Rezidența9 / Independent

Artists Rooms, fondul care ajută artiștii independenți să meargă mai departe

De Scena9

Publicat pe 7 aprilie 2020

Fundația9 lansează ARTISTS ROOMS, un program de susținere a artiștilor independenți din România, afectați de izolarea impusă de pandemia CO-VID19. Fundația pune la dispoziția artiștilor independenți un fond de producție și creație artistică, prin care să-și poată continua activitatea în condiții de izolare. Dată fiind că nu știm când se vor putea redeschide spațiile culturale, lucrările înscrise trebuie să fie adaptate exclusiv pentru mediul online, unde să poată fi urmărite de un public cât mai larg. 

De aproape o lună, CO-VID19 a pus treptat pauză vieții publice. Din cauza măsurilor de distanțare socială, șomajul tehnic a crescut, concedierile s-au înmulțit, iar multe proiecte au fost suspendate pe termen nedefinit sau de-a dreptul anulate. Artiștii și lucrătorii culturali, unele dintre cele mai vulnerabile categorii profesionale, s-au trezit într-o nesiguranță apăsătoare.

De curând, Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că freelancerii pot primi de la stat o sumă brută de 4.072/lună, dacă declară pe proprie răspundere că nu mai obțin alte venituri în această perioadă și că au întrerupt activitatea din cauza crizei. O măsură binevenită, dar care ridică numeroase probleme de aplicare.

În acest context de incertitudine și nesiguranță financiară, Fundația9 lansează ARTISTS ROOMS. Artiști independenți sau grupuri de artiști, aflați în dificultate în această perioadă, pot înscrie în perioada 6-17 aprilie 2020 pe www.fundatia9.ro/artists-rooms proiecte din orice domeniu cultural sau creativ (muzică, dans, artele spectacolului, arte vizuale și new media, jurnalism cultural, literatură sau proiecte transdisciplinare), cu condiția ca proiectul cultural propus să poată fi prezentat online. Încurajăm colaborarea prin mijloacele de comunicare și de producție la distanță, utilizând resursele și platformele existente online.

Proiectele culturale primite în cadrul programului ARTISTS ROOMS vor fi analizate de către membrii echipei executive, cu participarea și consultarea membrilor Consiliului Director al Fundației9. Din momentul anunțării câștigătorilor, artiștii au la dispoziție între 14-30 zile pentru a transmite lucrarea în format final către Fundația9, iar proiectele vor fi prezentate pe canalele de comunicare ale Fundației9. 

ARTISTS ROOMS este un program inițiat de Fundația9, cu sprijinul partenerului fondator, BRD Groupe Societe Generale, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural ExpoArte, și Anagrama.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK