Foto / Religie

Dumnezeul Meu

De Remus Țiplea

Publicat pe 6 aprilie 2018

Remus Țiplea fotografiază subiecte religioase de aproape șase ani. În toamna asta va publica o carte numită Dumnezeul Meu”.

Remus Țiplea a început să fotografieze teme religioase dintr-o pură întâmplare. Își amintește ziua exact: 14 august, 2011. Era cu Petruț Călinescu, care lucra la proiectul Mândrie și Beton și au intrat în curtea unei mănăstiri în Bixad, o comună din județul Satu Mare. Acolo avea loc un pelerinaj de Sfânta Maria, sărbătoarea ortodoxă a Adormirii Maicii Domnului.

Apoi a început să meargă și la alte culte religioase. În total, a fotografiat în șase comunități: cea ortodoxă, catolică, martorii lui Iehova, adventiști de ziua a șaptea, penticostali și protestanți.

Remus face parte dintr-o familie de ortodocși nepracticanți. S-a căsătorit cu o romano-catolică, care este mai legată de biserică decât el, așa că a trecut și el la catolicism. Dar se simte neutru față de toate cele șase confesiuni.

La început i-a fost greu să afle despre lucrurile importante din aceste comunități. Dar treptat s-a atașat de oameni, ei de el și au început să îl cheme la evenimentele lor. „Oarecum eram și fotograful care muncea voluntar, gratis.”

Lucrând la proiect, Remus a aflat multe lucruri legate de bunătate, falsitate, minciună, manipulare, disperare, ura și în același timp iubire, bunătate și mult altruism.

La toamnă, Remus Țiplea va publica o carte despre proiect, care se va numi Dumnezeul Meu. „O sa fie o carte groasă cât o Biblie,” spune fotograful. Va avea 13 capitole, despre marile teme și ritualurile comune confesiunilor pe care le-a documentat. Va începe cu botezul și se va încheia cu sărbătoarea morților, cu luminațiile.

Dacă tot suntem în săptămâna Paștelui, i-am cerut lui Remus Țiplea câteva fotografii din proiectul său. (Diana Meseșan)

 
6 aprilie 2018, Publicat în Foto /

Text de

  • Remus ȚipleaRemus Țiplea

    Fotografiază subiecte religioase. În rest, merge pe munte și schiază.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK