Arte vizuale / Expoziție
DesFacerea lumii, Cumințenia pământului, sarea și fânul
Bogdan Bălan
„DesFacerea lumii”, lucrarea care dă numele expoziției de la Timișoara a duoului artistic Anca Benera și Arnold Estefan, este un deliciu.
„DesFacerea lumii”, lucrarea care dă numele expoziției de la Timișoara a duoului artistic Anca Benera și Arnold Estefan, este un deliciu.
Curatoarea Adriana Blidaru a adus arta contemporană în peisajul natural al salinei de la Târgu Ocna, mai departe de centrele în care aceasta e expusă de obicei și mai aproape de un public care nu a mai avut contact cu ea
Un interviu cu artistul Răzvan Anton despre expoziția „Fading Studies”, unde „colaborează” cu lumina soarelui în procesul de developare al imaginii.
„The End of the World”, o instalație a artistului Alfredo Jaar aduce în lumina reflectoarelor o mână de resurse naturale care fac obiectul crizei ecologice și politice din zilele noastre.
Expoziția „Museum of Real Estate Development”, care a avut loc între 3 august și 31 octombrie 2024 la tranzit.ro/iași, a fost un spațiu de reflecție asupra impactului speculei imobiliare și financiare asupra comunităților.
O sufragerie e o sufragerie e o sufragerie. Dar întotdeauna va fi mai mult de atât. Ne-o arată cea mai recentă expoziție de la Rezidența9, „Atâta s-a putut”. O expoziție despre greșeli, unde într-una dintre încăperi e amenajată o sufragerie.
Un fotograf român și o fotografă din Italia au explorat vizual sfârșitul lumii și groaza pe care acesta o aduce, sau nu. DOOM MOOD este expoziția în care munca celor doi se află în dialog.
Un jurnal de custode de la „Miriam Răducanu: o expoziție-arhivă cu senZ”, care prezintă parcursul uneia dintre cele mai influente dansatoare și coregrafe din România.
Expoziția principală a celei de-a cincea ediții a Bienalei timișorene de arhitectură e unul din marile evenimente ale toamnei. Și nu e (doar) o expoziție de arhitectură (deși curatoarea e arhitectă).
Expoziția „Rituals, Keepers and Storms.” de la Timișoara readuce în prim plan lucrările Ioanei Nemeș, una dintre cele mai importante artiste din România ultimilor 30 de ani.
„Expoziția Popescu” adună lucrări istorice, criticate, contestate, puncte de reper care scriu istoria artei recente după 1989.
În decembrie vine la Rezidența9 o expoziție care ne ajută să ne dăm seama că, dincolo de glam-ul fabulos, cultura drag înseamnă povești despre reziliență, iubire, dragoste de sine.
Zece artiste și artiști tineri vorbesc despre miza lucrărilor pe care le vor expune la Diploma Show, dar și despre cele mai mari dificultăți pentru artiștii la început de drum în România lui 2023.
O cercetătoare în istoria artei ne invită să descoperim un avangardist mai puțin știut din interbelicul românesc - și felul în care acesta a revoluționat arta decorului, alături de o îndrăzneață trupă de teatru din Vilnius.
Am fost la Muzeul Național al Literaturii ca să văd expoziția lui Marius Ghica: „Pisici, pisicuțe și pisiceli”, un eveniment greu de catalogat.
Vitrinele galeriei SUPRAINFINIT sunt extensii vii ale artei, populate de eye candies și subversiune.
10 expoziții care ridică întrebări legate de starea lucrurilor acum sau care propun modele alternative de practici artistice orientate spre comunitate și sustenabilitate.
Am explorat expoziția „At the Edge of the World / La marginea lumii” (Timișoara, 24 martie - 29 mai) ca un dans pe marginea unei lumi.
Artista Suzana Dan, manager al Rezidenței BRD Scena9, vorbește despre AICI.ACUM, o expoziție-manifest creată cu 6 artiști ucraineni, care se deschide pe 13 aprilie.
În vara lui 2021, douăsprăzece artiste s-au întâlnit la București și au petrecut o vacanță locală. Șase luni mai târziu, o expoziție le readuce împreună, într-un dialog vizual despre ce a însemnat Staycation pentru ele.
Prima expoziție a anului 2022 găzduită de Rezidența Scena9 pune în prim plan munca.
Un eseu despre distopie & pandemie inspirat de expoziția „Timpuri Noi: Xenogeneze ale SF-ului” (@ Rezidența BRD Scena9).
Dacă bienala nu mai e despre arhitectură, despre ce e și cui folosește?
La început de pandemie, artistele non-disciplinare Patricia Moroșan și Bianca Oana au decis să preia controlul asupra spațiului dintre ele. A ieșit o expoziție multimedia, cu sunet, foto și poezie.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.