Recomandări / Timp Liber

Chestii de făcut: săptămâna 21-27 mai

De Scena 9

Publicat pe 21 mai 2018

Dacă a trecut Noaptea Muzeelor și-am dat gata și Art Safari nu înseamnă că Bucureștiul cultural se culcă pe-o ureche. Am strâns mai multe dovezi în acest sens. 

Ceai dansant, de la Diana 

Descentrat 6. Întâlnirile indisciplinate, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, miercuri, 23 mai, ora 18.30 

Miercurea asta îți poți invita bunicii, unchii sau părinții la un „Ceai Dansant ca Odinioară” la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, organizat de câțiva artiști și pasionați de muzică împreună cu membrii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor C.A.R.P. nr. 1 „Seniorii”. În cadrul evenimentului se va prezenta revista „Tribuna Pensionarilor”, vor avea loc dezbateri pe tema „Punte peste generaţii - dansul ca pe vremuri”, și dacă totul merge bine, se va lăsa cu dans. Printre invitaţi vor fi membrii CARP şi familiile lor. 

Întâlnirea face parte din proiectul „Descentrat”, care încearcă să aducă împreună oameni și să deschidă un dialog cu zone și practici care nu provin neapărat din mediul artistic. 

Ilustrații și jazz, de la Luiza  

Clubul ilustratorilor la Muzeul de Artă Contemporană, de vineri, 10 mai, până luni, 4 iunie

Puține lucruri mă pot convinge să străbat deșertul din jurul Casei Poporului ca să ajung la Muzeul de Artă Contemporană. Dar săptămânile astea, în cafeneaua muzeului, e o expoziție de grup cu ilustrații pe care Clubul ilustratorilor le-a expus în ultimii trei ani la standul național de la Bologna Fiere, cel mai mare târg de carte pentru copii din Europa. O să vedem grafică și ilustrație făcută de artiștii Clubului, o asociație care sprijină de 12 ani activitatea ilustratorilor de carte din România. 

Printre expozanți se numără Veronica Neacșu, Mihaela Paraschivu, Emanuela Balint, Gabriela Soare, Anca Smărăndache, Stela Lie, Mara Gudină, Raluca Anghel, Sebastian Oprița, Cristina Crișu, Margareta Udrescu, Zelmira Szabo.

O să fie cam așa:

Ilustrație de Sebastian Oprița. Sursa: https://www.theguardian.com/books/gallery/2016/aug/01/romanian-illustrated-childrens-books

Bugge Wesseltoft & Christian Prommer la Jazz Nouveau, Club Control, luni, 21 mai, de la 19.30

OMG, vine iar Bugge la noi! Bugge Wesseltoft e unul dintre cei mai inventivi și suprinzători pianiști de jazz europeni, deși „de jazz” e un understatement. L-am văzut deja de câteva ori în concert și am devenit super-fan. De data asta, vine împreună cu Christian Prommer, baterist, dj și producător american care o să zguduie un pic Controlul, în timp ce Bugge Wesseltoft o să-l legene cu bândețe:

Cărți și alte lucruri frumoase, de la Ioana 

Black Button Books Unbuttoned, MNAC, București, până pe 27 mai

Cum se face o carte carte? Pleacă de la o idee, bineînțeles. Se schimbă niște mailuri, se cumpără niște drepturi de publicare, se traduce, redactează, așează în pagină, primește un design, o copertă frumoasă și, în cele din urmă, binecuvântatul BT (bun de tipar). Cu print și multimedia, fetele de la Black Button Books, cea mai curajoasă editură independentă din România, îți arată la Romanian Design Week care-i drumul pe care-l parcurg cărțile publicate de ele, de la gând la obiect. Le găsiți la MNAC toată săptămâna :)

Aniversare: 3 ani de Meșteshukar ButiQ în inima Bucureștiului, joi, 24 mai, de la ora 18 la ora 21.00

E săptămâna designului românesc, așa că mi se pare nu doar firesc, ci și necesar să fie aniversat și designul rom contemporan, influențat de tradițiile meșteșugarilor romi. Joi, Meșteshukar BoutiQ (MBQ) face trei ani și lansează, tot în cadrul Romanian Design Week, o colecție nouă. Am aruncat un ochi și m-am bucurat de volumele delicat croite în cupru, alamă și lemn, create de designerul Radu Abraham. Dar obiectele de design interior nu-s singurele pe care le găsești la MBQ: nu lipsesc nici bijuteriile, hainele și tot felul de chestii frumoase de bucătărit. Cam așa:

