Film / Independent
Din viața unui milenial
Victor Morozov
Filmul Anei Katz „The Dog Who Wouldn’t Be Quiet”, un fel de mumblecore argentinian filmat în alb-negru, s-a văzut în România la TIFF, iar acum a poposit online, pe MUBI.
Filmul Anei Katz „The Dog Who Wouldn’t Be Quiet”, un fel de mumblecore argentinian filmat în alb-negru, s-a văzut în România la TIFF, iar acum a poposit online, pe MUBI.
A încetat din viață Voicu Rădescu, fondatorul teatrului independent din România, omul care, în 1994, a pus bazele Teatrului Luni de la Green Hours și Green Hours Jazz-café, unul dintre cele mai vechi cluburi de jazz din țară.
Am vorbit cu artiștii Teatrului-Spălătorie, singurul teatru politic din Republica Moldova, despre „Simfonia progresului”, noul lor spectacol despre muncă și exploatare, și despre cum e să faci teatru pe timp de pandemie.
De curând, la Cluj s-a deschis Rubik, un spațiu dedicat inițiativelor artistice independente afectate de creșterea agresivă a pieței imobiliare din oraș.
În vremuri fragile, solidaritatea cu creatorii de bunuri culturale care ne fac lumea mai bună devine esențială.
Recomandări pentru ultimele zile de toamnă în care mai putem avea cinema în aer liber.
În nesiguranța generată de pandemie, Fundația9 creează un fond destinat artiștilor independenți.
De când CO-VID a înghițit lumea, viața în spațiile publice s-a oprit, iar unele dintre cele mai afectate categorii profesionale sunt artiștii și lucrătorii culturali, oricum aflați în luptă cu precaritatea. Cum se descurcă și ce soluții au?
Spectacolul „A New and Better You” spune povestea transformării unei tinere deprimate, sub îndrumarea unor experţi, într-o „vedetă” a internetului.
Fabrica de Pensule din Cluj, unul dintre cele mai importante centre și colective artistice din România, tocmai a fost premiat pentru rezistență în cultură, la scurtă vreme după ce spațiul a fost închis.
Toată liniștea din lume este o anatomie a mamei ca un câmp de luptă între nevoile copilului şi lumea exterioară.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
O scurtă prezentare a Centrului de Teatru Educațional Replika, care împlinește patru ani de existență.
Cele două rezidențe ale Reactorului din Cluj, adresate tinerilor absolvenți de teatru, își propun să desprăfuiască scena și să lege oamenii între ei.
Ana Mărgineanu şi Ştefan Peca iau la puricat anul 2007, ne arată nişte poveşti mişto şi vor să vadă dacă ne mai amintim ceva de-atunci.
Am încercat să înțelegem ce înseamnă pentru lucrătorii din sectorul independent mult hulitul Cod Fiscal pregătit pentru 2018.
Când a ieșit din facultate, Alex știa că de ani buni posturile din teatre sunt blocate, așa că nu s-a gândit o clipă că s-ar putea angaja pe undeva. De atunci a tot învățat chestii.
Revelația teatrală a lui 2016 a fost pentru mine trupa Frilensăr – o comunitate de actori școliți la Iași, care a creat „trilogia emoțiilor tradițional închipuite”.
„Dacă ar veni sfârșitul lumii cineva sigur l-ar transmite live pe streaming / și poate că undeva, /într-un oraș neimportant, un cuplu de îndrăgostiți orbi ar fi scutiți / de frică.”
Unteatru împlinește 6 ani. Asta-i povestea lui.
Pe modelul noului val din cinema-ul românesc, minimalismul pieselor de la unteatru cultivă esenţele şi dărâmă ipocriziile.
Trilogia trupei Frilensăr e capabilă să îmbujoreze până şi pe cel mai posomorât spectator.
O incursiune în lumea Teach for Romania, ONG-ul care de opt ani pregătește profesori pentru comunitățile vulnerabile din România.
O călătorie înapoi spre curtea școlii în care ghizi sunt scriitorul și arhitectul Mihai Duțescu și fotografii Ioana Moldovan, Remus Țiplea, Hajdu Tamás, Andrei Becheru și Ciprian Hord.
În mijlocul pandemiei, 347 de școli și grădinițe cu „grupuri sanitare neconforme” și fără bani d erenovări. Am condus 1200 de kilometri, să vedem cum îi primesc pe copii cele mai sărace școli din sate și comune.
Cine pe cine abandonează de fapt atunci când vorbim despre abandonul școlar? O cercetare într-o comună din Bistrița-Năsăud.
Ce pierdem odată cu orele de educație artistică din școală, care devin opționale? La urma urmei, desenul, așa cum e numită în mod eronat educația plastică sau vizuală, e la fel de prezent precum aplicațiile matematice.
O elevă de 12 ani din București s-a tăiat pe mâini din cauza colegilor ei. Deși trebuiau să intervină, profesorii n-au știut ce să facă. Bullying-ul este, în continuare, un fenomen necunoscut pentru multe școli din România.