Recomandări / Independent
Ce facem săptămâna asta? 7 idei să-i susții pe artiștii & creatorii independenți
Scena 9
În vremuri fragile, solidaritatea cu creatorii de bunuri culturale care ne fac lumea mai bună devine esențială.
În vremuri fragile, solidaritatea cu creatorii de bunuri culturale care ne fac lumea mai bună devine esențială.
Recomandări pentru ultimele zile de toamnă în care mai putem avea cinema în aer liber.
În nesiguranța generată de pandemie, Fundația9 creează un fond destinat artiștilor independenți.
De când CO-VID a înghițit lumea, viața în spațiile publice s-a oprit, iar unele dintre cele mai afectate categorii profesionale sunt artiștii și lucrătorii culturali, oricum aflați în luptă cu precaritatea. Cum se descurcă și ce soluții au?
Spectacolul „A New and Better You” spune povestea transformării unei tinere deprimate, sub îndrumarea unor experţi, într-o „vedetă” a internetului.
Fabrica de Pensule din Cluj, unul dintre cele mai importante centre și colective artistice din România, tocmai a fost premiat pentru rezistență în cultură, la scurtă vreme după ce spațiul a fost închis.
Toată liniștea din lume este o anatomie a mamei ca un câmp de luptă între nevoile copilului şi lumea exterioară.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
O scurtă prezentare a Centrului de Teatru Educațional Replika, care împlinește patru ani de existență.
Cele două rezidențe ale Reactorului din Cluj, adresate tinerilor absolvenți de teatru, își propun să desprăfuiască scena și să lege oamenii între ei.
Ana Mărgineanu şi Ştefan Peca iau la puricat anul 2007, ne arată nişte poveşti mişto şi vor să vadă dacă ne mai amintim ceva de-atunci.
Am încercat să înțelegem ce înseamnă pentru lucrătorii din sectorul independent mult hulitul Cod Fiscal pregătit pentru 2018.
Când a ieșit din facultate, Alex știa că de ani buni posturile din teatre sunt blocate, așa că nu s-a gândit o clipă că s-ar putea angaja pe undeva. De atunci a tot învățat chestii.
Revelația teatrală a lui 2016 a fost pentru mine trupa Frilensăr – o comunitate de actori școliți la Iași, care a creat „trilogia emoțiilor tradițional închipuite”.
„Dacă ar veni sfârșitul lumii cineva sigur l-ar transmite live pe streaming / și poate că undeva, /într-un oraș neimportant, un cuplu de îndrăgostiți orbi ar fi scutiți / de frică.”
Unteatru împlinește 6 ani. Asta-i povestea lui.
Pe modelul noului val din cinema-ul românesc, minimalismul pieselor de la unteatru cultivă esenţele şi dărâmă ipocriziile.
Trilogia trupei Frilensăr e capabilă să îmbujoreze până şi pe cel mai posomorât spectator.
Legenda construită în jurul lui Dumitru Dan, omul despre care se spune că a făcut înconjurul lumii în opinci, vorbește despre nevoia noastră de eroi. De dragul poveștii, închidem ochii la fapte.
Regizoarea Ioana Trifu a pus cap la cap un fragment din istoria propriei familii ca să înțeleagă mai bine fenomenul migrației de la începutul secolului trecut.
În 1890, a făcut călătoria vieții lui, de la Moscova până pe insula Sahalin, acolo unde a stat câteva luni. Citește câteva fragmente din corespondența lui și din „Insula Sahalin”, una dintre cele mai fascinante cărți semnate de Cehov.
Am citit notele de călătorie ale lui Jean Bart ca să aflu cum se vedea America prin ochii unui român la începutul secolului 20.
O explorare a jurnalelor scrise de exploratori români care și-au luat lumea în cap și-au ajuns în Europa, Asia, Africa și Antarctica.
Actorul Andrei Șerban citește din însemnările unor călători străini care au fost prin părțile astea de lume acum un secol sau două. Ce s-a schimbat și ce am păstrat de atunci?