Rezidența9 / Rezidența BRD Scena9

„Fetele și femeile au nevoie de o voce ca a lor.” Poeta Ileana Negrea vine la Intersecțiile de miercuri

De Scena9

Publicat pe 28 martie 2022

Se întorc Intersecțiile de Miercuri la Rezidența BRD Scena9. Ajuns la al 8-lea sezon, programul coordonat de scriitoarea Svetlana Cârstean va include opt dialoguri pe tema femininului, a identității feminine, a prejudecăților legate de feminitate. Prima invitată a programului este poeta și activista queer și mad Ileana Negrea, câștigătoare a Premiul Național ”Mihai Eminescu” Opera Prima 2022.

Despre alegerea temei, Svetlana Cârstean spune: „În acest sezon al Intersecțiilor, ne propunem o deconstrucție implicită a moștenirilor pe care le ducem cu noi, a limitărilor și mentalităților unilaterale, o explorare a versiunilor multiple și mereu personale de a ne construi propria identitate feminină. O construcție identitară, o alegere care mai devreme sau mai târziu, chiar fără să ne dăm seama,  ne va poziționa politic în lumea de azi. Propunem o analiză a felului în care aceste moșteniri și mentalități se reflectă în societate, în configurarea rolurilor sociale și profesionale, dar și în viața noastră, în cea mai profundă intimitate a fiecăreia dintre noi.

„Mama știa mai bine
Mă chema ca pe mamele ei
Cele care-au adus-o pe lume și dus-o în lume
Care-au trădat-o”

Volumul de debut al Ilenei Negrea, Jumătate din viața mea de acum, publicat în 2021 la editura Fractalia, a primit Premiul Național ”Mihai Eminescu” Opera Prima, decernat pe 15 ianuarie în fiecare an la Botoșani. Atribuirea premiului a stârnit reacții misogine, jigniri, comentarii situate departe de înțelegerea poeziei în primul rând, dar și a mesajului de profunzime pe care poeta îl sintetiza astfel. „Speram ca lumina reflectorului pusă pe cartea mea să însemne că aceasta va circula mai mult spre a ajunge la fete și femei care au nevoie de o voce ca a lor, de cineva care să ne povestească traumele, experiențele nefericite, dinamica asta socială în care suntem mai mereu pe ultimul loc.”

Ileana Negrea s-a născut la Ploiești în 1984 și este absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din București.

Intrarea la evenimentul de miercuri, 31 martie, ora 19:30, este gratuită.


Intersecțiile de miercuri sunt un proiect creat și dezvoltat de scriitoarea Svetlana Cârstean. În prezent Intersecțiile se desfășoară în cadrul unui parteneriat de durată cu BRD Société Générale. Primul sezon al Intersecțiilor a avut loc în 2015, în cadrul candidaturii Bucureștiului pentru competiția Capitală Culturală Europeană 2021. Intersecțiile de miercuri Sezonul 8 sunt finanțate de Fundația9, co-produse și găzduite de Rezidența BRD Scena9. Puteți asculta toate edițiile din Sezonul 4 al Intersecțiilor de miercuri în varianta podcast aici.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK