Foto / Papa

La drum cu Papa Francisc

, Fotografii de Lavinia Cioacă

Publicat pe 4 iunie 2019

Papa Francisc a petrecut trei zile în România, la 20 de ani de la precedenta vizită a unui Suveran Pontif, Ioan Paul al II-lea. Țara întreagă a părut să se transforme cu prilejul ăsta – Bucureștiul s-a golit de mașini și s-a împânzit de pelerini (150.000), voluntari, polițiști și jandarmi.  La fel s-a întâmplat și la Iași, dar și în micuțul oraș transilvănean Blaj, unde Papa a beatificat șapte episcopi catolici-martiri. „Cu mare curaj şi tărie interioară, au acceptat să fie supuşi la o dură detenţie şi la o mulțime de cruzimi decât să renege apartenenţa la iubita lor Biserică. Aceşti Păstori, martiri ai credinţei, au recâştigat şi au lăsat poporului român o preţioasă moştenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate şi milostivire.”

Mesajul Suveranului Pontif în România a fost, în egală măsură, avertizare împotriva populismului și îndemn de bună înțelegere între Biserica Catolică și cea Ortodoxă. Dar poate cel mai impresionant moment al întregii vizite papale a fost întâlnirea cu comunitatea de romi greco-catolici, din cartierul Barbu-Lăutaru din Blaj. Acolo, Papa și-a cerut scuze față de romi, în numele Bisericii, pentru secole de discriminare și maltratare. „Cer iertare, în numele Bisericii, Domnului şi vouă pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel, şi nu am ştiut să vă recunoaştem, să vă preţuim şi să vă apărăm în specificitatea voastră.”

Fotojurnalista Lavinia Cioacă a mers pe urmele Papei Francisc la Catedrala Sf. Iosif din București, la Palatul Culturii de la Iași, pe Câmpia Libertății și în comunitatea de romi din Barbu-Lăutaru. Mai jos, filmul evenimentelor, văzut prin obiectivul aparatului ei.

Un voluntar din organizare se roagă și urmărește transmisia Sfintei Liturghii oficiată de Sanctitatea Sa Papa Francisc la catedrala catolică Sfântul Iosif din București.
Sanctitatea Sa Papa Francisc salută pelerinii aflați la catedrala catolică Sfântul Iosif din București.
Pelerini sosiți la Palatul Culturii din Iași așteaptă venirea Sanctității Sale Papa Francisc.
Sanctitatea Sa Papa Francisc salută zecile de mii de pelerini aflați în piața Palatului Culturii din Iași.
Pelerinii urmăresc discursul Sanctității Sale Papa Francisc în piața Palatului Culturii din Iași
Sanctitatea Sa Papa Francisc salută zecile de mii de pelerini aflați în piața Palatului Culturii din Iași.
Pelerinii se roagă la întâlnirea dintre enoriași catolici și Sanctitatea Sa Papa Francisc pe Câmpia Libertății din Blaj.
Pelerinii se roagă și urmăresc discursul Sanctității Sale Papa Francisc în piața Palatului Culturii din Iași.
Pelerinii urmăresc discursul Sanctității Sale Papa Francisc în piața Palatului Culturii din Iași.
Sanctitatea Sa Papa Francisc participă la întâlnirea cu autoritățile, societatea civilă și corpul diplomatic, la Palatul Cotroceni, București.
Zeci de mii pelerini părăsesc Câmpia Libertății din Blaj și acaparează străzile Blajului.
Preoți catolici urmăresc Divina Liturghie cu Beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri, pe Câmpia Libertății din Blaj.
Pelerinii se roagă în timpul Divinei Liturghii cu Beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri, oficiată de Papa Francisc pe Câmpia Libertății din Blaj.
Un preot catolic oferă împărtășania unui credincios pe Câmpia Libertății din Blaj.
Zeci de mii de pelerini urmăresc Divina Liturghie cu Beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri, pe Câmpia Libertății din Blaj.
Pelerinii urmăresc Divina Liturghie cu Beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri, pe Câmpia Libertății din Blaj.
Sanctitatea Sa Papa Francisc ține un discurs în timpul Divinei Liturghii cu Beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri, pe Câmpia Libertății din Blaj.
Pelerini se roagă în timpul Divinei Liturghii cu Beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri, oficiată de Papa Francisc pe Câmpia Libertății din Blaj.
Un grup de copii din comunitate, care au participat la slujba oficiată de Sanctitatea Sa Papa Francisc în biserica greco-catolică din cartierul Barbu-Lăutaru.
Doi tineri îl așteaptă pe Sanctitatea Sa Papa Francisc în comunitatea de romi din Blaj, din cartierul Barbu-Lăutaru.
Oameni din comunitate așteaptă să-l vadă pe Sanctitatea Sa Papa Francisc la ieșirea din biserica greco-catolică din cartierul Barbu-Lăutaru, din Blaj.
Sanctitatea Sa Papa Francisc salută comunitatea de romi din Blaj la sosire.
Două fete pozează pentru un portret după plecarea Sanctității Sale Papa Francisc din comunitatea de romi din Blaj.
Un bărbat din comunitatea de romi din Blaj filmează cu telefonul mobil intrarea Sanctității Sale Papa Francisc în biserica greco-catolică din cartierul Barbu-Lăutaru.
Un grup de tineri din comunitate, însoțiți de o măicuță catolică, privesc în urma lor după plecarea Sanctității Sale Papa Francisc din comunitatea romă din Blaj.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK