Rezidența9 / Rezidența BRD Scena9

Hai afară la cinevară!

De Scena9

Publicat pe 8 iulie 2019

Dacă n-ați plecat încă în vacanță (sau dacă deja v-ați întors), vă așteptăm să ne răcorim și odihnim împreună la prima ediție CINEVARA, o serie de proiecții de film în aer liber ce vor avea loc pe toată durata verii în grădina Rezidenței BRD Scena9, din inima Bucureștiului (mai precis, pe I.L. Caragiale 32).

Vara asta, celebrăm contribuțiile feminine din cinemaul mondial, cu o selecție excelentă de filme, din România, până-n Franța. În program, se întâlnesc, printre altele, Elizabeta Bostan și Agnes Varda, Ruxandra Zenide și Claire Denis. De selecție s-a ocupat Richard Peña, care predă istoria și teoria filmului la Columbia University și care, timp de ani buni, a fost director de programe la prestigiosul Film Society of Lincoln Center din New York. Peña a pregătit o serie de opt titluri, în care explorează cinemaul feminim, de la ficțiune, la documentar, de la referințe deja clasice, la filme care merită redescoperite. 

CINEVARA se deschide joi, 11 iulie, cu Ryna (Elveția-România, 2005), lungmetrajul de debut al regizoarei româno-elvețiene Ruxandra Zenide, care a studiat filmul la New York și la Praga. Zenide, care a scris și scenariul, împreună cu Marek Epstein, spune povestea unei maturizări într-un orășel uitat de lume. Într-o comunitate mică din Delta Dunării, unde tradițiile sunt greu încercate de noi aspirații materialiste, o adolescentă încearcă să devină femeie. Este povestea Rynei, o fată de 16 ani (interpretată de Dorothea Petre). Ryna e mecanic-auto la Sulina, și se zbate să-și găsească identitatea lângă un tată care îi anulează feminitatea.

În programul viitor de la CINEVARA, vă mai așteaptă:

18 iulie – SALTIMBANCII (Elisabeta Bostan, 1980)
25 iulie– RECONSTITUIREA (Irene Lusztig, 2003)
1 august– ÎNTOARCEREA LUI VODĂ LĂPUȘNEANU (Malvina Urșianu, 1981)
15 august – A VERY CURIOUS GIRL (Nelly Kaplan, 1969)
29 august- LES PLAGES D’AGNES (Agnes Varda, 2008)
5 septembrie - CLEO DE LA 5 LA 7 (Agnes Varda, 1962)
11 septembrie - CHOCOLAT (Claire Denis, 1988)

Proiecțiile vor începe la orele 21.00, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Proiecțiile filmelor CHOCOLAT (Claire Denis, 1988) și CLEO de la 5 la 7 (Agnes Varda, 1962) sunt incluse în circuitul european A Season of Classic Films finanțat de programul Europa Creativă al Comisiei Europene. A Season of Classic Films este o continuare a Anului European al Patrimoniului Cultural care pune în valoare monumente de patrimoniu din întreaga Europă prin proiecții gratuite de filme prezentate în varianta restaurată.

CINEVARA este un program al Fundației9, produs și găzduit de Rezidența BRD Scena9.

Parteneri: Arhiva Națională de Filme și Kronenbourg.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK