Teatru / Festival

Ideo Ideis: Între timp

De Ioana Pelehatăi, Fotografii de Larisa Baltă

Publicat pe 12 august 2016

În zilele 3 și 4 la Ideo Ideis, timpul a început să se miște straniu și, odată cu el, și oamenii. Unele lucruri au curs mai departe netulburate: atelierele de măiestrie (e.g.: film cu Tudor Jurgiu și Nicolae Constantin Tănase, foto cu Vlad Petri și Adi Bulboacă, dans cu Istvan Teglas, Raluca Nicolae, Mihaela Zamfirescu și Bogdan Boantă, scriere creativă cu Mihaela Michailov și Bogdan Georgescu, muzică și ritm cu Bogdan Gugu, Raluca Stratulat, Alexei Țurcan, DJ Undoo și Marius Gagiu), atelierele de dezvoltare personală pentru copiii din comunitatea locală, repetiții, discuții între trupe și coordonatori și câte multe altele. Au sosit mentorii, au sosit Adrian Titieni și Rareș Andrici pentru discuții cu publicul după Bacalaureat, în fine, multă lume și toate-n același timp. Tot în zilele 3 și 4 au început să se vadă și cearcănele și alte urme ale statului de vorbă până la 5:30 a.m. Printre lucrurile care curgeau în ritm obișnuit, se mișcau niște zombi-organizatori, niște fantome-participanți, niște traineri spectrali. Faci o glumă - o spui de trei ori, după 30 de secunde poți să te-aștepți să și reacționeze cineva. Conversațiile sunt punctate de tăceri lungi și priviri în gol. Fotografii se luptă cu conexiunea de net, ca să-și descarce pozele. Între timp, programul Ideo Ideis merge înainte (la Casa de Cultură se joacă Omul pernă, spectacol invitat, de la Teatrul Act; la Conciato e Lungs de la Teatrul LUNI de la Green Hours).

De la atelierele de dezvoltare personală Art & Play.
De la atelierele de dezvoltare personală Art & Play.
Ionuț Grama în „Omul pernă” (r. Eugen Gyemant)
Lucian Iftime, Dan Rădulescu și Ionuț Grama în „Omul pernă” (r. Eugen Gyemant)

În ziua 4, tot ce mai poți să faci e să stai și să te scurgi odată cu timpul, la aproape 40 de grade. Aștepți highlight-ul zilei, care nu-i doar Seara Povestitorilor, la care toată lumea îl așteaptă pe pictorul Adrian Ghenie) - e zvonul că, pentru prima dată în 11 ani de Ideo Ideis, o să și plouă. Între timp, la atelierele de măiestrie se finalizează coregrafii, se dau teme, se fac ultimele fotografii, se încheie înregistrările pentru melodii. Și vine seara, se apropie ora de începere a spectacolelor de azi (30+ și Secretul fericirii, ambele de la Godot), se apropie Caravana TIFF, care urmează să proiecteze Câini (r. Bogan Mirică). Apar povestitorii: Adrian Ghenie, însoțit de Corina Șuteu, ministra Culturii, Roxana Marin și scriitorul Florin Lăzărescu. Și, stupoare, apar norii. Începe furtuna. E prima noapte cu mai puțin de 20 de grade la Ideo Ideis. Prima din 11 ani. În cort la Scena9, Roxana Marin povestește că empatia înseamnă „să mai bagi o fisă și-nc-o fisă”, oricâte fise e nevoie, oricâte șanse îi trebuie celuilalt - și să nu aștepți nimic la schimb. Florin Lăzărescu povestește despre FILit, Lampa cu căciulă și Aferim!, citește din Întâmplări și personaje. Adrian Ghenie te sfătuiește să spui nu, să faci artă din propriile limitări și handicapuri și, mai ales, să nu asculți niciodată sfaturi. Afară plouă. Timpul, dilatat de la căldură, se contractă la loc și reintră în curgerea normală. Stăm la vorbe și la vin - și, cumva, iar s-a făcut 5:30 dimineața.

Atelierul de teatru (Botoșani)
Ofelia Popii (mentor)
Ilinca Prisăcariu (liternet.ro) și actrița Ana-Maria Guran.
Trainerii și participanții de la atelierul de identitate sonoră.
Coregraful Bogdan Boantă și participanții de la atelierul lui de dans.
Ana Covalciuc în „30+” (r. Alexandru Bogdan)
Roxana Marin la Seara Povestitorilor. (Fotografie de Vlad Catană.)
Adrian Ghenie la Seara Povestitorilor. (Fotografie de Vlad Catană.)
12 august 2016, Publicat în Arte / Teatru /

Text de

  • Ioana PelehatăiIoana Pelehatăi

    Editor. Citește poezie, citește non-ficțiune, ascultă podcasturi. Gătește mult.

    Mai multe despre Ioana, aici. O găsiți la ioana@scena9.ro.

Fotografii de

  • Larisa BaltăLarisa Baltă

    Fotografiază cu drag banalul și rutina. Nu e cea mai sociabilă, dar caută oamenii și nu crede în cuvântul „nefotogenic”. O găsiți (și) aici.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK