecută. 

Al doilea episod din podcastul Arhivei de Sunet despre femei în hip-hop arată cât e de greu să-ți faci loc ca femeie în muzica dominată de bărbați și ridică întrebarea: cât de mult și de bine au reușit să împingă noile valuri de femcees problematicile de gen în discursul public? Invitate sunt Gia „Energia” Tudoran,  jurnalistă și membră a colectivului Muze, și Fraga, artistă de pe scena muzicală alternativă.