SURSA: http://mbq.ro/

Un spectacol despre construcția identității, de la Ionuț 

Spectacolul „Organisme modificate genetic”, ARCUB, luni, 21 mai, ora 19.30

Cel mai nou spectacol al regizoarei Ioana Păun, montat la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe și adus în București de colegii noștri de la Decât o Revistă. Plotul sună așa: „O femeie musulmană este fotografiată moartă lângă Dunăre și ajunge pe coperta unei reviste germane. Autoritățile reacționează emoțional în administrarea adevărului, dar realitatea iese la iveală: femeia în burka fusese, de fapt, lăsată să moară. Ortodocși, musulmani, polițiști, procurori, jurnaliști, artiști, săteni ajung să revendice cu toții bucata de pământ de 20 de metri pătrați unde fusese găsită femeia”. Spectacolul reunește referințele culturale și imaginile care ne construiesc identitatea și-și propune să mai exorcizeze din atitudinile care duc la războaie culturale. Biletul costă 35 de lei, iar rezervările se pot faci aici.

Documentare făcute de liceeni & o împrietenire cu arta contemporană, de la Andra 

Gala Primul meu film documentar, Teatrul pentru Copii si Tineret Merlin Timișoara, luni, 21 mai, ora 19.00

De ceva ani încoace, cei de la Asociația Vira fac o treabă grozavă: merg prin licee din tot felul de orașe și orășele românești și îi ajută pe elevii de-acolo nu doar să-și facă primele filme documentare, ci și să se uite la realitatea din jurul lor cu alți ochi. Cu mai multă curiozitate, cu mai multe întrebări. Pentru generațiile nedespărțite de smartphone, genul ăsta de educație media & antropologică e-n kitul de bază pentru orientarea în societate. Diseară, dacă sunteți prin Timișoara, mergeți să vedeți ce-au făcut elevii de-acolo. Pe site-ul atelierelor găsiți documentare ieșite din lumea & camera mai multor elevi din alte orașe.  

Weekend la MNAC | Viața secretă a muzeului (tur ghidat pentru adulți, cu artista Lea Rasovszky), Muzeul Național de Artă Contemporană, sâmbătă, 26 mai, ora 14.00

Am fost la Art Safari în ultima zi și, spre surpriza mea, am dat în labirintul cu expoziții peste oameni buluc. Era imposibil să nu trag cu urechea la recenziile spontane ale celor din jur - o doamnă care cântărea în mână o sculptură de Napoleon Tiron, alta care se întreba dacă are în față o expoziție de solnițe, cupluri care se plângeau că-s prea mulți ciudați etc. Mi-am dat seama în felul ăsta cât de puțin obișnuiți suntem cu arta contemporană, cum ne lipsesc instrumentele și exercițiul întâlnirii cu ea (nu degeaba cele mai entuziaste reacții le-am văzut la seria de tablouri cu flori în vaze, din colecția lui Ceaușescu). Tocmai de-asta, genul de tururi ghidate pe care le face Lea Rasovszky la MNAC nu sunt doar o plăcere de weekend, ci o necesitate. E timpul să ne-mprietenim cu arta zilelor noastre, pe care uneori ne e greu chiar s-o recunoaștem, darămite s-o descifrăm, și să dăm de pământ cu frica de-a vorbi în cuvinte simple despre lucrări complicate. Despre noul sezon de expoziții de la MNAC, aici, iar despre Lea și cum se mișcă ea prin artă, aici

Lea Rasovsky. FOTO: Adi Tudose

O întâlnire cu un intelectual israelian incomod, de la Vlad 

Marele Radical: Norman Finkelstein în România ∣ Frontline Bucharest, Centrul Ceh, vineri, 25 mai, ora 19.00 

Chiar dacă uneori săvârșesc nedreptăți evidente, conducătorii Israelului sunt rareori contestați cu toată gura, de teama ștampilei de „antisemit”. Profesorul de științe politice, scriitorul și activistul Norman Finkelstein e unul dintre intelectualii de origine evreiască care vorbesc pe șleau despre folosirea Holocaustului pentru obținerea de foloase materiale de către marile organizații evreiești americane. În urma luărilor sale de poziție, lui Finkelstein i-a fost interzisă în 2008 intrarea în statul Israel pentru 10 ani. În cadrul întâlnirii de vineri, el va vorbi despre relația tot mai strânsă a Israelului cu Europa de Est și felul în care a fost ea construită, despre recenta mutare a ambasadei americane la Ierusalim și despre politicile Israelului în teritoriile ocupate. Intrarea la eveniment este liberă. 

Ilustrația de sus e creată de Oana Alexandra. SURSA: Clubul Ilustratorilor

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK