Foto / În lume

Vă potriviți!

De Claudiu Asmarandei

Publicat pe 11 mai 2020

În timpul pandemiei, aplicația de dating Tinder a oferit temporar utilizatorilor acces gratuit la funcția Passport. Aceasta le permite oamenilor din toată lumea să comunice liber, indiferent de locul în care se află, și de obicei e disponibilă doar contra cost. Vine la pachet cu abonamentele Tinder Plus sau Tinder Gold, pentru care oamenii plătesc lunar între 12 și 35 de dolari, să-și crească șansele la găsit jumătatea. 

În perioada când Passport a fost gratuit și le-a permis oamenilor din colțuri diferite ale lumii să se conecteze, fotograful freelance Claudiu Asmarandei, izolat în apartamentul lui din Torino, a călătorit cu Tinder prin toată lumea. Le-a cerut oamenilor cu care a vorbit câte o fotografie din locul în care se aflau și a construit, dintr-o colecție de instantanee personale, o imagine subiectivă a celui mai ciudat moment cu care ne-am confruntat cu toții, în ultimele decenii - câteva luni de timp suspendat, unii fără ceilalți, sub o amenințare invizibilă.  Seria lui, „It’s a match!” („Vă potriviți!”), care aduce laolaltă fotografii din izolare și fragmente din conversații, e în același timp o călătorie virtuală, când libertatea de mișcare e imposibilă, și un exercițiu de apropiere, când trebuie să păstrăm distanța. 

De cele mai multe ori, povestește Claudiu, conversațiile începute cu întrebările banale ale atâtor întâlniri pe Tinder - Ce faci?, De unde ești? etc. -, duceau invariabil la experiența pandemiei. „Atmosfera pe care am simțit-o în aceste săptămâni pe Tinder a fost ciudată. Se vorbea doar de COVID-19. Eu eram fericit, pentru că asta căutam. Multe persoane aflaseră și ele de posibilitatea de a schimba locația pe Tinder și se foloseau de ea, probabil pentru a afla în mod divers, ca și mine, cum se trăiește în alta parte din lume atunci când avem de-a face cu o problemă care ne afectează pe toți."

11 mai 2020, Publicat în Foto /

Text de

  • Claudiu AsmarandeiClaudiu Asmarandei

    Claudiu Asmarandei (29 de ani) s-a născut în Roman, județul Neamț. De la 14 ani trăiește în Italia. A studiat fotografie documentară și limbaj fotografic la Institutul European de Design la Torino și e cofondator al colectivului "LLum Collettivo", care se axează în principal pe documentarea vieții de noapte. 


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK