Video / Copii

Colecția de insecte a lui Tudor

, Fotografii de Ioana Cîrlig

Publicat pe 11 octombrie 2019

„Colecționez insecte încă de la vârsta de trei ani”, spune Tudor Petru Dumitrașcu, un copil din București care a expus recent colecția lui de insecte la Noaptea Cercetătorilor. „Am văzut la nășica mea niște insectare foarte frumoase și așa am început și eu”. 

Îmbrăcat cu un tricou pe care scrie Jurassic Park, Tudor se simte în largul lui la Noaptea Cercetătorilor, unde e înconjurat de fanii lui, copii care studiază cu lupa insectele din colecție. Printre ele se află și Greierele burtos, fluturele colorat Ochi de păun de noapte (cel mai mare din colecția lui) și Lăcusta Uriașă, una dintre preferatele lui Tudor. „Pentru că sare și poate zbura și este foarte mare. Și pentru că este colorată și când își întinde aripile arată ca o insect preistorică”, explică micul cercetător.  

Pentru Tudor, colecționatul de insecte cere mult efort și disciplină: „să alergi toată ziua cu plasa după ele, să le ții în spirt (am auzit că musai două săptămâni) și apoi să le așezi în insectar”, să fii organizat și să faci notițe pentru fiecare insectă. „Trebuie să fiu vigilent ca să le observ și să caut pe Internet dacă mi se par numai mie speciale sau sunt cu adevărat. Și la muzeu am aflat despre insectele mele că multe sunt speciale. Unele sunt Natura 2000, adică specii-umbrelă pentru alte specii protejate. Și mai prind insecte (dubluri) ca să fac schimb cu nășica. Schimbăm între noi insectele pe care nu le avem.”

Mai multe despre Tudor și colecția lui găsiți în video-ul realizat de Marin Raica și Ioana Cîrlig.
 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK